KEKSZES SÜTEMÉNY ŐZGERINCBEN
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 25 dkg ráma vagy liga
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg egész háztartási keksz
  • 20 dkg porcukor
  • 200 ml víz
  • 2,5 dkg holland kakaó
  • rumaroma ízlés szerint
  • folpack
  • Elkészítés: A sütés nélküli keksztekercsek receptjei már megtalálhatóak az oldalamon, de ezt a fajta kekszes sütit a lányomnál ettem, s úgy gondoltam, hogy legközelebb én magam is elkészítem. Az eredeti recept a streetkichen.hu. oldalon található meg. Én a hozzávalók mennyiségénél kisebb változtatásokat tettem, s aszerint készítettem el.
    Ezt a sütit nem kell sütni sem, a keksztekercs összeállítása nagyon egyszerű.
    Először a vizet öntsük bele egy kisebb méretű lábaskába és adjuk hozzá a rámát vagy a ligát, s a kakaót.
    Mindent melegítsünk össze, míg el nem olvad a ráma a vízben.
    Azért írtam a hozzávalóknál ligát is a ráma mellé, mert a liga is tökéletesen jó hozzá.
    A családban kialakult tejallergia miatt most ezt használtam hozzá és teljesen jó lett ezzel a termékkel is a sütemény.
    A kakaónál holland kakaót használtam, s mivel annak igen erős sötét színe van, így a sütemény is sötétebb színű lesz.
    Amikor összeolvasztottuk, összemelegítettük a vizet a rámával és a kakaóval, azután az egészben vásárolt kekszeket törjük össze kisebb darabokra.
    Azalatt hűl egy kicsit a kakaós, rámás víz.
    Ha ezzel is meg vagyunk, készítsünk magunk elé egy őzgerinc formát, amit béleljünk ki folpackkal.
    Azt követően vegyünk egy tálat és öntsük bele a darált kekszet.
    Keverjük el benne a porcukrot.
    Majd a kissé meghűlt kakaós keverékhez adjunk ízlés szerinti mennyiségű rumaromát.
    Én nem szeretem, ha egy sütemény túlontúl rumos ízű, így 2-3 kávés kanálnál többet én nem teszek bele az ilyen típusú süteményekbe.
    Aki intenzívebb ízt szeretne elérni, az ízlésére van bízva az adagolás.
    Amint elkevertük a rumaromával a kakaós keveréket, adjuk hozzá a darált kekszhez.
    Keverjük össze és adjuk hozzá a kis darabokra tört másik rész kekszet is.
    Végül azzal is jól, alaposan forgassuk össze.
    Az oda készített őzgerinc formába töltsük bele a kekszes masszát.
    Először mindenhová tegyünk belőle egy keveset.
    Sajnos most látom csak, hogy kissé beárnyékolódik a kép, de talán mégis látszódik rajta, amit lefotóztam.
    Végül töltsük meg a formát az egész keksz masszával.
    Miután szépen elegyengettük, elsimítottuk a kekszet a formában, hajtsuk rá a lelógó folpackot és jól illesszük is egymáshoz a folpack részeit, hogy jól be legyen úgymond csomagolva a sütink.
    Pár órára, legalább 3-4 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a sütemény is szépen egyben maradjon.
    A pár órai hidegen való állás, pihentetés után vegyük ki a keksszel teli formát a hűtőből és a tetején nyissuk szét a folpack fóliát.
    Egy nagyobb vágódeszkára vagy egy tálcára borítsuk ki azután a süteményt.
    Majd emeljük le róla a z őzgerinc formát.
    Ha ez megtörtént, vegyük le róla a folpackot.
    Éppen azért nyitottuk ki az őzgerinc formában lévő kekszesnek a tetejéről a fóliát, hogy amikor kiborítjuk, már alatta ne maradjon ott a fólia.
    S akkor szépen le tudjuk húzni az egész sütiről a folpackot.
    Ha levettük a sütiről a folpackot, nincs más dolgunk, minthogy egy jó éles késsel szeleteljük fel a kekszrudat.
    A szeletek szélessége kb. 1-1,5 cm széles legyen.
    Ez a típusú kekszrúd egyébként kicsit lágyabb állagú, mint pl. a román rúd, de ettől függetlenül nagyon szépen megtartja a formáját, egyáltalán nem fog szétesni.
    Az egyszerűsége mellett, nagyon kellemes ízű kekszes édesség.
    Érdemes kipróbálni.

    Forrás: Street Kichen

    Jó étvágyat kívánok hozzá!