BURGONYA KROKETT
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg krumpli
  • 20-30 dkg liszt
  • 2-3 tojás
  • 20-30 dkg zsemlemorzsa
  • pici víz
  • 6-7 dl olaj a sütéshez
  • Elkészítés: Sok esetben tapasztaltam az ismerőseim között, hogy étteremből, kifőzdéből krokettet rendelnek a húsok mellé egy-egy alkalom esetén. De ezeket a kis henger formájú burgonya roládokat mi magunk is el tudjuk készíteni. A burgonya krokett nem csak mutatósan néz ki egy húsétel köreteként, hanem nagyon ízletes is.
    Bármilyen húsos fogás mellé összeállíthatjuk és kisüthetjük.
    A krokett állaga ( nálam ) nem tészta jellegű, hiszen nem fánk, hanem kívül roppanós, belül pedig lágy és puha.
    Legalábbis ahogyan én készítem.
    Valamivel több, mint 1 kg burgonyát vettem meg hozzá és miután lepucoltam a héját, a tiszta súlya volt úgy 1 kg körüli.
    Ha lepucoltuk a héját a burgonyának, mossuk meg 2-3 vízben és vágjuk kisebb darabokra. Úgy gyorsabban megfől, így ezért  kockákra is vághatjuk, de akár egyben is maradhatnak.
    Tegyük bele egy lábasba és sózzuk meg, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
    Azt követően főzzük puhára.
    Ha megpuhult a burgonya, szűrjük le a főzővizet a krumplikról és egy krumpli törővel törjük össze a puha burgonyát.
    De ha van ilyen krumplinyomónk, mint a fotón látható, az még jobb. 
    Azzal teljesen sima lesz az áttört burgonya.
    Persze, ha ez a konyhai eszközünk nincsen, akkor a sima krumplitörővel törjük össze.
    Abban ugyan maradhatnak kicsi krumpli csomók, darabkák, de az nem baj.
    Akár ezzel, akár azzal törjük át a krumplit, mindkét változattal ezt még forrón tegyük.
    Majd ezután hagyjuk langyosra hűlni.
    Hogy ezt elő segítsük, néha-néha forgassuk át a krumplit a tálban.
    Amikor már alig langyos, adjunk hozzá még egy kevés sót. Csak az ujjainkkal megfogva egy kevés sót, lazán hintsük meg egy kevéssel.
    Adjunk aztán hozzá 20 dkg finom lisztet.
    Két nagyobb tojást üssünk fel egy kis tálkába és villával verjük fel.
    Ha túl kicsik a tojások, abban az esetben 3 db-ot is tehetünk hozzá.
    Majd adjuk a krumplihoz.
    Kezdjük el összegyúrni az egészet.
    Ha úgy látjuk, hogy még elég ragadós, tegyünk még hozzá egy kevés lisztet.
    De ez a krumplis alap nem kell, hogy tészta állagú legyen, hanem maradjon lágy. 
    Ha összeállítottuk a krumplis alapot, egy tálba vagy tányérba tegyünk zsemlemorzsát és készítsünk magunk mellé egy tálcát.
    Akár sütőpapírt is fektethetünk rá.
    A jobb kezünk ügyébe, a krumplival teli tál mellé pedig készítsünk egy csészébe vagy egy kis tálkába egy kevés vizet.
    A jobb ujjainkkal vizezzük meg a bal tenyerünket és tegyünk oda egy kevés krumplis masszát.
    Kb. nagyobbacska evőkanálnyi darabot.
    Azt kezdjük el összesodorni a kezünkben, készítsünk belőle egy kis rudat.
    Ez még nem szép formájú, de most ezt tegyük bele a zsemlemorzsába.
    Hempergessük meg és azután tegyük azt le a tálcára.
    A kezünkkel ekkor görgessük át, sodorjunk egy szép hengert belőle.
    A két végét kicsit nyomjuk összébb, hogy egy szép henger alakzatot kapjunk.
    Fektessük le a tálcára az első rudacskánkat.
    Majd végezzük ezt mindaddig, míg tart a krumplink.
    Természetesen ezeknek a roládoknak a mérete tőlünk függ, lehet kisebbet és lehet nagyobbat is megformálni.
    Tegyünk ezután fel a gázra egy nem túl nagy lábasba olajat és forrósítsuk fel.
    Ha már forró az olaj, rakjunk bele pár darab krumplirudat és süssük szép arany barnára.
    Közben a hőt kicsit lejjebb is vehetjük, mert ha túl nagy lángon sütjük, akkor könnyen szét repedhet a krokettünk.
    Egyszerre ne rakjuk bele túl sokat, csak annyit tegyünk bele, hogy mellette maradjon egy kicsi hely, hiszen sülés közben megnövekszenek a krokettek.
    Amikor szép aranybarnára sült az első adag, szedjük ki egy papírtörlővel ellátott tányérra, hogy a felesleges olajat le lehessen csepegtetni.
    S tegyük bele az olajba a következő adagot és azt is süssük ki.
    Végezzük ezt mindaddig, míg tart a burgonya roládunk.
    Aki szeretné, kívülről is meghintheti egy picike sóval a készre sült kroketteket.
    Bármilyen hús étel mellé szervírozhatjuk. Legyen az sült vagy pörkölt féle.
    A burgonya krokettet egyébként ugyanúgy le szoktam fagyasztani, mint a rántott cukkinit, amit aztán csak ki kell sütni.
    Ugyanilyen módon előkészítem a kroketteket, mint amikor frissen sütésre készültek.
    A tálcára akkor mindenképpen tegyünk egy sütőpapírt és úgy sorakoztassuk rá a kroketteket.
    Majd tegyük be egy-másfél napra a fagyasztóba így tálcástul.
    A cukkinit be szoktam panírozni, de itt a krokettet nem, ez csak zsemlemorzsába van most is meghempergetve, mint amikor a frissen sütéshez készítjük elő.
    ( Bár be is lehet panírozni, aki szeretné, úgy is finom lesz. )
    A cukkininél három réteg cukkini is kerülhet egymásra, persze sütőpapírral elválasztva az előző sortól, de itt csak egy sorban rakjuk le a krumpli  rudakat.
    Ugyanis míg a cukkini keményebb állagú, addig az előkészített roládjaink puhák és összenyomnának az alatta levő darabokat.
    Amikor fél kemények már a roládok a fagyasztóban, vessünk rájuk egy pillantást és ha kissé letapadtak volna a sütőpapírra, mozgassuk meg őket és forgassuk is meg. Majd ezt a másik oldalt is fagyasszuk meg.
    Ha már kellően megfagytak, rakjuk bele egy zárható dobozba és már el is készült a fagyasztott burgonya krokett.
    Végül, hogy mennyit készítünk így elő, az rajtunk múlik.
    S amikor sütni szeretnénk, csak elő kell venni a fagyasztóból és már fagyott állapotban süthetőek is.
    Bárhogyan is készítjük, frissen vagy fagyasztott állapotában, minden hogyan kellemesen puha és finom köretet kapunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!