ZSEMLEGOMBÓC LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 5-6 szem burgonya
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2-3 szál petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész bors
  • 1 tk. ételízesítő
  • 1 zöldségleves kocka, 1 tk. őrölt pirospaprika
  • Zsemlegombóchoz: 2 zsemle
  • 2 tojás
  • 2 kis ek. zsír
  • petrezselyemzöld
  • liszt
  • Elkészítés: Ennek a zöldség levesnek a különlegességét a zsemlegombóc adja. A leves teljesen úgy készül, mint a többi zöldségleves. A leveshez először a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret és a burgonyát lepucoljuk a héjától, megmossuk 2-3 váltó vízben és tetszőleges darabokra vágjuk. Felöntjük annyi vízzel egy fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni.
    Kb. 4-7 liternyivel. Befűszerezzük a sóval és az egész szemes borssal. Azután megtisztítjuk a hajától a hagymát és a fokhagymát és azok is kerülhetnek a levesbe.
    Majd elkezdjük főzni a levesünket.
    Ha már forrt egyet-kettőt, ízesítsük ételízesítővel és leveskockával.
    S addig főzzük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. 
    Ha puhára főltek a zöldségek, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd elkészítjük a zsemlegombócokat.
    Ehhez előkészítünk egy tálat, amibe vizet töltünk.
    S egy másik tálat, amiben majd összedolgozzuk a gombóc hozzávalóit.
    A zsemléket vízbe áztatjuk, de csak rövid ideig és jól kicsavarjuk.
    Belemorzsoljuk a másik tálba.
    Hozzáadjuk a zsírt, a tojásokat, a petrezselyem zöldet, amit már előtte megmostunk, s felaprítottunk. 
    Azután sót ízlés szerint és annyi lisztet, amennyivel még könnyű masszát kapunk. 
    Összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle. Először elkészítjük az összeállított alapanyagból az összes gombócot, amennyi kijön belőle, s azt mindet  egy tányérra tesszük.
    S azután egyszerre tesszük a levesbe, hogy mind egy időben főljön meg.
    A levesbe téve még kb. 10 percig főzzük.
    Miután elkészült a levesünk, már tálalhatjuk is.  

    Jó étvágyat kívánok hozzá!