ARANYGALUSKA VANÍLIA MÁRTÁSSAL
KIADÓS | ÜNNEPI

HOZZÁVALÓK
  • Tésztához: 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 8 dkg ráma
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • Szóráshoz: 5 dkg darált dió
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola
  • Külön szükséges még olvasztott ráma
  • Vanília mártáshoz: 4 tojássárgsája
  • 10 dkg cukor
  • 2 kisebb ek. liszt
  • 1 liter tej
  • 5dkg ráma
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • Elkészítés: Először elkészítjük a tésztát, s amíg azt kelesztjük, elkészítjük a mártást.
    Tészta: 1 dl langyos tejben 1 kiskanál cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a megmaradt tejjel, cukorral és a többi hozzávalóval. Jól kidagasztjuk és konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
    Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, majd egy kisebb lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A tésztadarabokat egyenként belemártjuk az olvasztott rámába és egy rámával kikent tepsibe vagy tortaformába rakjuk szorosan egymás mellé. A diót összekeverjük a mazsolával, a cukorral, a fahéjjal és ezzel a keverékkel minden sort jól meghintünk. Ezt követően még kelesztjük 30-40 percig, s csak ezután sütjük meg előmelegített sütőben. Ha a tészta megsült, elválik a tepsi falától, de végezhetünk tűpróbát is.

    Amíg kelt a tészta, elkészíthetjük a vaníliamártást : A tojássárgáját, a
    cukrot, a lisztet csomómentesre keverjük a tejjel és kézi habverővel gőz
    fölött mártás sűrűségűre főzzük. Miután levettük a gőzről, belekeverjük
    a rámát és a vaníliás cukrot.
    A vanília mártással nagyon finom, de más sodót is készíthetünk hozzá.




    Jó étvágyat kívánok hozzá!