Elkészítés: A darázsfészek
sütemény szintén anyukám receptje. Régen is nagyon sokat sütötte ezt a
süteményt nekünk, amíg gyerekek voltunk a testvéremmel, de ahogy felnőttünk,
azóta is gyakran meglepett vele bennünket, amikor haza mentünk. A kelt tészták készítésének
mindég nagy mestere volt az anyukám, sokkal jobban szerette ezeket a sütiket
elkészíteni, mint pl. a piskótásakat vagy kavart tésztájúakat. Ezt a
darázsfészket most együtt gyúrtuk, sütöttük, akárcsak a habrolót. Örömmel állt
a gyúrótáblához, noha ma már a korából adódóan ritkábbal veszi elő a sütési
kellékeket. Ennek a süteménynek nagy előnye, hogy ugyan élesztőt
használunk hozzá, de nem kell keleszteni a tésztát. Azaz rögtön a begyúrás után
lehet vele dolgozni.
Először az
élesztővel kezdjük a munkaműveletet. Egy csészébe langyosítsuk meg a tejet
( pl. mikróban ) és adjuk hozzá a cukrot. Morzsoljuk bele az élesztőt és
takarjuk le a csésze tetejét egy szalvétával. Az élesztőnek nem kell sok idő,
hogy felfusson, nem mértem ugyan, de kb. 5-8 perc elteltével már megemelkedik
az élesztő a tejben. Ha beleöntöttük a tejet, a cukrot a csészébe és
belemorzsoltuk az élesztőt és hagytuk azt dolgozni, s miután felfutott, egy
tálba öntsük bele a lisztet. A kezünkbe véve morzsoljuk szét a hideg
zsírt a liszttel. Ne olvadt zsírt használjunk, hanem a hűtőből, hidegről vett
zsír a jó hozzá. Azután adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a 4
tojássárgáját és a 2 ek. porcukrot. Jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl
lágynak találnánk a tésztát, tehetünk még bele 1 evőkanálnyi lisztet. Miután
jól összegyúrtuk és kidolgoztuk, osszuk a tésztát 2 cipóra. Ekkor
készítsük el a tölteléket, s addig hagyjuk állni a cipókat. A tűzre tegyünk
fel egy kis lábasban melegedni egy kevés vizet, ezen fogjuk majd gőz fölött
felverni a habot.
A 4
tojásfehérjét kezdjük el felverni, adjuk hozzá a cukrot és verjük fel kicsit
habbá. Ezt követően helyezzük a tálat a víz gőzre, azaz a lábasra és így gőz
fölött verjük fel végleges keménységűre a habot. Ez az idő legalább 15
perc. Amikor kellő keménységűre felvertük a tojások fehérjét, a diót
vagdaljuk apróra.
Ha
megvagyunk vele - bár ezt a sütés legelején is előkészíthetjük - keverjük bele
a kemény habba.
A
gyúrótáblán ezután nyújtsuk ki az egyik tésztát vékonyra, kb. 2-
A diós
habot felezzük el és az egyik felét simítsuk rá a kinyújtott tészta lapra. A
tészta szélénél, olyan 1-
Azt
követően óvatosan tekerjük fel, s amikor feltekertük, körülbelül
Egy
gáztepsit készítsünk magunk mellé, s egy akkora sütőpapírt tegyünk bele,
amekkora a tepsink. De akár ki is zsírozhatjuk a tepsit. Ezután mindég tegyünk
bele egy levágott részt a tekercsből és csak azután vágjuk a következőt. Mert
így nem fog szétkenődni a hab a vágás során.
Amint
belefektettük az összes tekercskét habbal lefelé a tepsibe, helyezzük bele
előmelegített sütőbe a sütinket. 20-25 percig süssük. Ha az alja már rózsaszín
a sütinek, akkor jó is lesz. Amíg sül az első adag darázsfészek, azalatt készítsük elő sütésre a másik tészta cipót is. Ugyanúgy nyújtsuk ki, kenjük meg a másik rész habbal, tekerjük fel, majd szeleteljük fel. S végül rakjuk rá egy másik tepsire. Természetesen ha csak egy tepsink van, abban az esetben meg kell várni, amíg az első megsül, de készítsük akkor is elő, hogy amint kivesszük a sütőből, gyorsan rá tudjuk tenni ezt az adagot is. De természetesen az lenne a legjobb, ha van egy - akár másfajta is - másik tepsink, bár az állási idő nem fog rontani a tésztán, de még a hab állagán sem. A másik adag sütit is süssük meg ugyanígy. Ebből az adagból körülbelül 32 darab sütemény
lesz. Szerintem nem nehéz elkészíteni és nagyon finom. Én némelyiknek az
oldalát meghintettem porcukorral, de ez nem fontos.
Kellemes
sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!