GITÁR TORTA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta I. : 6 tojás
  • 10 ek. víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • Tészta II.: 5 tojás
  • 5 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • Krém I.: 5 dl tej
  • 3 púpozott ek. liszt
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg ráma
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • Krém II.: 3,5 dl tej
  • 4 ek. liszt
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg ráma
  • 20 dkg cukor
  • Teteje: 15 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 7 dkg ráma
  • Oldalára: darált keksz
  • Tetején díszítés: Marcipán és bonbon
  • Elkészítés: Ezt a tortát a kis keresztfiam szülinapjára készítettem. Ez a torta az első komolyabb tortám volt, úgyhogy nem lett a legeslegjobb kinézetű, de azért felteszem, hátha más is kedvet kap hozzá.
    A torta tésztáját két részletben készítjük el. Először megsütjük a gitárt magát, majd a gitár vékonyabb részét, ahonnan majd a húrok jönnek. Tészta I.: Ez lesz a gitártest. A tésztához először a tojássárgáját keverjük ki a vízzel és a cukorral. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a darált diót és a reszelt citromhéjat. Végül a tojásfehérje felvert habját. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 25-30 perc alatt süssük készre. Ezután hűtsük ki, majd vágjuk ki a gitár alakját vagy szabad kézzel vagy egy előre megrajzolt sablon alapján és vágjuk 3-ba a tésztát. Majd főzzük meg a krémet és a 3- ba vágott diós tésztát kenjük meg. Ez a hozzávalóknál krém I: A tejet főzzük fel a liszttel és hűtsük ki. A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és dolgozzuk el a kihűlt besamellel.
    Készítsük el a gitár fogóját, ez a hozzávalóknál a tészta II.: Az 5 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a lisztet és a sütőport. Keverjük ki és sütőpapírral bélelt hosszú egyenes falú őzgerincformába süssük meg. Ennek hiányában tepsiben is megsüthetjük. Majd ezt is hűtsük ki és vágjuk ki a gitárnak megfelelően. Ha tepsiben készül, vékonyabb lesz a piskóta, ezért, hogy egy szintbe legyen a gitártesttel, 3 lapot is rakhatunk egymásra, természetesen megkenve krémmel és kivágva a kívánt formára.
    Ehhez is készítsük el a krémet, ez lesz a hozzávalóknál a krém II.: A tejben főzzük meg a lisztet és miután levettük a tűzről, keverjünk bele 2 tojássárgáját. Ezt követően hűtsük ki. A rámát keverjük ki a cukorral és dolgozzuk el a kihűlt péppel.
    Állítsuk össze a gitár tortát. A gitártestet vágjuk 3 lapba és kenjük meg a hozzátartozó krémmel, majd a kivágott gitárnyakat is 2-be vagy 3-ba vágva, ahogy piskóta magassága adja magát, kenjük meg az ahhoz tartozó krémmel. Vagy egy gyúrótáblára helyezzünk tortapapírt vagy egy kiterített tortadobozra – sajnos olyan hosszú tálcát nem találtam – s azon illesszük össze a gitártestet a gitár nyakával. ( Én tortadobozra raktam, de a legvégén másra lett átcsúsztatva, mert ez a doboz összekenődött a csokival, de sajnos már arról nem készült kép. ) A gitárnyakra készült krémből még bőven maradt, s azzal kenjük meg a tortát kívülről, s az összeillesztésnél is. A kívülről megkent torta oldalát egy kés segítségével vonjuk be darált keksszel. A torta tetejére gőz fölött olvasszuk fel a csokit a rámával és simítsuk rá a tortára. Hagyjuk megszilárdulni, s ezalatt piros – jó más színű is – marcipánt nyújtsunk ki és a tortán láthatóan kis téglalap formákat és egy kör alakú formát rakjunk rá a tortára. Készítsünk-sodorjunk húrokat és óvatosan helyezzük rá a gitárra. Ahol vége van a húroknak, ott cukorgyönggyel díszítettem. Végül 4 bonbont raktam a gitárra, ez jelképezte a gitáron lévő gombokat.
    Kellemes időtöltést kívánok!