FRANCIA SALÁTA TÖLTÖTT TOJÁSSAL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 nagy doboz tejföl
  • 1-2 tk. mustár, ízlés szerint
  • 4-5 púp. ek. majonéz
  • 1-2 csipet só
  • 1 mk. porcukor
  • 2-3 csipet őrölt fehér vagy fekete bors
  • 2-3 csemege uborka
  • 2 savanykás ízű alma
  • 15-20 dkg borsó
  • 3-4 közepes sárgarépa
  • 1 konzerv kukorica
  • 5-6 tojás
  • a díszítéshez petrezselyem zöld
  • koktél paradicsom
  • Elkészítés: Ezt a salátát azért kedvelem, mert a tojás is különösen laktatóvá teszi. Természetesen lehet kevesebb vagy több tojással is készíteni. Persze maga a salátát is készíthetjük kisebb vagy nagyobb mennyiségben, csupán akkor kevesebb, illetve több hozzávalóra van szükség. Aki pedig felakarja gyorsítani a munkálatokat, az vásárolhat hozzá francia salátához való fagyasztott zöldség keveréket is, ugyanis azt csak kibontja az ember és sós vízben megfőzi, majd leszűri. Én most nem így tettem, de szoktam én is fagyasztott zöldséget vásárolni.
    Első lépés ennél a salátánál, hogy főzzük keményre a tojásokat.
    Én a víz forrása után szoktam bele tenni a tojásokat a főzőedénybe, amiben van egy kicsi só is és onnantól kezdve, azaz a forrástól számítva,  főzöm 10-12 percig.
    Közben a borsót és a sárgarépát is tegyük fel főzni.
    A sárgarépát előtte pucoljuk meg a héjától és kockázzuk fel, majd a főző vízbe itt is tegyünk egy kevés sót.
    Miután megfőztük a tojásokat, néhányszor lecserélt hideg vízben hűtsük ki és pucoljuk le a héját. 
    Ezután hosszában vágjuk ketté és vájjuk ki kis kanállal a sárgáját egy tányérba és tegyük félre.
    Amint megfőlt a borsó és a sárgarépa is, azt is hűtsük ki hideg vízben és szűrjük le.
    A salátához a tejfölt keverjük el a majonézzel, mustárral, majd ízesítsük sóval, borssal és a porcukorral.
    A félretett tojások sárgáit törjük össze villával és keverjük hozzá a tejfölös alaphoz.
    Azután az uborkát vágjuk fel kis kockákra, az almák héját szintén hámozzuk le, magházát távolítsuk el és vágjuk fel azokat is kis kockákra.
    Keverjük ezt a hozzávalót is a tejfölös alaphoz.
    Majd adjuk bele a konzerv kukoricát, amit a felbontás után csepegtessünk le a felesleges levétől. Végül keverjük bele a sárgarépát és borsót is. 
    Ha kikevertük, a fél tojásokat töltsük meg a salátával.
    A salátát öntsük bele olyan tálba, amiben kínálni szeretnénk, vagy már az elején abban keverjük össze a hozzávalókat. A tetejére fektessük bele a francia salátába a tojásokat a töltött részével lefelé fordítva.
    A közepére díszítésként helyezzünk fel pár szál megmosott és megtörölt petrezselyemzöldet és rakjuk körbe félbevágott koktél paradicsomokkal.

    Bármilyen húsétel mellé kitűnő párosítás.
    Jó étvágyat kívánok hozzá!