DARÁZSFÉSZEK
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg liszt
  • 16 dkg sertés zsír
  • 1 tk. cukor, hozzá 1 dl langyos tej, hozzá 2 dkg élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 2 ek. porcukor
  • Töltelék: 4 tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg durvára vágott dió
  • Elkészítés: A darázsfészek sütemény szintén anyukám receptje. Régen is nagyon sokat sütötte ezt a süteményt nekünk, amíg gyerekek voltunk a testvéremmel, de ahogy felnőttünk, azóta is gyakran meglepett vele bennünket, amikor haza mentünk. A kelt tészták készítésének mindég nagy mestere volt az anyukám, sokkal jobban szerette ezeket a sütiket elkészíteni, mint pl. a piskótásakat vagy kavart tésztájúakat. Ezt a darázsfészket most együtt gyúrtuk, sütöttük, akárcsak a habrolót. Örömmel állt a gyúrótáblához, noha ma már a korából adódóan ritkábbal veszi elő a sütési kellékeket. Ennek a süteménynek nagy előnye, hogy ugyan élesztőt használunk hozzá, de nem kell keleszteni a tésztát. Azaz rögtön a begyúrás után lehet vele dolgozni.


    Először az élesztővel kezdjük a munkaműveletet. Egy csészébe langyosítsuk meg a tejet ( pl. mikróban ) és adjuk hozzá a cukrot. Morzsoljuk bele az élesztőt és takarjuk le a csésze tetejét egy szalvétával. Az élesztőnek nem kell sok idő, hogy felfusson, nem mértem ugyan, de kb. 5-8 perc elteltével már megemelkedik az élesztő a tejben. Ha beleöntöttük a tejet, a cukrot a csészébe és belemorzsoltuk az élesztőt és hagytuk azt dolgozni, s miután felfutott, egy tálba öntsük bele a lisztet. A  kezünkbe véve morzsoljuk szét a hideg zsírt a liszttel. Ne olvadt zsírt használjunk, hanem a hűtőből, hidegről vett zsír a jó hozzá. Azután adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a 4 tojássárgáját és a 2 ek. porcukrot. Jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl lágynak találnánk a tésztát, tehetünk még bele 1 evőkanálnyi lisztet. Miután jól összegyúrtuk és kidolgoztuk, osszuk a tésztát 2 cipóra. Ekkor készítsük el a tölteléket, s addig hagyjuk állni a cipókat. A tűzre tegyünk fel egy kis lábasban melegedni egy kevés vizet, ezen fogjuk majd gőz fölött felverni a habot.


    A 4 tojásfehérjét kezdjük el felverni, adjuk hozzá a cukrot és verjük fel kicsit habbá. Ezt követően helyezzük a tálat a víz gőzre, azaz a lábasra és így gőz fölött verjük fel végleges keménységűre a habot.  Ez az idő legalább 15 perc. Amikor kellő keménységűre felvertük a tojások fehérjét, a  diót vagdaljuk apróra.


    Ha megvagyunk vele - bár ezt a sütés legelején is előkészíthetjük - keverjük bele a kemény habba.


    A gyúrótáblán ezután nyújtsuk ki az egyik tésztát vékonyra, kb. 2-3 mm vastagságúra.


    A diós habot felezzük el és az egyik felét simítsuk rá a kinyújtott tészta lapra. A tészta szélénél, olyan 1-2 cm szélességben hagyjuk szabadon a tésztát, mert amikor nyers állapotában vágjuk fel, kissé nyomódik a hab.


    Azt követően óvatosan tekerjük fel, s amikor feltekertük, körülbelül 2 cm széles darabokra vágjuk fel a tekercset.


    Egy gáztepsit készítsünk magunk mellé, s egy akkora sütőpapírt tegyünk bele, amekkora a tepsink. De akár ki is zsírozhatjuk a tepsit. Ezután mindég tegyünk bele egy levágott részt a tekercsből és csak azután vágjuk a következőt. Mert így nem fog szétkenődni a hab a vágás során.


    Amint belefektettük az összes tekercskét habbal lefelé a tepsibe, helyezzük bele előmelegített sütőbe a sütinket. 20-25 percig süssük. Ha az alja már rózsaszín a sütinek, akkor jó is lesz.  Amíg sül az első adag darázsfészek, azalatt készítsük elő sütésre a másik tészta cipót is.  Ugyanúgy nyújtsuk ki, kenjük meg a másik rész habbal, tekerjük fel, majd szeleteljük fel. S végül rakjuk rá egy másik tepsire. Természetesen ha csak egy tepsink van, abban az esetben meg kell várni, amíg az első megsül, de készítsük akkor is elő, hogy amint kivesszük a sütőből, gyorsan rá tudjuk tenni ezt az adagot is. De természetesen az lenne a legjobb, ha van egy - akár másfajta is - másik tepsink, bár az állási idő nem fog rontani a tésztán, de még a hab állagán sem. A másik adag sütit is süssük meg ugyanígy. Ebből az adagból körülbelül 32 darab sütemény lesz. Szerintem nem nehéz elkészíteni és nagyon finom. Én némelyiknek az oldalát meghintettem porcukorral, de ez nem fontos.


    Kellemes sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!