ÉGETETT CUKOR
EGYSZERŰ | GYORS | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg kristálycukor
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • zsiradék
  • Elkészítés: Ezt a cukorkát még anyukámtól tanultam, gyerekkoromban sokat készítette nekem és a testvéremnek. De az elmondásaiból tudom, hogy a nagymamám is gyakran készítette nekik és ő tőle tanulta.
    A diót először vágjuk fel durvára és tegyük félre, mert azután már nem lesz időnk darabolni. A cukrot egy nagyobb falú serpenyőben vagy kisebb lábasban - hogy miért ilyenben, a végén még visszatérek erre - addig kevergetjük, amíg az fel nem olvad és megkaramellizáljuk. 
    Majd amikor már szép színe van a cukornak, megkaramellizáltuk a cukrot  gyorsan keverjük bele a 10 dkg durvára vágott diót.
    Egyet forraljuk rajta és ekkor lehúzzuk azonnal a tűzről. Egy olvasztott zsírral vagy olajjal megkent - amit szintén az elején kikészítettünk -gáztepsire vagy lapos tányérra öntjük és ha kicsit hűl, a fakanál segítségével henger alakúra formázzuk. 
    Amikor már kezd jobban megdermedni, de még nem kemény, de már nem is tűz forró, egy éles, forró vízbe mártott késsel gyorsan daraboljuk fel és hagyjuk teljesen megszilárdulni.

    Ez a házilag készített édesség nagyon finom, megunhatatlan csemege. Addig esszük, amíg van belőle.
    Említettem, hogy magasabb falú  lábasban olvasszuk fel a cukrot. Igen, ezt azért írtam, mert a lábasba ha öntünk tejet és azt felforraljuk, miután kiöntöttük  belőle a karamellt, finom karamellás tejet készíthetünk. 
    A felforralt karamellás tejet utána ízesítsük kevés kristály cukorral.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!