KATI KIFLI
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 25 dkg ráma
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás,
  • 2 mokkáskanál só
  • 50 dkg liszt
  • 5-10 dkg olvasztott ráma tészta lekenéséhez
  • 1 tojás a tészta megkenéséhez
  • kevés reszelt sajt a kiflik tetejére
  • Elkészítés: Ez a csodás egyszerű péksüti recept Szamóca oldaláról van, nagyon szeretem én magam is és a család is. Nagy köszönet a receptért! Már rengetegszer elkészítettem, bár én csak kb. 100 db kis kiflit formáltam meg, mert nálam picit nagyobbakra készültek, mint az eredeti receptben. S hát azóta rengeteg ismerősöm is elkérte már a receptet és mindenki csak dicsérni tudja.

    Íme a recept:
    A liszthez hozzáadjuk a 2 mk. sót, amit keverjünk is el a liszttel. Azután a szobahőmérsékletű rámát morzsoljuk el a kezünkkel a lisztben.
    A tojást egy kis tálkába üssük fel és egy villával kissé verjük fel, s adjuk a rámával elmorzsolt liszthez.
    Majd a  tejfölt is tegyük hozzá és morzsoljuk bele az élesztőt.
    Alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
    Ezután a tésztát, azaz a tálat takarjuk le egy konyharuhával és langyos helyen ( pl. a konyhában ) kelesszük duplájára. Ez az idő kb.1 óra.
    A pihentetés/kelesztés után a megkelt tésztából formáljunk 6 egyforma nagyságú cipót, amiket addig takarjunk le a konyharuhával a gyúrótáblán, míg felolvasztjuk a rámát és lereszeljük a sajtot.
    Ezalatt is még kicsit kelnek a  tészták.
    Azt követően azokat - de egyszerre csak egyet - nagytányér nagyságú körlappá nyújtunk. 
    ( Az eredeti receptben 8 körlapot kell kinyújtani, de a 6 körlap nekem megfelelőbb volt. ) 
    Az nem baj, ha nem tökéletes kerekre sikerül kinyújtani a cipókat.
    A körlapot vékonyan kenjük meg a mikróban felolvasztott rámával.
    Majd derelye vágóval 14-16 cikkre vágjuk a körlapot.
    A körcikkeket lazán a kör külsejétől kezdve befelé haladva kiflivé csavarjuk fel. 

    Zsírozott vagy sütőpapírral borított tepsibe sorakoztassuk szépen egymás mellé a kis kifliket. Ezeken a fotókon éppen zsírral megkent tepsibe kerültek, mert régebben ilyen tepsibe fektettem a kifliket. 
    De mostanában inkább sütőpapírt teszek a gáztepsire. 
    Ígyis-úgyis meg lehet sütni a kifliket.
    Ha mind a tepsin van, a tetejüket kenjük meg felvert tojással. 
    Ahhoz egy kis tálkába üssük fel a tojást és villával verjük fel.
    A gáztepsire egyszerre két cipócskából készített kifli mennyiség fér rá.
    Miután lekentük tojással a kiflik tetejét, mindegyikre rakjunk rá egy nagy csipet reszelt sajtot.
    A sajt tetejét hintsük meg egy ici-pici csipet sóval, ettől ízesebbek lesznek a megsült kiflicskék.
    Majd  200 fokon, alsó-felső sütési funkción, kb. 20 perc alatt süssük készre a kis kifliket.
    Amíg sül az első kifli adag, azalatt igyekezzünk a másik tepsire valót összeállítani.
    Ha esetleg van két gáztepsink, az nagyon jó, mert a másikra már rá is rakosgathatjuk a kiflicskéket.
    A következő, azaz az utolsó két adagot pedig sütőpapírra fektessük rá és amikor kivesszük az elsőt a sütőből, arról szedjük le a megsült kifliket és a sütőpapírral együtt óvatosan húzzuk rá az üres - ugyan még meleg, de az nem baj - tepsire az előkészített péksütiket.
    Így a kettőt egyszerre is megsüthetjük már, ha légkeveréses funkció is van a sütőnkön.
    Ha ez nincs, akkor csak egyenként tudjuk megsütni, de az sem gond.
    Ebből a mennyiségből 3 nagy gáztepsivel, kb. 100 db kifli lesz.
    Akkor még több mennyiséget lehet kihozni ebből a tésztából, ha 8 gombócot formálunk. Ugyanis akkor kisebbek lesznek a körlapok és így a feltekert kiflik száma is több lesz.
    Bár, mint a recept közben is említettem, én a kicsit nagyobbacska kiflik mellett döntöttem, de tulajdonképpen azok sem lesznek túl nagyok.
    Nagyon finom, ízletes sörkorcsolya. A családunkban nagy sikere van.
    Érdemes kipróbálni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!