KRÉMES SZILVÁS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta:6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 púp. ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 kk. kakaópor
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg ráma
  • Egyéb: 60 dkg szilva
  • 2-3 ek. cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • csokireszelék
  • csokidísz
  • sütőpapír
  • 1-2 dkg ráma, hozzá 2-3 ek. zsemlemorzsa
  • Elkészítés: A hétvégén úgy gondoltam, hogy még lehet kapni szilvát, ezért ilyen süteményt fogok sütni. Bár már a szilva szezonja igencsak lezajlott, de a zöldségeseknél a későn érő szilvákból tudunk még vásárolni. Ez a sütemény szerintem pedig olyan, hogy igazából a friss szilvából a legjobb. 
    A süteményhez nem szükséges nagy mennyiségű szilva, mindösszesen fél kg kell hozzá.
    Így én 60 dkg-ot vásároltam, azaz számítottam meg hozzá, mert amikor kikerül a magja, akkor lesz nagyjából a tiszta súlya fél kg.
    A sütihez először kapcsoljuk be a sütőnket és melegítsük elő.
    Villany sütőnél 190-200 fokra, alsó-felső sütésre. A hagyományos sütőnél ennek a körülbelüli hőfokra állítsuk a gombokat.
    A szilvákat mossuk meg és vágjuk félbe és magozzuk ki.
    Egy tepsit készítsünk elő és fektessünk bele egy méretre vágott sütőpapírt.
    A sütőpapír alját kenjük le egy picike rámával és hintsük meg 2-3 ek. zsemlemorzsával. Így a szilva nedvessége nem marad a tepsi alján, hanem a zsemlemorzsa felszívja a szilvákban lévő felesleges folyadékot.
    Azt követően fektessük bele a szilvákat oly módon, hogy a szilvák vágott fele felfelé nézzen.
    A 2-3 ek. kristály cukrot keverjük el a fahéjjal és hintsük meg vele a szilvák tetejét. Persze az nem baj, hogy mellé is szórjuk, a sütőpapírra.
    Hagyjuk addig így állni, míg összeállítjuk a piskóta tésztát.
    Ahhoz válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá.
    Adjuk hozzá a tojássárgákat és azokkal is habosítsuk tovább a már kemény habot.
    A lisztben vegyítsük el a sütőport és fakanállal forgassuk bele a tojáshabba.
    Vegyünk el a masszából egy keveset, kb. az 1/3 részét és a többit simítsuk rá a fahéjas szilvákra.
    A fehér masszából kivett kis mennyiséghez keverjük hozzá a kakaóport, ami nálam Holland kakaó volt.
    Majd rakjuk rá a fehér tészta tetejére.
    Egy torta lapát segítségével próbáljuk meg elegyengetni, elsimítani. Ami persze nem is olyan könnyű, hiszen a szilvák hepe-hupásan fekszenek a tepsiben.
    Egy fogpiszkálóval azután próbáljuk meg kicsit megcifrázni a két tésztát.
    Túlságosan nem lehet összekuszálni, éppen a kitüremkedő szilvák miatt.
    De egy kicsit megoldható.
    Helyezzük be a sütőbe és kb. 25-30 perc alatt süssük készre. Tűpróbát érdemes a sütés végénél nézni.
    A sima piskótákat én 180 fokon szoktam sütni, de mivel a piskóta között ott csücsülnek a félbe vágott szilvák, ezért, hogy az is remekül átsüljön, megnöveltem a sütő hőfokát.
    A már megsült és sütőből kivett tésztát kis várakozás után a két tálcás módszerrel vegyük ki a tepsiből, húzzuk le róla a sütőpapírt és aztán hagyjuk így meghűlni.
    Visszafordítani nem kell, mivel ez a szilvás fele lesz a sütemény teteje.
    Készítsük el a krémet.
    A pudingport keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre.
    Majd hűtsük ki.
    A rámát habosítsuk fel és aztán keverjük simára a kétféle cukorral.
    Amint langymelegre hűlt a puding, keverjük hozzá a rámás alaphoz.
    Ezt követően simítsuk rá a már kihűlt szilvás felületű tésztára.
    1-2 kis kocka csokit reszeljünk rá a krémre és tegyük be a süteményt jó pár órára a hűtőszekrénybe.
    Egy tapasztalatomat megosztom azzal kapcsolatban veletek, amikor a csokit reszeljük rá a süti tetejére.
    Akármennyire is vigyázunk a csoki ráreszelésekor, valamennyi ígyis-úgyis a sütemény mellé is kerül belőle.
    Ezért ezt a műveletet ne tegyük a textil terítő felett, hanem vagy egy lemosható terítőt tegyünk a sütemény, vagyis a tálca alá. Vagy annak hiányában egy sütőpapírt terítsünk a sütemény alá.
    Így megkíméljük magunkat attól a bosszúságtól, hogy elkenődhet a csokireszelék az asztal terítőn és már az is mehet is a mosógépbe.
    Én egyébként a süteményt egy éjszakán át pihentettem a hűtőben, de 5-6 óra állás után is már szépen felvágható.
    Ahhoz forró vízzel öblítsük le a késünket, töröljük meg és a nekünk tetsző nagyságú kockákra vágjuk fel a süteményt.
    A sütit hagyhatjuk simán csak csokireszelékesen is, de készíthetünk rá különböző formájú csoki díszeket is.
    Ehhez először tegyünk fel a gázra egy kisebb lábasba vizet és amint már meleg a víz, tegyünk a tetejére egy tálat és törjünk bele 1-2 kis kocka csokit.
    A kis minták kialakításához nincs szükség több csokoládéra.
    Olvasszuk meg a csokit és készítsünk elő egy csészét.
    Amibe tegyünk bele egy nejlon zacskót.
    Ha a zacskó kicsit vastagabb, az jobb erre a célra.
    Majd egy tálcára fektessünk rá egy sütőpapírt.
    A szilikonos jobb választás hozzá.
    A megolvadt csokit csurgassuk a zacskóba.
    Azért jó bele tenni a zacskót egy csészébe, mert így nem fog ki, illetve mellé ömleni a csokoládé, ahogyan éppen beleöntjük.
    Majd készítsünk elő egy ollót is.
    A csokival töltött zacskót vegyük ki a csészéből és csavarjuk meg ott, ahol a csoki végződik. Így kapunk egy kicsi zsákocskát.
    A zsák száján, azaz sarkán vágjunk egy picike lyukat és azon keresztül csurgatva ki a csokit, fogjuk a kis zsákot és rajzoljunk különböző motívumokat, mintákat a sütőpapírra.
    Nem baj, ha nem tökéletesek, de mégis jól fognak mutatni a  sütemény szeletek tetején.
    Tegyük a hűtőszekrénybe dermedni.
    Bár szobahőmérsékleten is megszilárdul rövid időn belül, de a hűtő a biztos.
    Amikor felszeleteljük a süteményt, a tetejükre tegyünk egy-egy csoki díszt, amit könnyedén felemelhetünk egy kis kés pengéjével vagy kicsi spatulával.
    Kézzel azért nem ajánlom, mert eltörhet.
    De ha már felvettük a sütőpapírral, óvatosan kézzel rátehetőek a sütemény tetejére.
    Mellé még cukorgyöngyöt is tehetünk.
    A cukorgyöngy mellé plussz csokireszeléket is oda szórhatunk, hogy ott vastagabban legyen a reszelékünk.
    Ezzel elkészült a megdíszített süteményünk.
    A plussz díszítéssel még mutatósabbá tehetjük a sütijeinket.
    De mindenhogyan, plusz díszítéssel vagy anélkül, nagyon ízletes édesség.
    A dekoráció csak véletlen szerűen lett húsvéti is, hiszen éppen csak elmúlt augusztus.
    Nálam most éppen ezek a kínáló tálaim tetszettek, ezért kerültek így augusztus végén, szeptember elején  a húsvéti tálra a sütemények.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!