SÜLT BÁRÁNY OLDALAS ÉS COMB
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
  • 2 bárány oldalas
  • 2 bárány comb
  • Pác: 4-6 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. majoránna
  • 2 tk. rozmaring
  • 1 dl olaj
  • Külön: 2-4 ek. olaj vagy 1-2 ek. sertés zsír a serpenyőbe
  • 1 ek. sertés zsír
  • hozzá: 1 dl víz a tepsibe
  • 1-2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1-2 egész fokhagyma
  • Egyéb: alufólia
  • Elkészítés: A receptjeim között ugyan már megtalálható egy bárány comb elkészítésének a leírása, de most a comb mellé oldalas is készült. Ez a húsétel pácolással készült, így a sütési idő mellett  plusz időt is számoljunk rá. Igaz a bárány hús manapság nem olcsó, nem pénztárca kímélő, de aki mégis szeretne ilyen húsételt sütni, akkor ez a recept jó választás. Én két darab oldalasból és két darab hátsó ( csülök ) combból sütöttem ezt a finomságot. Mellé pedig sült sajtos cukkini tallér lett tálalva. Aminek a receptje szintén megtalálható a receptjeim között.
    Természetesen kevesebb mennyiségből is készíthetjük ezt a főételt, de mivel bárány húsról van szó, azok sokkal kisebbek. 
    Bár akkor a fűszerek mennyisége is lehet kevesebb. 
    De a most megadott mennyiség is csak irányadó - én ennyit használtam - ha valaki soknak találná, csökkentheti az adagot.
    Először a husit tisztítsuk meg a nem oda illő részektől, azaz a kövérebb, esetleg kisebb faggyú daraboktól. De tulajdonképpen a bárányhús még nem igazán faggyús, hiszen fiatal, de ha mégis találunk rajta ilyen részt, azt vágjuk le.
    Azután a húst mossuk meg és töröljük szárazra.
    Majd a rozmaringot, a majoránnát, a tisztított és fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát keverjük össze az olajjal.
    Egy ecsettel mindenhol kenjük át a húsokat.
    A végén pedig sóval hintsük meg a hús darabokat minden oldaláról.
    Tegyük bele a befűszerezett husikat egy tálba vagy jénaiba.
    Fedjük le a tetejét és 3-4-5 órára tegyük be a hűtőszekrénybe pácolódni. 
    Ha ráérősebbek vagyunk az idővel, 5 órát is pácolódhat, de ha kevesebb időnk van rá, 3 óra alatt is átjárja már a fűszerkeverék a húsainkat.
    Ez idő lejárta után kapcsoljuk be a sütőnket.
    Villany sütőnél 170 fokra, alsó-felső sütési funkcióra állítsuk a gombokat.
    A más típusú sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére kapcsoljuk a sütőt.
    Azután vegyük ki húst a hűtőből és egy serpenyőben egy kevés olajon - 2-3 ek. mennyiségen vagy egy kevés sertés zsíron - ami 1-2 ek. legyen - süssük át a húsokat.
    Nem kell készre sütni, csak kérgesítsük meg, azaz megforgatva a húst, mindenhol süssük elő, kapassuk meg a hús felső rétegét.
    Vegyünk egy tepsit és azt kenjük ki 1 ek. zsírral és öntsünk bele 1 dl vizet, majd helyezzük bele a zsiradékon megkapatott, elősütött húsokat.
    A combok és az oldalas mellé tegyünk 1 fej vöröshagymát, amit előbb pucoljunk le a héjától és 1 egész fej fokhagymát. Viszont a fokhagymát nem szükséges lepucolni, mert ahogy a héjában sül meg, azután abból ki lehet nyomni a krémessé sült belsejét, ami ilyen formában is nagyon finom.
    Természetesen 1-1 darabnál többet is tehetünk a tepsibe.
    Ezt követően fedjük be a tepsit alufóliával és tegyük be a már előmelegedett sütőbe.
    Ezen a kisebb hőfokon süssük a husikat 2 órán át.
    Ezalatt nagyon szépen megpuhul majd az alufólia alatt mind az oldalas, s mind a comb is.
    Ahogy leellenőrizzük ennyi idő után egy kés beszúrásával a hús puhaságát, akkor vegyük le a tepsi tetejéről az alufóliát.
    Ekkor még természetesen nem lesz túl piros a hús külseje, hiszen csak párolódott az alufólia alatt.
    De ezt követően tegyük nagyobbra a sütőn a hőfokot. Vagyis 200 fokra állítsuk a gombot, majd ezen a hőfokon süssük még tovább a húst.
    Olyan 45-50 percnél már szép pirosra sülnek a bárány húsok.
    Közben 1-2-szer fordítsuk meg a combokat és az oldalasokat is.
    A szép pirosra sült húsok a csontokról szinte leválnak.
    Viszont a sütési idő itt-ott változhat, van akinél pár perccel kevesebb, van akinél pedig a sütőjében néhány perccel több időre van szükség ahhoz, hogy szép pirosra piruljon a hús. Ezért érdemes az átfordításkor erre figyelni.
    Mellé persze bármilyen köretet is választhatunk, nemcsak sajtos cukkini tallérokat.
    Lehet az egy krumplipüré is, vagy egy rozmaringos vagy petrezselymes burgonya is. De akár rizs köretet is készíthetünk hozzá.
    Bármilyen körettel tálaljuk, mindenhogyan ízletes lesz ez a fűszeres báránysült.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!