BURGONYA KROKETT
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg krumpli
  • 15-20 dkg liszt
  • 2-3 tojás
  • 20-30 dkg zsemlemorzsa
  • pici víz
  • 6-7 dl olaj a sütéshez
  • Elkészítés: Sok esetben tapasztaltam az ismerőseim között, hogy étteremből, kifőzdéből krokettet rendelnek a húsok mellé egy-egy alkalom esetén. De ezeket a kis henger formájú burgonya roládokat mi magunk is el tudjuk készíteni. A burgonya krokett nem csak mutatósan néz ki egy húsétel köreteként, hanem nagyon ízletes is.
    Bármilyen húsos fogás mellé összeállíthatjuk és kisüthetjük.
    A krokett állaga ( nálam ) nem tészta jellegű, hiszen nem fánk, hanem kívül roppanós, belül pedig lágyabb és puha.
    Legalábbis ahogyan én készítem.
    Valamivel több, mint 1 kg burgonyát számítsunk hozzá és miután lepucoljuk a héját, akkor látjuk, hogy a tiszta súlya  úgy 1 kg körüli.
    Ha lepucoltuk a héját a burgonyának, mossuk meg 2-3 vízben a krumplikat és vágjuk kisebb darabokra. Úgy gyorsabban megfől majd. Így ezért  akár kockákra is vághatjuk, de persze egyben is maradhatnak.
    Tegyük bele egy lábasba és sózzuk meg, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
    Azt követően főzzük puhára.
    Ha megpuhult a burgonya, szűrjük le a főzővizet a krumplikról és egy krumpli törővel törjük össze a puha burgonyát.
    De ha van ilyen krumplinyomónk, mint a fotón látható, az még jobb. 
    Azzal teljesen sima lesz az áttört burgonya.
    Persze, ha ez a konyhai eszközünk nincsen, akkor a sima krumplitörővel törjük össze.
    Abban ugyan maradhatnak kicsi krumpli csomók, darabkák, de az nem baj.
    Akár ezzel, akár azzal törjük át a krumplit, mindkét változattal ezt még forrón tegyük.
    Majd ezután hagyjuk langyosra hűlni.
    Hogy ezt elő segítsük, néha-néha forgassuk át a krumplit a tálban.
    Amikor már alig langyos, adjunk hozzá még egy kevés sót. Csak az ujjainkkal megfogva egy kevés sót, lazán hintsük meg az áttört krumplit.
    Adjunk aztán hozzá 15-20 dkg finom lisztet.
    Először csak kevesebbet, mert majd az összedolgozáskor érezni fogjuk, hogy mennyire lágy.
    Két nagyobb tojást üssünk fel egy kis tálkába és villával verjük fel.
    Ha túl kicsik a tojások, abban az esetben 3 db-ot is tehetünk hozzá.
    Majd adjuk a krumplihoz.
    Kezdjük el összegyúrni, összedolgozni az egészet.
    Ha úgy látjuk, hogy még elég ragadós, tegyünk még hozzá egy kevés lisztet.
    Ez a krumplis alap nem kell, hogy tészta állagú legyen, hanem maradjon lágy. 
    Ha összeállítottuk a krumplis alapot, egy tálba vagy tányérba tegyünk zsemlemorzsát és készítsünk magunk mellé egy tálcát.
    Akár sütőpapírt is fektethetünk rá.
    A jobb kezünk ügyébe, a krumplival teli tál mellé pedig készítsünk egy csészébe vagy egy kis tálkába egy kevés vizet.
    A jobb ujjainkkal vizezzük meg a bal tenyerünket és tegyünk oda egy kevés krumplis masszát.
    Kb. nagyobbacska evőkanálnyi darabot.
    Először érdemes golyókat formálni és egy tálcára lesorakoztatni, s majd onnan készítsünk hengereket.
    De lehet egyből hengereket is kialakítani. 
    Bármelyik módot is választjuk,  kezdjük el összesodorni a kis golyót a tálcán vagy kis vágódeszkán és készítsünk belőle egy kis rudat.
    Ez még nem biztos, hogy igazi, szép formájú, de az lesz. Tegyük bele a zsemlemorzsába.
    Hempergessük meg és azután tegyük vissza a tálcára vagy vágódeszkára.
    A kezünkkel ekkor görgessük át újra, sodorjunk belőle egy szép hengert.
    A két végét kicsit nyomjuk összébb, hogy egy szép henger alakzatot kapjunk.
    Fektessük le a tálcára az első rudacskánkat.
    Majd végezzük ezt mindaddig, míg tart a krumplink.
    Természetesen ezeknek a roládoknak a mérete tőlünk függ, lehet kisebbet és lehet nagyobbat is megformálni.
    Tegyünk ezután fel a gázra egy nem túl nagy lábasba olajat és forrósítsuk fel.
    Ha már forró az olaj, rakjunk bele pár darab krumplirudat és süssük szép arany barnára.
    Közben a hőt kicsit lejjebb is vehetjük, mert ha túl nagy lángon sütjük, akkor könnyen szét repedhet a krokettünk.
    Egyszerre ne rakjuk bele túl sokat az olajba, csak annyit tegyünk bele, hogy mellette maradjon egy kicsi hely, hiszen sülés közben kissé megnövekszenek a krokettek.
    Amikor szép aranybarnára sült az első adag, szedjük ki egy papírtörlővel ellátott tányérra, hogy a felesleges olajat le lehessen csepegtetni.
    S tegyük bele az olajba a következő adagot és azt is süssük ki.
    Végezzük ezt mindaddig, míg tart a burgonya roládunk.
    Aki szeretné, kívülről is meghintheti egy picike sóval a készre sült kroketteket.
    Bármilyen hús étel mellé szervírozhatjuk. Legyen az sült vagy pörkölt féle.
    A burgonya krokettet egyébként ugyanúgy le szoktam fagyasztani, mint a rántott cukkinit, amit aztán csak ki kell sütni.
    Ugyanilyen módon előkészítem a kroketteket, mint amikor frissen sütésre készültek.
    A tálcára akkor mindenképpen tegyünk egy sütőpapírt és úgy sorakoztassuk rá a kroketteket.
    De míg a cukkinél 2-3 sort is lehet egymásra sorakoztatni egy-egy sütőpapír közé, a kroketteknél csak egy sorban fektessük le a tálcára azokat.
    Ugyanis összenyomódnának az alsó darabok a  felsők súlyától.
    Majd tegyük be egy-másfél napra a fagyasztóba így tálcástul.
    A cukkinit persze be szoktam panírozni, de itt a krokettet nem, ez csak zsemlemorzsába van most is meghempergetve, mint amikor a frissen sütéshez készítjük elő.
    ( Bár be is lehet panírozni, aki szeretné, úgy is finom lesz. )
    Amikor fél kemények már a roládok a fagyasztóban, vessünk rájuk egy pillantást és ha kissé letapadtak volna a sütőpapírra, mozgassuk meg őket és forgassuk is meg. Majd ezt a másik oldalt is fagyasszuk meg.
    Ha már kellően megfagytak, rakjuk bele egy zárható dobozba és már el is készült a fagyasztott burgonya krokett.
    Végül, hogy mennyit készítünk így elő, az rajtunk múlik.
    S amikor sütni szeretnénk, csak elő kell venni a fagyasztóból és már fagyott állapotban süthetőek is.
    Még azt is szeretném elmondani nektek, hogyha esetleg teljesen kihűlne a krumpli az összeállítás előtt, nem történik nagy baj, úgyis összedolgozható a krumplis massza. Csak abban az esetben végig érezhetőek maradnak a krumplis szemcsék, nem lesz teljesen sima a kidolgozott krumplis alapunk.
    De sütéskor ez már nem lesz érezhető.
    A kétféle képen látható krokettek más-más alkalommal lettek kisütve. Egyik hosszabbra lett hengergetve, míg a másik kicsit rövidebb, kisebb hengerekké lett megformálva.
    S a tálcákon is éppen így lettek lefotózva.
    Bárhogyan is készítjük, frissen vagy fagyasztott állapotában, minden hogyan kellemesen puha és finom köretet kapunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!