TONHALAS TÉSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. 50 dkg-os kagyló tészta
  • 2-3 kis doboz tonhal konzerv ( aprított )
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés zsiradék - olaj vagy zsír
  • 1 dl paradicsomlé
  • 1 babérlevél
  • őrölt fekete bors
  • oregánó
  • kevés kechup - 2-3 ek.-nyi mennyiség
  • víz
  • 10 dkg trapista sajt
  • parmezán sajt
  • Elkészítés: A tonhal vagy olajos hal ízét nem mindenki szereti, de akik szeretik ezt az ízvilágot, azoknak ajánlom ezt a főfogást, nem fognak benne csalódni, ha kipróbálják. Én régebben nem igen készítettem ilyen tésztás ételt, de egy ideje a lányom és a kedvese és a fiam és annak a kedvese szeretik a halas ételeket, így ezt a halas tésztát is. S eleinte csak a lányom készítette ezeket a fogásokat, aztán már én magam is megfőztem nekik.
    Az elkészítése nem bonyolult, s nem is igényel hosszú időt a főzése.
    Először tegyünk fel vizet egy fazékban a tészta kifőzéséhez.
    Amíg várjuk, hogy elkezdjen forrni a víz, addig készítsük el a paradicsomos tonhalat, amit majd elkeverünk a kifőtt tésztával. 
    A hagymát ehhez pucoljuk meg, majd vágjuk apró kockákra. Egy lábasban vagy egy serpenyőben olvasszunk fel 1 kisebb ek. zsírt vagy annak megfelelő, kb. 2 ek. olajat és dobjuk rá a felkockázott vöröshagymát. Pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a tonhalat, de az olajat kicsit öntsük le róla, azt ne adjuk a hagymához a hallal együtt.
    Ezután adjuk hozzá a paradicsomlét, s 1,5 dl vizet. Ízesítsük 1-2 csipet sóval, borssal, oregánóval, babérlevéllel és keverjük bele a kechupot is. A fokhagymát szintén pucoljuk meg és felaprítva vagy reszelve adjuk hozzá.
    Kb. 10 percig néha kevergetve pároljuk össze a tonhalat a paradicsomos hagyma alappal.
    Ha sűrűnek találnánk, még adhatunk hozzá egy kicsike vizet, de az egésznek  mártás sűrűségűnek kell lennie. 
    Közben, ha már forr vagy forrt a vizünk a tészta kifőzésére, akkor tegyünk bele 1 kk. sót és egy teás kanál olajat, majd öntsük bele a tésztát. keverjük át , majd néhány perces főzés után - kb. 5-7 perc után - zárjuk el a gázt és fedjük le a fedővel a fazekat. Ebben a forró, gőzölgő vízben kb. 10 perc alatt teljesen meg fog puhulni a tészta. Ezzel a módszerrel nem fog szétfőlni, szépen egyben maradnak a tészta darabok.
    Ezt követően szűrjük le a tésztát és egy kevés olajjal, ( kb. 1 tk. ) keverjük át.
    A kifőtt tésztát keverjük el a kész paradicsomos tonhallal, amiből távolítsuk el a babérlevelet. Majd öntsük bele egy lasagne méretű tepsibe vagy más hőálló edénybe. 
    A tepsit kiolajozni már nem kell, hiszen a tonhalas tésztánk már olajos.
    S végül szórjuk meg reszelt sajttal a tetejét. 
    Előmelegített sütőben süssük addig, amíg a sajt ráolvad a tetejére. 
    Aki szereti a parmezán sajtot, az még tehet ilyen sajtot is egy keveset a tányérján felszolgált tonhalas tészta tetejére, de valóban csak kevés kell belőle, mert igen intenzív az íze.
    Természetesen ez el is maradhat s a parmezán nélkül is fincsi halas ételt tudtunk gyorsan elkészíteni akár ebédre, akár vacsorára. ( Csupán nálunk a kis család így, parmezánnal "megkoronázva"  szereti ).

    Jó étvágyat kívánok hozzá! 
    erzsike
    2014-11-18
    Kedves Andrea! Nagy örömmel olvastam, hogy sikere volt a tonhalas tésztának, amit készítettél!Remélem sok más recept is elnyeri a tetszésedet és a párodét is, én ennek szívből örülök! További jó sütést- főzést kívánok!Szia. Erzsike
    Lupercalia
    2014-11-13
    Aki nem próbálja ki, az nem is hinné el! :) További szép novemberi napokat kívánok Neked!(Lelkesen böngészem a receptjeidet, az újdonságokat is mindig figyelem. Köszönjük!) Andrea
    Lupercalia
    2014-11-13
    Annyit változtattam, hogy nem sütöttem meg arra már nem volt idő....:) Egyszerűen összekevertem a konzerv halat a paradicsomsűrítménnyel, natúr joghurttal lágyítottam és összefőztem. Mennyire finom ez az étel!
    Lupercalia
    2014-11-13
    Kedves Erzsike! Megcsináltam ezt az ételt, majd még azon a héten újra csináltam, akkora sikere volt. Párom is köszöni Neked ezt a nagyszerű receptet. Olyan jó a változatosság, ilyet még soha nem csináltam ezelőtt.
    erzsike
    2014-10-18
    Örülök,hogy tetszik a recept, remélem ízleni is fog. Nálunk mindenki szereti.Köszönöm a jó kívánságokat! Üdvözlettel:Erzsike
    Lupercalia
    2014-10-17
    Nagyon szuper ötlet, páromnak is tetszett! :) Hamarosan ki is fogjuk próbálni. Köszönjük szépen! További szép napokat és jó főzőcskézést kívánok szeretettel: Andrea.