KATI KIFLI
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
25 dkg ráma 2 dl tejföl 5 dkg élesztő 1 tojás, 2 mokkáskanál só 50 dkg liszt 5-10 dkg olvasztott ráma tészta lekenéséhez 1 tojás a tészta megkenéséhez kevés reszelt sajt a kiflik tetejére só
Elkészítés: Ez a csodás egyszerű péksüti recept Szamóca oldaláról van, nagyon szeretem én magam is és a család is. Nagy köszönet a receptért! Már rengetegszer elkészítettem, bár én csak kb. 100 db kis kiflit formáltam meg, mert nálam picit nagyobbakra készültek, mint az eredeti receptben. S hát azóta rengeteg ismerősöm is elkérte már a receptet és mindenki csak dicsérni tudja.
Íme a recept:
A liszthez hozzáadjuk a 2 mk. sót, amit keverjünk is el a liszttel. Azután a szobahőmérsékletű rámát morzsoljuk el a kezünkkel a lisztben.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Íme a recept:
A liszthez hozzáadjuk a 2 mk. sót, amit keverjünk is el a liszttel. Azután a szobahőmérsékletű rámát morzsoljuk el a kezünkkel a lisztben.
A tojást egy kis tálkába üssük fel és egy villával kissé verjük fel, s adjuk a rámával elmorzsolt liszthez.
Majd a tejfölt is tegyük hozzá és morzsoljuk bele az élesztőt.
Alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután a tésztát, azaz a tálat takarjuk le egy konyharuhával és langyos helyen ( pl. a konyhában ) kelesszük duplájára. Ez az idő kb.1 óra.
Ezután a tésztát, azaz a tálat takarjuk le egy konyharuhával és langyos helyen ( pl. a konyhában ) kelesszük duplájára. Ez az idő kb.1 óra.
A pihentetés/kelesztés után a megkelt tésztából formáljunk 6 egyforma nagyságú cipót, amiket addig takarjunk le a konyharuhával a gyúrótáblán, míg felolvasztjuk a rámát és lereszeljük a sajtot.
Ezalatt is még kicsit kelnek a tészták.
Azt követően azokat - de egyszerre csak egyet - nagytányér nagyságú körlappá nyújtunk.
( Az eredeti receptben 8 körlapot kell kinyújtani, de a 6 körlap nekem megfelelőbb volt. )
Az nem baj, ha nem tökéletes kerekre sikerül kinyújtani a cipókat.
A körlapot vékonyan kenjük meg a mikróban felolvasztott rámával.
Majd derelye vágóval 14-16 cikkre vágjuk a körlapot.
A körcikkeket lazán a kör külsejétől kezdve befelé haladva kiflivé csavarjuk fel.
Zsírozott vagy sütőpapírral borított tepsibe sorakoztassuk szépen egymás mellé a kis kifliket. Ezeken a fotókon éppen zsírral megkent tepsibe kerültek, mert régebben ilyen tepsibe fektettem a kifliket.
De mostanában inkább sütőpapírt teszek a gáztepsire.
Ígyis-úgyis meg lehet sütni a kifliket.
Ha mind a tepsin van, a tetejüket kenjük meg felvert tojással.
Ahhoz egy kis tálkába üssük fel a tojást és villával verjük fel.
A gáztepsire egyszerre két cipócskából készített kifli mennyiség fér rá.
Miután lekentük tojással a kiflik tetejét, mindegyikre rakjunk rá egy nagy csipet reszelt sajtot.
A sajt tetejét hintsük meg egy ici-pici csipet sóval, ettől ízesebbek lesznek a megsült kiflicskék.
Majd 200 fokon, alsó-felső sütési funkción, kb. 20 perc alatt süssük készre a kis kifliket.
Amíg sül az első kifli adag, azalatt igyekezzünk a másik tepsire valót összeállítani.
Ha esetleg van két gáztepsink, az nagyon jó, mert a másikra már rá is rakosgathatjuk a kiflicskéket.
A következő, azaz az utolsó két adagot pedig sütőpapírra fektessük rá és amikor kivesszük az elsőt a sütőből, arról szedjük le a megsült kifliket és a sütőpapírral együtt óvatosan húzzuk rá az üres - ugyan még meleg, de az nem baj - tepsire az előkészített péksütiket.
Így a kettőt egyszerre is megsüthetjük már, ha légkeveréses funkció is van a sütőnkön.
Ha ez nincs, akkor csak egyenként tudjuk megsütni, de az sem gond.
Ebből a mennyiségből 3 nagy gáztepsivel, kb. 100 db kifli lesz.
Akkor még több mennyiséget lehet kihozni ebből a tésztából, ha 8 gombócot formálunk. Ugyanis akkor kisebbek lesznek a körlapok és így a feltekert kiflik száma is több lesz.
Bár, mint a recept közben is említettem, én a kicsit nagyobbacska kiflik mellett döntöttem, de tulajdonképpen azok sem lesznek túl nagyok.
Nagyon finom, ízletes sörkorcsolya. A családunkban nagy sikere van.
Érdemes kipróbálni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!