SAJTTORTA MÁLNÁVAL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 20 dkg édes keksz
  • 50 dkg mascarpone krémsajt
  • 10 dkg olvasztott ráma
  • 4-6 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 dl habtejszín
  • 10-20 dkg málna
  • Elkészítés: Egyes sajttorták sütéssel készülnek, de nagyon sok sajttorta  sütés nélkül állítható össze és igazán finomak. Ez a fincsi, de egyszerű torta is éppen így, sütés nélkül készült, egy esti születésnap megünneplésére. Korán reggel, 5.30-kor álltam neki, utána irány a munkahely és estig csodásan összeállt és összeért a torta, a benne lévő ízekkel a hűtőben.
    A sütés nélküli sajttorta alapja általában valamilyen keksz. Én azt mondom, bármilyen édes keksz megfelel hozzá. De a háztartási keksz szerintem nem az igazi, csak ha több ideig, akár egy éjszakát tudjuk pihentetni a tortánkat. Mivel, ha csak pár órát áll a hűtőszekrényben, a háztartási keksz nem biztos, hogy kellően átpuhul.
    Én magam két csomag, 10-10 dkg-s édes kekszet vettem, de mindkettőt fel is használtam, azaz 20 dkg édes kekszből készült a torta alja.
    Tegyük a kekszeket a tasakból kibontva egy nejlon zacskóba, de akkorába, hogy lazán elférjenek.
    Egy konyharuhát terítsünk ki az asztalra, tegyük rá a kekszet, hajtsuk rá a konyharuha másik felét és fogjuk össze a kekszes zacskó száját. Egy klopfolóval ezután törjük össze a kekszeket. Az nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok és nem lesz minden darabja por állagú. 
    A konyharuha viszont két okból is célszerű. Az egyik, hogy felfogja a hanghatást. S amikor a klopfolóval összetörjük a kekszet, nemcsak a hangot tompítja, hanem az ütés erejét is csökkenti.
    A másik pedig, hogy a klopfolás során kiszakadhat a zacskó, de így nem fog kipotyogni a kekszmorzsa az asztalra, hanem a konyharuhára kerül. 
    Ha a keksz összetörésével megvagyunk, öntsük egy tálba a kekszmorzsát.
    A rámát egy kis tálkában olvasszuk fel mikróban, vagy ennek hiányában, egy kis lábasban a tűzhelyen. 
    De szerintem ma már szinte minden háztartásban található mikró, így az a legegyszerűbb módja a ráma felolvasztásának.
    Azután a felolvasztott rámát adjuk hozzá a kekszmorzsához. Én két részletben adtam hozzá, mert így jobban látni, hogy elég-e, sok-e vagy netán kell-e még a rámából. 
    De nekem ennyi kellett hozzá.
    Az sem jó, ha túl száraz, de az sem, ha nagyon mancsos lesz a végeredmény.
    Ezt követően vegyünk egy normál méretű kapcsos tortaformát, és a kezünkkel egyengessük el a rámás kekszalapot a tortaforma aljára.
    Ha van rá idő, legalább 15 percre vagy fél órára tegyük be a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen az olvasztott ráma a keksz alapban és így jobban összeáll a torta " tésztája. "
    Majd amikor kivennénk a kekszes torta alapot a hűtőszekrényből, akkor a  tejszínhabot verjük fel a vaníliás cukorral együtt keményre.
    Egy tálba tegyük bele a mascarponét, adjunk hozzá 4 ek. cukrot és keverjük össze a robotgéppel. Ha valaki édesebben szeretné, abban az esetben még tegyen hozzá 1-2 ek.-al, de a 4 ek.-i mennyiség nálunk bőven  elég volt. 
    Majd a cukros krémsajthoz keverjük bele  felvert tejszínhabot. 
    Végül vegyük ki a hűtőből a torta alapot és simítsuk rá a kekszre a krémet. 
    Ezt követően tegyük ismét be a hűtőszekrénybe és hagyjuk állni pár óra hosszáig.
    Majd a málnával való díszítés csak akkor történjen meg, amikor már szervírozzuk a tortát.
    Amikor az asztalra szeretnénk tenni a finom tortát, nincs más teendőnk, csak egy késsel körbe lazítjuk a tortát a forma mentén és levesszük a forma oldalát. Ha szeretnénk, rajta is hagyhatjuk a tortát a a forma alján és azzal együtt át is tehetjük a kínáló tálra.
    Vagy egy palacsinta fordítóval alá nyúlhatunk és óvatosan felemelhetjük a forma aljától a tortát.
    Ha friss málnát használunk, rakjuk ki vele a tortakrém tetejét.
    Én jelen esetben fagyasztottat használtam és reggel vettem ki a fagyóból. 
    Így mire estére felszolgálásra került a torta, addigra szépen kiengedett a gyümölcs is. Akkor került rá a sajttorta tetejére a finom málna. 
    Miután meg vagyunk a díszítéssel, már szervírozhatjuk is fel a finomságot.
    Természetesen más gyümölccsel is elkészíthetjük és akár a krémbe is tehetünk a gyümölcsből.
    Így is - úgy is finom lesz. 
    Van aki kevesebb tejszínhabot használ, akkor  még jobban dominál a krémsajt, de nagyon finom volt úgy is, ahogy én készítettem, mert a több tejszínhabtól olyan lágy és krémes lett az egész.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!


    erzsike
    2016-01-10
    Köszi szépen! Üdvözlettel:Erzsike
    Lupercalia
    2016-01-07
    Gyönyörűséges!