GESZTENYÉS PISKÓTAROLÁD
EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Piskótához: 6 tojás 6 ek. cukor 5 ek. liszt 1 sütőpor Krémhez: 2 ek. liszt 2 dl tej 25 dkg gesztenye massza ízlés szerint rumaroma 15 dkg ráma 10 dkg cukor Tetejére : porcukor vagy tortabevonó csokoládé
Elkészítés: A piskótás tekercsek választéka szintén széles skálán mozog. Hiszen a krémek megválasztása csak rajtunk múlik. Akármelyik süteményünkből is kiválaszthatjuk azt a krémet - egy félét, nem pedig az egy sütiben több krém található verziósat - amivel megtölthetjük a vékony piskótánkat és feltekerhetjük roládnak.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A piskóta tekercsnek a piskótája akkor a legjobb, amikor a liszt mennyisége 1 ek-al kevesebb a tojások számánál és a cukor kanalankénti mennyiségénél.
Ennél a tekercsnél is ez alapján készül a piskóta tészta.
A piskóta tekercshez válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjéket a cukorral verjük fel kemény habbá.
Hozzáadjuk a tojássárgáját, amit szintén még robotgéppel habosíthatunk tovább a fehérjékkel. De ez már csak pár fordulatot jelent, amíg össze nem vegyül a fehérjehab a sárgával egynemű habbá.
Majd a lisztet és a sütőport keverjük össze és egy fakanállal forgassuk bele a tojásos habba.
Egy nagy méretű tepsit ( gáztepsit ) béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát.
Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg a vékony piskóta lapot.
Tűpróbát érdemes nézni, mert kinek jobban, kinek gyengébben süt a sütője. Így plusz, mínusz pár perc eltérési idő lehetséges.
Amikor elkészült a piskóta, borítsuk ki egy tiszta konyharuhára, húzzuk le a sütőpapírt és még melegen tekerjük fel, majd hagyjuk kihűlni.
Tipp: Én úgy szoktam feltekerni, hogy a konyharuhára teszek egy tiszta sütőpapírt, akkorát, mint a piskóta és azzal együtt tekerem fel. Így nem lesz morzsás a konyharuha.
Közben elkészíthetjük most már a gesztenye krémet.
Tipp: Én úgy szoktam feltekerni, hogy a konyharuhára teszek egy tiszta sütőpapírt, akkorát, mint a piskóta és azzal együtt tekerem fel. Így nem lesz morzsás a konyharuha.
Közben elkészíthetjük most már a gesztenye krémet.
A lisztből és a tejből keverjünk ki egy csomómentes alapot, s főzzünk belőle sűrű pépet.
Majd hűtsük ki.
A gesztenyemasszát keverjük ki az ízlés szerinti mennyiségű rumaromával, a cukorral és a rámával.
S amint kihűlt a pép, adjuk hozzá a gesztenyés krémet és keverjük el az egészet egynemű krémmé.
Ha kihűlt a piskóta is - tekerjük ki, távolítsuk el a sütőpapírt és a konyharuhát is - simítsuk el rajta a krémet.
A krém rákerülése után újra tekerjük fel a piskótát, de most már a konyharuhára nincs szükség.
Ha szeretnénk, sütőpapírba ismét becsavarhatjuk, hogy csak jobban összefogja a piskótát a krémmel.
Pár órára tegyük hidegre, hogy megdermedjen a piskótában a krém.
Azt követően tekerjük ki a papírból - de ha ezt nem használtunk, az sem gond - és a tetejét szórjuk meg porcukorral.
Vagy akár gőz fölött olvasszunk fel egy tábla csokit 5 dkg rámával.
S azzal vonjuk be a piskóta tekercset. Azzal is hagyjuk állni egy kis ideig.
Jelen esetben csak porcukrozva lett a teteje a piskótának.
Úgyhogy az állás idő és porcukor szórás után már szeletelhetjük is a piskóta roládot.
Egy kínáló tálra elrendezve már szervírozható is a gesztenye krémes piskóta tekercs.
Jó étvágyat kívánok hozzá!