ARANYGALUSKA VANÍLIA MÁRTÁSSAL
KIADÓS | ÜNNEPI

HOZZÁVALÓK
Tésztához: 50 dkg liszt 3 dl tej 3 dkg élesztő 8 dkg cukor 3 tojássárgája 8 dkg ráma csipet só 1 citrom reszelt héja Szóráshoz: 5 dkg darált dió 1 kk. őrölt fahéj 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola Külön szükséges még olvasztott ráma Vanília mártáshoz: 4 tojássárgsája 10 dkg cukor 2 kisebb ek. liszt 1 liter tej 5dkg ráma 2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés: Először elkészítjük a tésztát, s amíg azt kelesztjük, elkészítjük a mártást.
Tészta: 1 dl langyos tejben 1 kiskanál cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a megmaradt tejjel, cukorral és a többi hozzávalóval. Jól kidagasztjuk és konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, majd egy kisebb lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A tésztadarabokat egyenként belemártjuk az olvasztott rámába és egy rámával kikent tepsibe vagy tortaformába rakjuk szorosan egymás mellé. A diót összekeverjük a mazsolával, a cukorral, a fahéjjal és ezzel a keverékkel minden sort jól meghintünk. Ezt követően még kelesztjük 30-40 percig, s csak ezután sütjük meg előmelegített sütőben. Ha a tészta megsült, elválik a tepsi falától, de végezhetünk tűpróbát is.
Amíg kelt a tészta, elkészíthetjük a vaníliamártást : A tojássárgáját, a
cukrot, a lisztet csomómentesre keverjük a tejjel és kézi habverővel gőz
fölött mártás sűrűségűre főzzük. Miután levettük a gőzről, belekeverjük
a rámát és a vaníliás cukrot.
A vanília mártással nagyon finom, de más sodót is készíthetünk hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tészta: 1 dl langyos tejben 1 kiskanál cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a megmaradt tejjel, cukorral és a többi hozzávalóval. Jól kidagasztjuk és konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, majd egy kisebb lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A tésztadarabokat egyenként belemártjuk az olvasztott rámába és egy rámával kikent tepsibe vagy tortaformába rakjuk szorosan egymás mellé. A diót összekeverjük a mazsolával, a cukorral, a fahéjjal és ezzel a keverékkel minden sort jól meghintünk. Ezt követően még kelesztjük 30-40 percig, s csak ezután sütjük meg előmelegített sütőben. Ha a tészta megsült, elválik a tepsi falától, de végezhetünk tűpróbát is.
Amíg kelt a tészta, elkészíthetjük a vaníliamártást : A tojássárgáját, a
cukrot, a lisztet csomómentesre keverjük a tejjel és kézi habverővel gőz
fölött mártás sűrűségűre főzzük. Miután levettük a gőzről, belekeverjük
a rámát és a vaníliás cukrot.
A vanília mártással nagyon finom, de más sodót is készíthetünk hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!