CITROMOS TÚRÓTORTA KERESZTELŐRE
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 2x6 tojás
  • 2x6 ek. cukor
  • 2x6 ek. liszt
  • 2x1 cs. sütőpor
  • Krém: 2x1/2 kg túró
  • 2x20 dkg cukor
  • 2x1 cs. vaníliás cukor
  • 2x1 cs. express zselatin fix
  • 2x 3 dl habtejszín
  • 3 db citrom lereszelt héja és kifacsart leve
  • Teteje és oldala: kb. 1 dl habtejszín
  • Torta bevonására: fondant
  • Díszítés: fondantból mózeskosár
  • ágytakaró
  • kisbaba
  • virágok, levelek
  • Torta oldala: fondant szegély
  • Elkészítés: Ez a ( számomra ) csodás torta most hétvégén készült, keresztelő alkalmából. A torta - kérés alapján - citromos túró torta volt, természetesen most fondant bevonattal és díszítéssel. A tészta és a krém hozzávalóit is szándékosan írtam úgy, hogy 2-szer, mert csak sima 6 tojásos piskótából is elkészíthetjük, pl. egy más alkalomra is, viszont abban az esetben egy adag krém is elegendő.
    Én ha valahová, valamelyik családtagomnak készítek tortát, szeretem, ha jó magas a torta. Akárcsak most.
    Így süssünk két 6 tojásos piskótát egy szív torta formában.
    Ehhez a tojásokat válasszuk ketté és a fehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral. A cukrot csak akkor adjuk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kis habot. Végül verjük fel jó kemény habbá a tojásfehérjét. Akkor lesz jó, ha a hab megáll a habverőn.
    Keverjük el benne egy fakanállal a tojássárgákat és ezután adjuk hozzá a 6 ek. lisztet és az 1 cs. sütőport. A liszt púpozott ek-nyi mennyiség legyen.
    A szív alakú formát béleljük ki a  megfelelő méretűre vágott sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát.
    Előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt, majd pár perc várakozás után vegyük ki a formából, húzzuk le az aljáról a papírt. 
    Mossuk el a formát és járjunk el ugyanígy a másik piskótánál is.
    Miután megsültek, hűtsük ki a tésztákat és vágjuk mindkettő piskótát 3-3 lapba. Így lesz 6 torta lapunk.
    Készítsük el a krémet.
    Most ehhez a tortához két adag krém készül, de ha csak egy piskótát készítünk, ott az egy adag krém kell csak.
    Mivel két adag krémet készítünk, egyben is összedolgozhatjuk a két adagot.
    Az 1 kg túrót tegyük egy keverő tálba, adjuk hozzá a 40 dkg kristálycukrot, a 2 vaníliás cukrot. 
    Majd 3 közepes méretű citromot jól mossunk meg, töröljük meg és reszeljük bele a héját.
    Ezután vágjuk ketté és facsarjuk ki őket, de vagy citromcsavaróba, vagy egy külön csészébe, vagy tálkába. S egy teaszűrőn átszűrve csurgassuk a túróhoz. Így elkerülhető, hogy mag kerüljön a krémbe.
    Ezt követően a 6 dl habtejszínt - én Meggle tejszínt használok - verjük fel jó kemény habbá, de közben egy kevés hab elérésekor adjuk hozzá a 2 cs. zselatin fixet és azzal együtt verjük fel a megfelelő állagúra.
    A kemény tejszínhabot keverjük bele a fakanállal a túróba, s ezután szemre vételezve osszuk el a krémet 5 felé és töltsük meg a lapokat.
    Miután ezzel megvagyunk, kb. 1 dl habtejszínt verjünk még fel külön és ezzel a tejszínhabbal kenjük le a torta tetejét és oldalát.
    Azért nem krémmel kenjük át kívülről a tortát, mert abban érezhetőek a túródarabkák, még akkor is, ha azt robotgéppel átkevertük, és a fondant borítás alatt nem mutatna jól.
    Ezután, ha megvagyunk a kívülről való lekenéssel, nyújtsuk ki a fondantot porcukorral szórt munkafelületen.
    A fondant leírását megtalálhatjátok a " Fondant" címszó alatt.
    Ha kinyújtottuk a megfelelő méretre, a nyújtófára tekerjük fel egy részét és annak segítségével borítsuk rá a tortára. 
    A felületén lévő, maradó porcukrot egy erre a célra szánt ( festő ) ecsettel szépen poroljuk le.
    Majd  simítgassuk el a kezünkkel a fondantot. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk körbe a a torta alján a fondantot és a felesleget távolítsuk el.
    De ne dobjuk el ezt a leszabott fondantot, gyúrjuk össze és tegyük el egy nejlon zacskóba és fagyasszuk le. 2-3 hónapig eláll a fagyóban és azután újra felhasználható.
    Majd a szegélyre szánt fondantot készítsük el, és helyezzük fel a torta oldalára.
    Ezt nagyon egyszerű módon és egyszerű házi készítéssel szoktam megoldani. 
    Egy más színűre festett, jelen esetben fehér pillecukorból készített fondantot kinyújtok akkora hosszúra, amekkora körbe éri a tortát. Ez egy jó hosszú, viszonylag keskeny csík lesz.
    Van 2-3 csipke darabom, amik 15-20 cm hosszúak csak. Egyet kiválasztok, ici-pici porcukrot hintek a kinyújtott fondant csíkra. Ráhelyezem a kiválasztott csipke darabot és nyújtófával belesimítom a fondantba, majd azután óvatosan lehúzom róla. Mindezt addig végzem, amíg tart a fondant, s a minta mindenhol ott nem lesz.
    Ezt követően ollóval - amit csak erre a célra használok, s ezek az eszközök teljesen el vannak különítve a többi háztartási dolgoktól - szépen kivágom a minta alapján. De előtte még egy vonalzóval leszabom egyenesre az alsó felére eső részét.
    Ha kivágtam a csipkét, szépen feltekerem az egészet.
    A torta alját, oldalát egy ecsettel bevizezem, de csak enyhén és a feltekert szegélyt erre a vizes részre elkezdem felrakni, úgy, hogy közben tekerem kifelé a szegély.
    A fondant bevizezése arra szolgál, hogy ezzel a módszerrel lehet oda ragasztani hozzá egy másik fondantot, mint pl. a szegélyt, de ezáltal fényessé is tudjuk  tenni a fondantot.
    Ezután nem marad más hátra, hogy megdíszítsük a torta tetejét. 
    A margarétákat, a leveleket, a mózeskosarat, az abba való ágyterítőt, s a kisbabát már előző nap készítsük el, hogy legyen idő megszáradni. 
    Majd amikor felhelyezzük a margarétákat és a leveket a tortára, előtte vizes ecsettel simítsuk át mindkét oldalukról. Az alja így oda fog ragadni és a teteje fényes lett. S ettől már puhább is lesz, nem lesz olyan száraz hatású, de megtartja azt a formáját, ahogy megszáradt.
    A mózeskosár alját szintén simítsuk át vizes ecsettel és tegyük a megfelelő helyre. Így nem fog elcsúszni a helyéről, a vizes felület ezt megakadályozza. A mózeskosár belsejét és peremét is kenjük át és tegyük bele a terítőt. Végül fektessük bele a kisbabát a kosárba. Ott már nem vizeztem, mert úgy gondoltam, úgy sem esik ki a babuci.
    Következő alkalommal leírom, hogy hogyan készítettem a mózeskosarat, a terítőt és a kisbabát a sapival és bugyigumival. Mivel azt külön is kellett rá elkészíteni.
    A margaréta virágok és levelek elkészítését már megtalálhatjátok az oldalon.
    Bízom benne, hogy másnak is elnyerte ez a torta a tetszését, és akár el is készíti.
    Legnagyobb sajnálatomra a képek nem lettek túl élesek, s nem tudom miért. talán a fények nem voltak megfelelőek. Ettől most kicsit elkeseredtem, de talán azért kivehető a fotókon minden.

    Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá !

    erzsike
    2015-05-05
    Kedves Andrea! Köszönöm szépen az elismerő szavakat, jól esik, ha másnak is tetszik a munkám. Imádok kreatív tortákat készíteni, csak mivel az időm kevés, nem sok alkalmam van rá. De ha van valamilyen jeles esemény a családban, arra mindenképpen szakítok időt.Örülök, hogy tetszik az oldal. Szeretettel: Erzsike
    Lupercalia
    2015-05-05
    Kedves Erzsike! Csodaszép torta lett! Teljesen jók, élesek a képek, így "felhasználói" szemmel. Hihetetlen, hogy még a babát is magad készítetted hozzá! Gratulálok, ez már művészi munka. Tetszik az új honlap is. További szép napokat kíván: Andrea