BARACK LEKVÁROS VARGABÉLES RÉTES
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. 6 db-os friss réteslap
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cérnametélt
  • 10 dkg kristály cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 2 ek. tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • Tetejére: porcukor
  • pár ek. barack lekvár
  • Külön : pici olaj
  • kevés só
  • Elkészítés: Ezek a rétesek valami gyönyörűek! Nekem legalábbis szemet gyönyörködtetőek. S nagyon finomak is! Egyik vasárnap délelőtt olyan ételeket főztem, amihez nem kellett a sütőt használni, így volt időm erre is előkészülni és ezt a mutatós édességet elkészíteni. Én a rétes tetejére a porcukor szórásra barack lekvárt tettem, de szerintem bármilyen más lekvárral is nagyon finom lesz. Az elkészítése nem bonyolult, csak kicsit időigényes, de megéri a fáradozást.

    Először a cérnametéltet főzzük ki.
    Ahhoz tegyünk fel a gázra egy közepes lábasban vizet, amibe tegyünk egy fél mokkáskanál sót és egy kávéskanál olajat. Fedővel fedjük le és hagyjuk felforrni a vizet.
    Amikor forr, tegyük bele a cérnametéltet, amit persze ne hagyjunk túl hosszú darabokban, hanem 2-3 helyen törjük meg. Néhány perc alatt főzzük ki a tésztát, szűrjük le és hideg vízzel öblítsük le. S végül ismét tegyük szűrőbe és jól csepegtessük le.
    A hideg vízzel való leöblítés megakadályozza, hogy összeragadjanak a tészta szálacskák. Azután hűtsük ki.
    Majd a sütőt kapcsoljuk be, hogy bemelegedhessen.
    Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési állásra kapcsoljuk.
    Azt követően készítsük el a tölteléket. 
    Válasszuk ketté a tojásokat és a tojássárgákat keverjük habosra a kétféle cukorral. Adjuk hozzá a túrót és a tejfölt. Azzal is keverjük ki, s azután a megmosott citrom lereszelt héját is tegyük hozzá, s keverjük át.
    A kihűtött cérnametéltet ezt követően forgassuk bele.
    A tojásfehérjét az egy csipet sóval verjük fel habbá és egy fakanállal finoman forgassuk össze a tésztás keverékkel. Tegyük félre.
    Most már következhetnek a réteslapok előkészítése.
    Közben a rámát tegyük be egy kis tálkába és mikróban olvasszuk fel.
    A réteslapokat osszuk el úgy, hogy 1 lapon 9 kocka legyen. Kb. 10 cm x 10 cm lesz 1 lap.
    Én úgy vágtam kockákra, hogy fogtam a konyhai ollómat - amit másra nem használok - és kimértem nagyjából a méreteket. Így is és úgy is 3-3 kocka jött ki egy réteslapon.
    Majd egyszerre a 6 réteslapot átfogva, az ollóval a 3 csíkot levágtam. S a csíkokból aztán kivágtam a kockákat és egymás mellé a papírjára raktam azokat.
    Vegyük magunk elé a muffin formát, az olvasztott rámát egy ecsettel és a felkockázott réteslapokat, amiket persze hagyjunk is rajta a papírján.
    Következhet a réteskosár összeállítása.
    Akár az asztalon is dolgozhatunk vele, de akár a muffin forma tetején is, mint én tettem. S így mutatom be, hogy hogyan készítsük a kosár formát.
    Az első kocka lapot fektessük le és kenjük meg a felületét egy kis olvasztott rámával.
    Erre fektessünk egy másik lapot, amit kissé elfordítva helyezzünk rá erre az első kocka lapra.
    Majd azt is kenjük le rámával.
    Erre a lapra következhet a 3-ik lap, amit ugyancsak fordítsunk másik szögbe, hogy ne fedjék egymást a lapok és ezt is rámázzuk meg.
    Végül következhet a 4-ik lap, amit megint csak elfordítva helyezzünk rá az alatta lévő lapra és ezt is kenjük le olvasztott rámával.
    Majd fogjuk meg az ellentétesen összerakott lapokat, egyszerre mindet, s egy muffin mélyedésbe illesszük be úgy, hogy a közepét benyomjuk óvatosan és eligazgatjuk az oldalait. Mintegy kosarat kialakítva.
    A formát nem kell külön kivajazni, mert a réteslapok között ott a ráma, mint zsiradék, s így ez elegendő ahhoz, hogy ne ragadjon bele majd a formába.
    Végezzük ezt mindaddig, míg tart a muffin mélyedésünk, azaz 12 db fér bele.
    Azt fogjuk tapasztalni, hogy a 12 kosárka mellett még mindig lesznek további kis sütijeink, hiszen maradtak még réteslap kockáink.
    Azokat majd utána még egy sütésre előkészíthetjük.
    Minden egyes kialakított rétes kosárba tegyünk a töltelékből.
    Én egy tészta kosárba 2 nagy teáskanállal tettem a töltelékből.
    Miután mindegyikbe tettünk tölteléket, helyezzük be a sütőbe és az előmelegített sütőben süssük szép rózsaszínűre, kb. 25-30 perc alatt.
    Amikor kivesszük a formát a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni.
    Azalatt a megmaradt rétes lapokból, kockákból az asztalon egy tálcára készítsük elő a többi kosarat, annyit, amennyi még kijön belőle. Úgy osszuk el az első adagnál a tölteléket, hogy maradjon is egy kevés még, de ha nem maradna több, csak nagyon kevés, akkor annyi kis kosárkát alakítsunk ki, amennyibe szerintünk bele megy a megmaradt töltelék.
    Majd a kissé meghűlt réteskéket óvatosan emeljük ki a formákból.
    Egy kis késsel vagy egy kis keskeny lapátkával rá is segíthetünk, hogy könnyen kiemeljük.
    Tulajdonképpen szépen kivehető, leragadni nem ragadt le, csak arra kell vigyázni, hogy ne törjük össze a megsült kiálló rétes lapokat.
    Miután kivettük őket egy tálcára, ugyanúgy illesszük bele a mélyedésekbe a megmaradt és összeillesztett lapokat és rakjuk bele a túrós, tésztás tölteléket.
    Helyezzük azt is a sütőbe és ugyanúgy süssük meg ezt a pár darabot is, mint az előzőt.
    A kiszedett vargabéles kosarakat vagy virágokat, mert akár így is nevezhetjük őket, hűtsük langy melegre.
    Majd hintsük meg a tetejüket porcukorral.
    Minden megsült és porcukorral megszórt töltelék közepére tegyünk egy kis kanál lekvárt.
    Ami lehet barack, málna, szilva vagy bármilyen ízű finom lekvár.
    Tegyük a szép kis rétes virágokat egy kínáló tálcára és már szervírozhatjuk is a családtagjainknak vagy a vendégeknek.
    A pár darab utólag sütött kis kosárkákat ugyanúgy porcukrozzuk meg és lekvárral kiegészítve, szintén tegyük majd a tálcára.
    Frissen az igazi a finom és szép vargabéles rétes virág, de ha maradna belőle aznap, még másnap is ugyanolyan kellemes ízű a finomság.

    A recept forrása: juditkakonyhaja.blogspot.com
    ( Málnazselés vargabéles muffin )

    Jó étvágyat kívánok hozzá!