AMERIKAI PALACSINTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 10 dkg finom liszt
  • 1 csipet só
  • 1 kk. sütőpor
  • 2 dkg olvasztott ráma vagy liga
  • 1-2 ek. kristály cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 dl tej
  • kevés olaj a palacsinta sütő kikenéséhez
  • Elkészítés: Az amerikai palacsintáknak is a sokasága megtalálható akár az interneten, akár újságokban. Megsüthetjük egészen nagyobb méretben is és egészen kicsinek is, azaz mini palacsintáknak. Én az utóbbit készítettem el a napokban. Már más mini palacsintánál is írtam, hogy nem régiben beszereztem egy mini palacsinta sütőt, aminek mostanában nagy hasznát veszem.
    Ennek a receptnek a hozzávalóiból csak a fele mennyiségeket használtam fel az amerikai palacsintához.
    Tehát csak kisebb adagot szerettem volna összeállítani, így az egész hozzávalóknak lecsökkentettem a felére az adagokat.
    Így is elegendő mennyiségű kis palacsinták lettek.
    S ez alapján is írom le a receptet.
    Először a mikróban olvasszuk fel a kis mennyiségű rámát vagy ligát és egy pillanatig tegyük félre.
    Majd a tojást habosítsuk fel egy robotgéppel a cukorral.
    A cukor mennyisége egyénileg változhat.
    Én két lapos evőkanállal tettem a tojáshoz, de aki kevésbé édesen szeretné, abban az esetben csak egy evőkanál cukrot használjon hozzá.
    A félretett olvasztott vajat adjuk hozzá a tojáshoz, ezalatt már hűlt is annyira, hogy nem fog kicsapódni majd a tojás.
    Azzal habosítsuk tovább a keveréket.
    A lisztben vegyítsük el a sót és a sütőport és adjuk a tojásos alaphoz, s keverjük el.
    Végül lazítsuk fel az egészet a tejjel.
    Miután kikevertük, fedjük le egy szalvétával és hagyjuk pihenni negyed órát.
    Azután a letelt pihentetési idő után forrósítsuk fel a palacsinta sütőt. Ha nincs ilyen kis karikákra kialakított sütőnk, akkor a normál méretű palacsinta sütőt használjuk. Amikor már felmelegedett a palacsinta sütő, kenjük ki vékonyan olajjal. A kis kerek részeket külön-külön, ha ez nincs, a nagy méretű palacsinta sütőt teljesen.
    Minden kis kerek részre tegyünk 1 evőkanálnyi mennyiséget a tésztából, s ha kell, a kanállal segítsünk rá, hogy egyenletesen  elterüljön. 
    Hagyjuk sülni így a palacsintát kb. 20-25 másodpercig, azaz majdnem fél percig.
    Már az első palacsinta sütésénél érdemes lejjebb venni a palacsinta sütő alatt a lángot, mert nagy lángon könnyen megég a kis palacsintánk.
    Amikor már kezdenek kis buborékok kialakulni a palacsinta tetején, akkor egy palacsinta fordító lapát segítségével fordítsuk meg a palacsintát.
    S ezt az oldalt is süssük 20-25 másodpercig.
    Végül, ha készre sült, emeljük ki a formából.
    Ha nagy palacsinta sütőt használunk, akkor tegyünk 4 db halmot a tésztából a palacsinta sütőre és óvatosan, de igyekezve, terítsük el a masszát.
    Ugyanúgy süssük meg a mini palacsintákat, mint a formázottaknál.
    Süssük addig a kis palacsintákat, míg tart a tésztánk.
    Én minden újabb palacsintánál picit megolajoztam a kerekre kialakított részeket.
    Amikor elkészültünk a palacsinták kisütésével, langy melegen kínáljuk.
    Mellé bármilyen ízű lekvárt vagy vanília mártást, illetve bármilyen ízű főzött pudingot felszolgálhatunk.
    A recept forrása: citromhab.blog

    Jó étvágyat kívánok hozzá!