VASUTAS SZELET
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
4 tojás 25 dkg cukor 8 dkg zsír 30 dkg liszt 1 sütőpor 2 dl tej 2 ek. kakaó barack lekvár Teteje: 2 tojásfehérje 13 dkg cukor
Elkészítés: Ennek a kavart sütinek a tölteléke lekvár és nem krém, de az egyszerűsége mellett nagyon finom sütike. Ha bármikor szeretnénk egy gyors sütit, akár munka után vagy egy szombat délutáni kávézáshoz, na akkor ez a sütemény arra tökéletes. A tésztához a tojássárgáját keverjük ki habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt, a lisztet, amiben elkevertük előtte a sütőport. Végül adagoljuk hozzá a tejet.
Mindezeket egy robotgéppel keverjük össze. A tésztát ezután vegyük kétfelé és az egyik felébe keverjük bele a kakaót.
Egy normál méretű tepsit sütőpapírral béleljünk ki és a tésztából kanállal felváltva adagoljuk a tepsibe a kétféle tésztát.
Így fogunk kapni egy " kockázott " mintát. Na nem teljesen lesz kocka alakzat, de amikor megsül, majd úgy néz ki. ( Sajnos a fotón ez nem látszik túl jól. )
A fehér tészta mellé kerül a kakaós, majd megint fehér tészta és megint kakaós.
Az alatta levő sor éppen az ellenkezője kell, hogy legyen. A világos tészta alá kerüljön kakaós, mellé fehér tészta. S így töltsük ki a tepsinket.
Ha itt-ott pici hézag maradt is közötte, az nem gond, a meleg hatására süléskor össze fognak érni a tészta részek, de azért próbáljuk úgy belerakosgatni a tészta adagokat, hogy nagyjából érjék egymást a különböző színű tészták.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük készre a tésztát.
Végezzünk tűpróbát, s ha már nem ragad rá a tészta a kis késre, akkor elkészült a tésztánk.
Ha megsült, hűtsük.
Ha megsült, hűtsük.
Ezután vágjuk ketté a süteményt - na akkor láthatjuk, hogy egy sakk tábla, azaz barna-fehér kockás lett a megsült tésztánk - és kenjük meg valamilyen ízű lekvárral.
Én szilva lekvárral kentem meg, de lehet barack lekvárt, eper lekvárt, stb. használni hozzá.
Az eredeti recept szerint a süteményes könyvemben a süti tetejét kell megkenni lekvárral, így ha valaki azt a módszert választja, az is jó.
Azután a tojásfehérjét a cukorral kezdjük el felverni és ha már képeztünk egy kevés habot, folytassuk ezt tovább gőz fölött.
Azután a tojásfehérjét a cukorral kezdjük el felverni és ha már képeztünk egy kevés habot, folytassuk ezt tovább gőz fölött.
Tehát mielőtt elkezdenénk felverni a tojásfehérjéket, már akkor tegyünk fel a tűzre egy kis lábasban egy kevés vizet.
Majd a továbbiakban a gőz fölött verjük fel nagyon kemény állagúra a habot. Akkor jó, ha már szép fényes és szinte látjuk, hogy jó sűrű lett a végeredmény. Tulajdonképpen ezzel " felfőztük " a habot és így nem fog megfolyni. Végül simítsuk rá a sütemény tetejére és egy kis villával cifrázzuk meg.
Hagyjuk pár órát állni.
Majd a néhány órai állás után hosszúkás formára szeletelve szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Majd a néhány órai állás után hosszúkás formára szeletelve szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!