ZSEMLEGOMBÓC LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
5-6 szem burgonya 2-3 szál sárgarépa 2-3 szál petrezselyemgyökér 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma só ízlés szerint 5-6 szem egész bors 1 tk. ételízesítő 1 zöldségleves kocka, 1 tk. őrölt pirospaprika Zsemlegombóchoz: 2 zsemle 2 tojás 2 kis ek. zsír petrezselyemzöld liszt só
Elkészítés: Ennek a zöldség levesnek a különlegességét a zsemlegombóc adja. A leves teljesen úgy készül, mint a többi zöldségleves. A leveshez először a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret és a burgonyát lepucoljuk a héjától, megmossuk 2-3 váltó vízben és tetszőleges darabokra vágjuk. Felöntjük annyi vízzel egy fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni.
Kb. 3-4-5 liternyivel. Befűszerezzük a sóval és az egész szemes borssal. Azután megtisztítjuk a hajától a hagymát és a fokhagymát és azok is kerülhetnek a levesbe.
Majd elkezdjük főzni a levesünket.
Ha már forrt egyet-kettőt, ízesítsük ételízesítővel és leveskockával.
S addig főzzük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek.
Ha puhára főltek a zöldségek, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd elkészítjük a zsemlegombócokat.
Ehhez előkészítünk egy tálat, amibe vizet töltünk.
Ehhez előkészítünk egy tálat, amibe vizet töltünk.
S egy másik tálat, amiben majd összedolgozzuk a gombóc hozzávalóit.
A zsemléket vízbe áztatjuk, de csak rövid ideig és jól kicsavarjuk.
Belemorzsoljuk a másik tálba.
Hozzáadjuk a zsírt, a tojásokat, a petrezselyem zöldet, amit előtte felaprítottunk. Azután sót ízlés szerint és annyi lisztet, amennyivel még könnyű masszát kapunk. Összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle. Először elkészítjük az alapanyagból az összes gombócot, amennyi kijön belőle, s azt mindet egy tányérra tesszük.
S azután egyszerre tesszük a levesbe, hogy mind egy időben főljön meg.
A levesbe téve még kb. 10 percig főzzük.
Miután elkészült a levesünk, már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!