KRÉMES SZILVÁS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Tészta:6 tojás 6 ek. cukor 6 púp. ek. liszt 1 cs. sütőpor 1 kk. kakaópor Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor 4 dl tej 20 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 20 dkg ráma Egyéb: 60 dkg szilva 2-3 ek. cukor 1 kk. őrölt fahéj csokireszelék csokidísz sütőpapír 1-2 dkg ráma, hozzá 2-3 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés: A hétvégén úgy gondoltam, hogy még lehet kapni szilvát, ezért ilyen süteményt fogok sütni. Bár már a szilva szezonja igencsak lezajlott, de a zöldségeseknél a későn érő szilvákból tudunk még vásárolni. Ez a sütemény szerintem pedig olyan, hogy igazából a friss szilvából a legjobb.
A süteményhez nem szükséges nagy mennyiségű szilva, mindösszesen fél kg kell hozzá.
Így én 60 dkg-ot vásároltam, azaz számítottam meg hozzá, mert amikor kikerül a magja, akkor lesz nagyjából a tiszta súlya fél kg.
A sütihez először kapcsoljuk be a sütőnket és melegítsük elő.
Villany sütőnél 190-200 fokra, alsó-felső sütésre. A hagyományos sütőnél ennek a körülbelüli hőfokra állítsuk a gombokat.
A szilvákat mossuk meg és vágjuk félbe és magozzuk ki.
Egy tepsit készítsünk elő és fektessünk bele egy méretre vágott sütőpapírt.
A sütőpapír alját kenjük le egy picike rámával és hintsük meg 2-3 ek. zsemlemorzsával. Így a szilva nedvessége nem marad a tepsi alján, hanem a zsemlemorzsa felszívja a szilvákban lévő felesleges folyadékot.
Azt követően fektessük bele a szilvákat oly módon, hogy a szilvák vágott fele felfelé nézzen.
A 2-3 ek. kristály cukrot keverjük el a fahéjjal és hintsük meg vele a szilvák tetejét. Persze az nem baj, hogy mellé is szórjuk, a sütőpapírra.
Hagyjuk addig így állni, míg összeállítjuk a piskóta tésztát.
Ahhoz válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá.
Adjuk hozzá a tojássárgákat és azokkal is habosítsuk tovább a már kemény habot.
A lisztben vegyítsük el a sütőport és fakanállal forgassuk bele a tojáshabba.
Vegyünk el a masszából egy keveset, kb. az 1/3 részét és a többit simítsuk rá a fahéjas szilvákra.
A fehér masszából kivett kis mennyiséghez keverjük hozzá a kakaóport, ami nálam Holland kakaó volt.
Majd rakjuk rá a fehér tészta tetejére.
Egy torta lapát segítségével próbáljuk meg elegyengetni, elsimítani. Ami persze nem is olyan könnyű, hiszen a szilvák hepe-hupásan fekszenek a tepsiben.
Egy fogpiszkálóval azután próbáljuk meg kicsit megcifrázni a két tésztát.
Túlságosan nem lehet összekuszálni, éppen a kitüremkedő szilvák miatt.
De egy kicsit megoldható.
Helyezzük be a sütőbe és kb. 25-30 perc alatt süssük készre. Tűpróbát érdemes a sütés végénél nézni.
A sima piskótákat én 180 fokon szoktam sütni, de mivel a piskóta között ott csücsülnek a félbe vágott szilvák, ezért, hogy az is remekül átsüljön, megnöveltem a sütő hőfokát.
A már megsült és sütőből kivett tésztát kis várakozás után a két tálcás módszerrel vegyük ki a tepsiből, húzzuk le róla a sütőpapírt és aztán hagyjuk így meghűlni.
Visszafordítani nem kell, mivel ez a szilvás fele lesz a sütemény teteje.
Készítsük el a krémet.
A pudingport keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre.
Majd hűtsük ki.
A rámát habosítsuk fel és aztán keverjük simára a kétféle cukorral.
Amint langymelegre hűlt a puding, keverjük hozzá a rámás alaphoz.
Ezt követően simítsuk rá a már kihűlt szilvás felületű tésztára.
1-2 kis kocka csokit reszeljünk rá a krémre és tegyük be a süteményt jó pár órára a hűtőszekrénybe.
Egy tapasztalatomat megosztom azzal kapcsolatban veletek, amikor a csokit reszeljük rá a süti tetejére.
Akármennyire is vigyázunk a csoki ráreszelésekor, valamennyi ígyis-úgyis a sütemény mellé is kerül belőle.
Ezért ezt a műveletet ne tegyük a textil terítő felett, hanem vagy egy lemosható terítőt tegyünk a sütemény, vagyis a tálca alá. Vagy annak hiányában egy sütőpapírt terítsünk a sütemény alá.
Így megkíméljük magunkat attól a bosszúságtól, hogy elkenődhet a csokireszelék az asztal terítőn és már az is mehet is a mosógépbe.
Én egyébként a süteményt egy éjszakán át pihentettem a hűtőben, de 5-6 óra állás után is már szépen felvágható.
Ahhoz forró vízzel öblítsük le a késünket, töröljük meg és a nekünk tetsző nagyságú kockákra vágjuk fel a süteményt.
A sütit hagyhatjuk simán csak csokireszelékesen is, de készíthetünk rá különböző formájú csoki díszeket is.
Ehhez először tegyünk fel a gázra egy kisebb lábasba vizet és amint már meleg a víz, tegyünk a tetejére egy tálat és törjünk bele 1-2 kis kocka csokit.
A kis minták kialakításához nincs szükség több csokoládéra.
Olvasszuk meg a csokit és készítsünk elő egy csészét.
Amibe tegyünk bele egy nejlon zacskót.
Ha a zacskó kicsit vastagabb, az jobb erre a célra.
Majd egy tálcára fektessünk rá egy sütőpapírt.
A szilikonos jobb választás hozzá.
A megolvadt csokit csurgassuk a zacskóba.
Azért jó bele tenni a zacskót egy csészébe, mert így nem fog ki, illetve mellé ömleni a csokoládé, ahogyan éppen beleöntjük.
Majd készítsünk elő egy ollót is.
A csokival töltött zacskót vegyük ki a csészéből és csavarjuk meg ott, ahol a csoki végződik. Így kapunk egy kicsi zsákocskát.
A zsák száján, azaz sarkán vágjunk egy picike lyukat és azon keresztül csurgatva ki a csokit, fogjuk a kis zsákot és rajzoljunk különböző motívumokat, mintákat a sütőpapírra.
Nem baj, ha nem tökéletesek, de mégis jól fognak mutatni a sütemény szeletek tetején.
Tegyük a hűtőszekrénybe dermedni.
Bár szobahőmérsékleten is megszilárdul rövid időn belül, de a hűtő a biztos.
Amikor felszeleteljük a süteményt, a tetejükre tegyünk egy-egy csoki díszt, amit könnyedén felemelhetünk egy kis kés pengéjével vagy kicsi spatulával.
Kézzel azért nem ajánlom, mert eltörhet.
De ha már felvettük a sütőpapírral, óvatosan kézzel rátehetőek a sütemény tetejére.
Mellé még cukorgyöngyöt is tehetünk.
A cukorgyöngy mellé plussz csokireszeléket is oda szórhatunk, hogy ott vastagabban legyen a reszelékünk.
Ezzel elkészült a megdíszített süteményünk.
A plussz díszítéssel még mutatósabbá tehetjük a sütijeinket.
De mindenhogyan, plusz díszítéssel vagy anélkül, nagyon ízletes édesség.
A dekoráció csak véletlen szerűen lett húsvéti is, hiszen éppen csak elmúlt augusztus.
Nálam most éppen ezek a kínáló tálaim tetszettek, ezért kerültek így augusztus végén, szeptember elején a húsvéti tálra a sütemények.
Jó étvágyat kívánok hozzá!