GYROS HÚSOS PIZZA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg liszt
  • 3 db főtt burgonya
  • 2 kk.só
  • 5 dkg élesztő, hozzá 1 mk. cukor és 2 dl víz
  • Feltét: 1 db csirkemellfilé
  • 10-15 dkg reszelt trapista sajt
  • 1-2 ek. mennyiségű fehér krémsajt ( feta )
  • 2-3 ek. gyros fűszerpor
  • 2-3 ek. olaj + a tészta lekenéséhez
  • 1 nagy tejföl
  • 1 cs. kapros-joghurtos saláta fűszerpor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Elkészítés: Néha-néha szoktam a családnak pizzát sütni, de én mindég tepsiben készítem. Többfélét elkészítettem már, mindegyiket hamarosan újra fogom sütni a fotók és a receptek felrakása kedvéért. Most a gyrosos ízesítésűt sütöttem meg, s osztom meg veletek.

    A tésztához még a hús pácolási ideje előtt tegyük fel főlni héjával együtt a krumplit. Majd ezután pácoljuk be a húst. Ehhez a csirkemellet vágjuk kockákra. A gyros fűszert keverjük el a 2 ek. olajjal és ebbe pácoljuk meg a húst, kb. ez az idő 15 perc legyen. S miután megfőtt a krumpli, pucoljuk meg a héjától és törjük át. Dolgozzuk össze a liszttel. Az élesztőt futassuk fel a cukorral a 2 dl langyos vízben. Ezt is keverjük hozzá a krumplis liszthez. Adjuk hozzá a sót is és jól dolgozzuk ki. / Ha szükséges adjunk még hozzá pici vizet, de csak nagyon kevésre lehet szükség, ez majd a krumpli nagyságától is függhet. / Ezt követően fél órát kelesztjük. Megosztom veletek egy gyors kelesztési módszeremet, amikor is nem olyan sok az időm, azaz munka után, késő délután szeretnék valamilyen keltes ételt varázsolni az asztalra, mondjuk vacsira, de ha azt szeretném, hogy ne este 9-kor kerüljön majd az asztalra, akkor úgy kelesztek, hogy a sütőmet bekapcsolom 100 fokra kb. 8-10 percre, s azután lekapcsolom. Ebbe a meleg sütőbe teszem a konyharuhával letakart tésztámat megkelni. Garantáltan gyönyörűre fog megkelni.Természetesen ez a módszer gázsütőnél is jó, a lényeg, hogy meleg legyen a sütő, de ne süssön. Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk akkorára, mint a gáztepsink. A gáztepsit kizsírozzuk és kilisztezzük és óvatosan ráhelyezzük a tésztát. Kicsit puha a tészta a krumplitól, de ettől viszont nagyon finom lesz. A tészta tetejét megkenjük étolajjal és előmelegített sütőben félkészre sütjük, kb. 10-15 perc alatt. Amíg kelesztettük a tésztát, azalatt egy serpenyőben süssük ki a husit aranybarnára. A tejfölt keverjük ki a fokhagymanyomón áttört fokhagymával, a salátafűszerrel. A félkészre sült tésztát vegyük ki a sütőből és ezzel a tejfölös keverékkel kenjük meg. A megsült csirkemell kockákat oszlassuk el a tetején, tépkedjünk ide-oda a feta sajtból vagy a fehér krémsajtból és szórjuk meg reszelt sajttal. Tegyük vissza a sütőbe és süssük készre. Kb. még 15-20 percig sülnie kell.

    A gyros fűszertől nagyon kellemes ízt kap a pizza.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!