TIRAMISU MÁSKÉNT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • kb. 6 adag lefőzött kávé
  • 1/4 üvegecske rumaroma
  • kb.30 db babapiskóta
  • kakaópor
  • Elkészítés: A Tiramisut rengeteg féleképpen el lehet készíteni, én magam is hol így, hol úgy készítem. Mindenhogyan isteni finom, bármelyik változatot is készítjük, mindegyikkel nagyon kellemes ízt fogunk kapni. Ennél a desszertnél kitapasztaltam, hogyha a Lidl üzletben vásárolom meg a mascarponét, akkor olcsóbban jövök ki,  míg máshol ennek az ára többre tehető. Úgyhogy érdemes körbe nézni, hogy melyik üzletben vásároljuk meg a hozzávalókat, mert igen nagy árkülönbségeket lehet tapasztalni.
    A babapiskótából pedig - más babapiskótás receptjeimnél is - a cukrozott tetejű babapiskótát vásárolom. Abban a nagy csomagban több kis csomag van, így az is pénztárca kímélő. 
    Nekem ebből a babapiskótából a kocka alakú kerámia tálamhoz, ami kb. 25x25 cm-es,  3 cs. fogy el, s egy csomagban 10 db piskóta van.
    Szóval a piskóták száma attól függhet, hogy milyen méretű az a tál, amiben a Tiramisu készül.
    A desszert elkészítésének a munka menete nagyon egyszerű. 
    Először a kávét érdemes lefőzni, mert annak ki kell hűlnie.
    Esetleg a lefőzött kávét még lehet külön hűteni is egy vízzel töltött edényben, ha későn főznénk le.
    Majd a tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat keverjük ki a kétféle cukorral.
    Azt követően adjuk hozzá a mascarponét és keverjük el. 
    A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és azután azt is keverjük bele a masszánkba.
    A lefőzött és kihűlt kávéba keverjünk bele egy negyed üvegcse rumaromát. 
    Én a Kingston vagy Jamaicai  rumaromát veszem és az 1/4-t ( ez. kb. van mérve, csak úgy szemmel követve ) adom hozzá a kávéhoz.
    Természetesen mindenki a saját szájíze szerint adagolhatja az aromát. 
    Azaz kóstoljuk meg a rumos kávét, s ezért először ennél kevesebbet is lehet beletenni és csak azután adagoljuk tovább az ízfokozásra szánt aromát.
    Miután eltaláltuk a nekünk megfelelő rumos ízt, készítsük magunk mellé a tálat, ami lehet kerámia, jénai, üveg vagy akár tepsi is.
    Majd a babapiskótákat egyesével mártsuk meg a kávéban, de csak mártsuk meg és ne áztassuk el, mert akkor szétmállik.
    Az egyesével megmártott piskótákat rakjuk le a tál aljára. 
    Majd a  tetejére simítsuk rá a kikevert krém felét, s erre ismét rakjunk le egy sor kávéban megmártott babapiskótát.
    Ezután simítsuk rá a krém másik felét.
    A rétegezés után a  krém tetejét szórjuk meg kakaóporral. 
    Én minden esetben szitán keresztül szoktam meghinteni, úgy szépen,egyenletesen kerül rá a kakaópor.
    A kész Tiramisut pár órára, de akár egy éjszakára is, tegyük hűtőbe és a jól behűtött desszertet, miután alaposan összeértek az ízek és össze is állt a krém a piskótával, már kínálhatjuk is a családunknak.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!