VASUTAS SZELET
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 8 dkg zsír
  • 30 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 2 dl tej
  • 2 ek. kakaó
  • barack lekvár
  • Teteje: 2 tojásfehérje
  • 13 dkg cukor
  • Elkészítés: Ez a kavart sütemény kinézetre is és az elkészítési módját tekintve is nagyon egyszerű sütemény. A tölteléke lekvár és nem krém, de az egyszerűsége mellett nagyon finom süti. Szerintem bárki könnyedén el tudja készíteni. A tojássárgáját keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt, a lisztet, amiben elkevertük előtte a sütőport. Végül adagoljuk hozzá a tejet. 
    Mindezeket egy robotgéppel keverjük össze. A tésztát ezután vegyük kétfelé  és az egyik felébe keverjük bele a kakaót. Egy normál méretű tepsit sütőpapírral béleljünk ki és a tésztából kanállal felváltva adagoljuk a tepsibe a kétféle tésztát. Így fogunk kapni egy " kockázott " mintát. Na nem teljesen lesz kocka alakzat, de amikor megsül, majd úgy néz ki. 
    A fehér tészta mellé kerül a kakaós, majd megint fehér tészta és megint kakaós.
    Az alatta levő sor éppen az ellenkezője kell, hogy legyen. A világos tészta alá kerüljön kakaós, mellé fehér tészta. S így töltsük ki a tepsinket.
    Ha itt-ott pici hézag maradt is közötte, az nem gond, a meleg hatására süléskor össze fognak érni a tészta részek, de azért próbáljuk úgy belerakosgatni a tészta adagokat, hogy nagyjából érjék egymást a különböző színű tészták.
    Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
    Végezzünk tűpróbát, s ha már nem ragad rá a tészta a kis késre, akkor elkészült a tésztánk.
    Ha megsült, hűtsük. 
    Ezután vágjuk ketté a süteményt - na akkor láthatjuk, hogy egy sakk tábla, azaz barna-fehér kockás lett a megsült tésztánk - és kenjük meg valamilyen ízű lekvárral. 
    Én szilva lekvárral kentem meg, de lehet barack lekvárt, eper lekvárt, stb. használni hozzá.
    Az eredeti recept szerint a süteményes könyvemben a süti tetejét kell megkenni lekvárral, így ha valaki azt a módszert választja, az is jó.
    Azután a tojásfehérjét a cukorral kezdjük el felverni és ha már képeztünk egy kevés habot, folytassuk ezt tovább gőz fölött.
    Tehát mielőtt elkezdenénk felverni a tojásfehérjéket, már akkor tegyünk fel a tűzre egy kis lábasban egy kevés vizet.
    Majd a továbbiakban a gőz fölött verjük fel nagyon kemény állagúra a  habot. Akkor jó, ha már szép fényes és szinte látjuk, hogy jó sűrű lett a végeredmény. Tulajdonképpen ezzel " felfőztük " a habot és így nem fog megfolyni. Végül simítsuk rá a sütemény tetejére és egy kis villával cifrázzuk meg. Hagyjuk pár órát állni.
    Hosszúkás formára szeletelve szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!