AMERIKAI PALACSINTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
10 dkg finom liszt 1 csipet só 1 kk. sütőpor 2 dkg olvasztott ráma vagy liga 1-2 ek. kristály cukor 1 egész tojás 2 dl tej kevés olaj a palacsinta sütő kikenéséhez
Elkészítés: Az amerikai palacsintáknak is a sokasága megtalálható akár az interneten, akár újságokban. Megsüthetjük egészen nagyobb méretben is és egészen kicsinek is, azaz mini palacsintáknak. Én az utóbbit készítettem el a napokban. Már más mini palacsintánál is írtam, hogy nem régiben beszereztem egy mini palacsinta sütőt, aminek mostanában nagy hasznát veszem.
Ennek a receptnek a hozzávalóiból csak a fele mennyiségeket használtam fel az amerikai palacsintához.
Tehát csak kisebb adagot szerettem volna összeállítani, így az egész hozzávalóknak lecsökkentettem a felére az adagokat.
Így is elegendő mennyiségű kis palacsinták lettek.
S ez alapján is írom le a receptet.
Először a mikróban olvasszuk fel a kis mennyiségű rámát vagy ligát és egy pillanatig tegyük félre.
Majd a tojást habosítsuk fel egy robotgéppel a cukorral.
A cukor mennyisége egyénileg változhat.
Én két lapos evőkanállal tettem a tojáshoz, de aki kevésbé édesen szeretné, abban az esetben csak egy evőkanál cukrot használjon hozzá.
A félretett olvasztott vajat adjuk hozzá a tojáshoz, ezalatt már hűlt is annyira, hogy nem fog kicsapódni majd a tojás.
Azzal habosítsuk tovább a keveréket.
A lisztben vegyítsük el a sót és a sütőport és adjuk a tojásos alaphoz, s keverjük el.
Végül lazítsuk fel az egészet a tejjel.
Miután kikevertük, fedjük le egy szalvétával és hagyjuk pihenni negyed órát.
Azután a letelt pihentetési idő után forrósítsuk fel a palacsinta sütőt. Ha nincs ilyen kis karikákra kialakított sütőnk, akkor a normál méretű palacsinta sütőt használjuk. Amikor már felmelegedett a palacsinta sütő, kenjük ki vékonyan olajjal. A kis kerek részeket külön-külön, ha ez nincs, a nagy méretű palacsinta sütőt teljesen.
Minden kis kerek részre tegyünk 1 evőkanálnyi mennyiséget a tésztából, s ha kell, a kanállal segítsünk rá, hogy egyenletesen elterüljön.
Hagyjuk sülni így a palacsintát kb. 20-25 másodpercig, azaz majdnem fél percig.
Már az első palacsinta sütésénél érdemes lejjebb venni a palacsinta sütő alatt a lángot, mert nagy lángon könnyen megég a kis palacsintánk.
Amikor már kezdenek kis buborékok kialakulni a palacsinta tetején, akkor egy palacsinta fordító lapát segítségével fordítsuk meg a palacsintát.
S ezt az oldalt is süssük 20-25 másodpercig.
Végül, ha készre sült, emeljük ki a formából.
Ha nagy palacsinta sütőt használunk, akkor tegyünk 4 db halmot a tésztából a palacsinta sütőre és óvatosan, de igyekezve, terítsük el a masszát.
Ugyanúgy süssük meg a mini palacsintákat, mint a formázottaknál.
Süssük addig a kis palacsintákat, míg tart a tésztánk.
Én minden újabb palacsintánál picit megolajoztam a kerekre kialakított részeket.
Amikor elkészültünk a palacsinták kisütésével, langy melegen kínáljuk.
Mellé bármilyen ízű lekvárt vagy vanília mártást, illetve bármilyen ízű főzött pudingot felszolgálhatunk.
A recept forrása: citromhab.blog
Jó étvágyat kívánok hozzá!