PIRAMIS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg ráma
  • 3-4 ek. sárgabarack lekvár
  • 2 ek. kakaópor
  • kb. 1 dl tej
  • rumaroma
  • Külön: kb. 20 dkg kerek háztartási keksz
  • kevés kókuszreszelék
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg puha ráma
  • piramis készítő forma
  • Elkészítés: A piramis készítővel kialakított kis csúcsos piramisok nemcsak mutatósak, hanem ízletesek is. Nagy előnye, hogy nem kell sütni, csak minden hozzávalót össze kell dolgozni és mehetnek a kis golyók a piramis formákba. Több féleképpen elkészíthetőek. Lehet csak sima krémmel is megtölteni őket, de plusz lehet egy-egy magozott meggy szemet is a krém belsejébe belehelyezni. Attól még finomabb lesz a kis piramisunk.
    Először a krémet készítsük el.
    Az egy csomag pudingport keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre.
    Majd hűtsük ki, de ne teljesen, csak éppen langymeleg legyen a puding.
    A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és aztán dolgozzuk össze a pudinggal.
    Tegyük addig a hűtőszekrénybe, mire használni fogjuk.
    Azután állítsuk össze a tésztát.
    A darált kekszet tegyük bele egy tálba.
    Majd a porcukorral és a kakaóporral vegyítsük el.
    A szobahőmérsékletű rámát adjuk hozzá és a lekvárt is tegyük a többi hozzávalóhoz.
    Kezdjük el összedolgozni, s legjobb ha mindezt a kezünkkel tesszük, hisz így lehet érezni, hogy kell-e hozzá adnunk tejet.
    Ha nehezen áll össze a kekszes keverékünk, adjunk hozzá egy kevés tejet.
    Tulajdonképpen 1 dl mennyiséget írtam, de akár valamicskével lehet több is és kevesebb is a tej mennyisége.
    Ugyanis attól függvényében változik a mennyiség, hogy a lekvárunk is mennyire folyós, s így mennyire lehet összedolgozni a kekszes masszát.
    Végül, ha elértük a kívánt masszát, ami ne legyen se túl híg, mert akkor nem formázható és ragacsos is lesz, de ne legyen túl sűrű sem, mert akkor keménnyé válik, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű rumaromát.
    Ez lehet 2-3 kávéskanálnyi is, de aki rumosabban szeretné, picivel többet is tehet bele. 
    Én nem szoktam túl sokat bele tenni.
    Miután összedolgoztuk a kekszes alapot, hozzáláthatunk a piramisok elkészítéséhez.
    A kekszes tésztából készítsünk nagyobb diónyi golyókat és sorakoztassuk rá egy tálcára.
    Ekkor vegyük ki a hűtőből a krémet és azt még egyszer keverjük át.
    A krémet, esetleg előbb csak egy kis részét, tegyük nyomó/ habzsákba, aminek a sarkán vágjunk egy közepeske lyukat.
    Akkorát, amin majd a krém kifér.
    Tegyük a kezünk ügyébe.
    A kerek kekszeket szintén tegyük a kezünk közelébe.
    Ezt követően nyissuk ketté a piramis formát és hintsük meg a belsejét, a redőket kevéske kókuszreszelékkel.
    Tegyük az egyik felébe a keksz golyót, csukjuk össze és nyomkodjuk bele a kekszes tésztát.
    Tartozik a piramishoz egy kúp alakú kis forma, azt ezután nyomjuk bele a kekszbe.
    Ezzel kialakíthatjuk a kis üreget, ahová majd a krém kerül.
    Majd vegyük kézbe a habzsákos krémet és egy keveset nyomjunk belőle az üregbe.
    Azt látni lehet, hogy mennyi is fér bele.
    Végül zárjuk le az alját egy kerek keksszel.
    Nyissuk szét ismét a piramis készítőt és emeljük ki a kis piramisunkat.
    Tegyük rá egy tálcára.
    Készítsük el így a többi piramist is.
    Amikor kis golyókat formálunk a kekszből, érdemes egyet beletenni a formába, hogy lássuk, hogy mégis mekkora golyókat kell készítsünk.
    S a továbbiakban olyan nagyságúakat kell készíteni.
    Ha valaki meggyet is szeretne tenni a krémbe, akkor azt úgy érdemes tenni, hogy bele kell nyomni egy kicsi krémet a keksz üregébe, azután oda tenni az egy szem magozott meggyet.
    Majd ismét krémet kell nyomni az üregbe, vagyis most már a meggyre.
    S ekkor jöhet a kerek keksszel való lezárás.
    Ha meggyesen készítitek, ahhoz a meggy lehet friss meggy is, de lehet befőtt is. De mindenképp magozott legyen.
    Ha úgy találjuk, hogy a kész piramisokon nagyon kevésnek mutatkozik a kókusz reszelék, utólag még meghinthetőek a kis csúcsok.
    Amikor elkészültünk a piramisokkal, hagyjuk 1-2-3 órát állni, hogy a krém kissé megszilárduljon a piramis üregében.
    Azt követően néhányat tegyünk egy kínáló tálra és már szervírozhatjuk is.
    A piramis süteményt kínálhatjuk szülinapkor is, de egy-egy hétvégi napon is.
    De akár karácsonykor is felszolgálhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!