DUBARRI SERTÉSSZELET PARADICSOMMÁRTÁSBAN SÜLVE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 8-10 szelet sertéshús (comb vagy karaj )
  • 1 fej karfiol
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • 5 púpozott ek. liszt
  • 2 ek. zsiradék
  • 2 dl paradicsomlé
  • 2 dl tej
  • víz
  • 5 dkg vaj vagy ráma
  • bors
  • ételízesítő
  • Elkészítés: Sokan csak a sima dubarri hús elkészítését ismerik, ami karfiol és besamell mártás hozzávalókkal készül, ami persze itt is megmarad, de ez egy kicsit mégis más ízt is kap a paradicsomnak köszönhetően. Először a karfiollal kezdjünk, hiszen annak még meg kell főlnie. A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le és tegyük félre. A hússzeleteket klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk meg és 2 ek. lisztben mártsuk meg a szeleteket. 
    A zsiradékot hevítsük fel egy serpenyőben és a lisztbe mártott husikat mindkét oldalról süssük elő, azaz nem kell teljesen megsütni, csak legyenek kérgesítve a szeletek.
    Ezután az elősütött húsokat is tegyük félre. 
    Ezen a zsiradékon készítsünk egy paradicsomos pecsenyemártást. 
    A visszamaradt zsiradékhoz adjunk 1 ek. lisztet, kicsit pirítsuk meg, ezáltal a fakanállal kissé kaparjuk is fel a húsról lesült részt, mivel az nagyon ízes.
    ( Ha túl kevésnek találjuk a visszamaradt zsiradékot, egy picivel pótolhatjuk. )
    Amint megpirítottuk a lisztet, húzzuk félre a tűzről és öntsük fel paradicsomlével. 
    Egy kézi habverővel keverjük simára. Ha picit sűrűnek találjuk, adjunk hozzá egy kevés vizet. Sózzuk, borsozzuk meg és visszatéve a tűzhelyre, jól forraljuk ki. Majd ezt szintén tegyük félre.
    Ezt követően készítsünk egy tejes besamellt. 
    A rámát vagy vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, adjuk hozzá a megmaradt lisztet és kevergessük addig, amíg a liszt ki nem fehéredik. Sózzuk, borsozzuk és kevés ételízesítőt is adjunk hozzá. 
    Öntsük fel tejjel és állandó kevergetés mellett sűrítsük be, forraljuk ki. Ha túl sűrűnek találnánk, ehhez is adjunk közben egy pici folyadékot, azaz itt tejet.
    Egy akkora tepsit, amiben szépen elférnek egymás mellett a hússzeletek, vékonyan vajazzunk ki és öntsük bele a paradicsomos pecsenyelét. Fektessük le rá sorban a husikat, majd mindegyik tetejére tegyünk egy karfiol rózsát. 
    Minden karfiolra tegyünk kb. egy evőkanállal a besamellből és végül szórjuk meg a besamel tetejét reszelt sajttal. 
    A sajtok tetejére még ízesítésként tegyünk egy csipet ételízesítőt. Előmelegített sütőben süssük 1 órát.

    Én ezt a húsételt tojásos- sárgarépás burgonya körettel és uborkasalátával szervíroztam, de más köret mellé is kitűnő választás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!