GESZTENYÉS PISKÓTAROLÁD
EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Piskótához: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • Krémhez: 2 ek. liszt
  • 2 dl tej
  • 25 dkg gesztenye massza
  • ízlés szerint rumaroma
  • 15 dkg ráma
  • 10 dkg cukor
  • Tetejére : porcukor vagy tortabevonó csokoládé
  • Elkészítés: A piskótás tekercsek választéka szintén széles skálán mozog. Hiszen a krémek megválasztása csak rajtunk múlik. Akármelyik süteményünkből is kiválaszthatjuk azt a krémet - egy félét, nem pedig az egy sütiben több krém található verziósat -  amivel megtölthetjük a vékony piskótánkat és feltekerhetjük roládnak.
    A piskóta tekercsnek a piskótája akkor a legjobb, amikor a liszt mennyisége 1 ek-al kevesebb a tojások számánál és a cukor kanalankénti mennyiségénél.
    Ennél a tekercsnél is ez alapján készül a piskóta tészta.
    A piskóta tekercshez válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjéket a cukorral verjük fel kemény habbá. 
    Hozzáadjuk a tojássárgáját, amit szintén még robotgéppel habosíthatunk tovább a fehérjékkel. De ez már csak pár fordulatot jelent, amíg össze nem vegyül a fehérjehab a sárgával egynemű habbá.
    Majd a lisztet és a sütőport keverjük össze és egy fakanállal forgassuk bele a tojásos habba. 
    Egy nagy méretű tepsit ( gáztepsit ) béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát. 
    Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg a vékony piskóta lapot. 
    Tűpróbát érdemes nézni, mert kinek jobban, kinek gyengébben süt a sütője. Így plusz, mínusz pár perc eltérési idő lehetséges.
    Amikor elkészült a piskóta, borítsuk ki egy tiszta konyharuhára, húzzuk le a sütőpapírt és még melegen tekerjük fel, majd hagyjuk kihűlni.

    Tipp: Én úgy szoktam feltekerni, hogy a konyharuhára teszek egy tiszta sütőpapírt, akkorát, mint a piskóta és azzal együtt tekerem fel. Így nem lesz morzsás a konyharuha.

    Közben elkészíthetjük most már a gesztenye krémet. 
    A lisztből és a tejből keverjünk ki egy csomómentes alapot, s főzzünk belőle sűrű pépet. 
    Majd hűtsük ki. 
    A gesztenyemasszát keverjük ki az ízlés szerinti mennyiségű  rumaromával, a cukorral és a rámával.
    S amint kihűlt a pép, adjuk hozzá a gesztenyés krémet és keverjük el az egészet egynemű krémmé.
    Ha kihűlt a piskóta is - tekerjük ki, távolítsuk el a sütőpapírt és a konyharuhát is - simítsuk el rajta a krémet. 
    A krém rákerülése után újra tekerjük fel a piskótát, de most már a konyharuhára nincs szükség. 
    Ha szeretnénk, sütőpapírba ismét becsavarhatjuk, hogy csak jobban összefogja a piskótát a krémmel.
    Pár órára tegyük hidegre, hogy megdermedjen a piskótában a krém.
    Azt követően tekerjük ki a papírból - de ha ezt nem használtunk, az sem gond - és a tetejét szórjuk meg porcukorral.
    Vagy akár gőz fölött olvasszunk fel egy tábla csokit 5 dkg rámával.
    S azzal vonjuk be a piskóta tekercset. Azzal is hagyjuk állni egy kis ideig.
    Jelen esetben csak porcukrozva lett a teteje a piskótának.
    Úgyhogy az állás idő és porcukor szórás után már szeletelhetjük is a piskóta roládot.
    Egy kínáló tálra elrendezve már szervírozható is a gesztenye krémes piskóta tekercs.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!