TEJFÖLÖS CSODABOGÁR KRÉMMEL TÖLTVE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 20 dkg liszt
  • 1 nagy doboz / 375 g / tejföl
  • 30 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 sütőpor
  • 10 dkg tortadara
  • Krém: 4 púpozott ek. liszt
  • 1 tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 15 dkg ráma
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliáscukor
  • Teteje: 10 dkg étcsokoládé
  • hozzá 5 dkg ráma
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • hozzá 2-3 dkg ráma
  • Elkészítés:
    Ennek a remek süteménynek csak a tésztájának az elkészítése volt adott, de úgy gondoltam, hogy az egyik finom süti krémemmel is kipróbálom. S azóta csak így készítem.
    Az elkészítése nem nehéz, szerintem bárki könnyedén meg tudja sütni akár egy hétvégi ebéd utáni édességnek, akár vendégségbe vagy lakodalomba készítve.
    Akkor készítsük el a süteményt. Először a  lisztben keverjük el a sütőport. Majd  a cukrot, a tejfölt, s a tojásokat keverjük ki egy robotgéppel habosra és ezután keverjük hozzá a sütőporos lisztet. Ezt is végezhetjük robotgéppel. Végül a tortadarát is adjuk hozzá, de azt már csak fakanállal,  gyors mozdulatokkal dolgozzuk bele a masszába, hogy ne ázzanak el a csokidarabkák. Sütőpapíros tepsibe simítsuk bele a tortadarás masszát, s előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. 
    Érdemes tűpróbát végezni, de arra figyeljünk, hogyha fehér massza marad a késen, akkor még nem jó a tésztánk, viszont ha csak pici csoki rész lesz rajta, az akkor már át sült, csak a tortadara olvadt meg a tésztában.
    A tepsiben hagyjuk félig kihűlni és ezután egy tálcára áttéve hűtsük ki teljesen.
    Én úgy szoktam tepsire ráhelyezni a megsült tésztát, - s ennél a sütinél ez különösen fontos, mert nagyon könnyed a tészta, nem olyan mint egy sima piskóta - hogy egy késsel körbe vágom a tepsiben a tésztát, ha netán valahol oda tapadt volna a tepsihez és egy tálcát ráteszek a tepsi tetejére.
    A tepsivel együtt átfordítom a sütit, így az szépen a tálcára fog kerülni és nem kell félni, hogy megsérül a tészta.
    Ha kiborítottuk, jelen esetben a tortadarás tésztát, húzzuk le az aljáról a sütőpapírt.
    A fotón ez a tészta alja.
    Ezután tegyünk rá egy másik tálcát és a két tálcát egyszerre megfogva, fordítsuk meg a süteményt.
    Emeljük le a felső tálcát és hagyjuk így kihűlni a tésztát.
    Ezen a képen már a sütemény felső fele látható.
    Ha kihűlt teljesen a tészta, lassan vágjuk kettőbe. Óvatosan emeljük  le a ketté vágott tészta felső lapját, de valóban óvatosan, mert elég könnyű a tésztánk. 
    Ezután az alsó tésztalapra simítsuk rá az elkészített krémet.
    Ahhoz a tojássárgáját, a lisztet és a tejet keverjük ki csomómentesre és főzzük sűrűre, majd hűtsük ki. 
    A rámát keverjük ki a cukorral és dolgozzuk el a kihűlt krémmel.

    Ha megkentük a sütinket, lassan helyezzük vissza a sütemény tetejét. 

    Ezt követően készítsünk rá csokimázat.
    Gőz fölött olvasszunk meg 1 tábla étcsokoládét ( 10 dkg ) 3-5 dkg rámával, és amikor összeolvadt a két alapanyag, simítsuk el szépen a süti tetején.
    Ha szeretnénk megcifrázni a csoki tetejét, mint én is, akkor külön még 3-4 kocka csokit megolvasztunk egy picike rámával és öntsük egy vastagabb nejlon zacskóba.
    Hogy elkerüljük a csoki szétfolyását, előbb a zacskót tegyük bele egy csészébe.
    Ha ezzel megvagyunk, forgassuk meg a zacskó száját, így kapunk egy kis zsákocskát és a csokival telt zsák sarkán vágjunk ollóval egy kicsike kis lyukat.
    Ide-oda húzogatva berácsozhatjuk a csoki tetejét vagy köröket rajzolhatunk a csokimázra, így is mutatós mintát fogunk kapni.
    De természetesen megdíszíthetjük úgy is a tetejét, hogy először étcsokit olvasztunk és azt rásimítjuk a süteményre és azután azt fehér csokival díszítjük meg.
    Ehhez a fehér csokit, miután külön megolvasztottuk úgy mint a pár kocka  étcsokit, ide-oda tegyünk a csokimázra egy-egy kis kanállal és fogpiszkálóval megcifrázzuk.
    Ez látható a főfotón.
    A süteményt hagyjuk állni hűtőben másnapig, s másnap szépen lehet szeletelni.

    Még egy technikát szeretnék veletek megosztani, hátha valaki másnak is megtetszik, ami már nekem bevált. A csokival bevont süteményeket nagyon szépen, hajszálrepedés nélkül fel lehet szeletelni, ha nem forró vízbe mártjuk be a kést, hanem nyílt láng fölött felmelegítjük pár másodpercig a késünk pengéjét és ezzel a meleg késsel megolvasztjuk a csoki tetejét. Ilyenkor még nem szeletelem fel, csak előkészítem a szeletelésre. Minden újabb melegítésnél megmosom a kést és megtörlöm konyharuhával, hogy ne égjen rá az előzőleg rajta maradt csoki.
    Ezt a süteményt egyébként többféleképpen lehet fogyasztani. Aki nem szeretné megkenni, csak úgy magában, porcukorral meghintve tálalhatja- Andi oldalán is így látható - úgy is nagyon finom, de lekvárral megkenve is ízletes. De amikor én krémmel töltöttem meg és úgy fogyasztottuk, sokkal finomabbnak találtam. A tetejét be lehet vonni simán csokival is, nem fontos sem fehér csokit is használni, sem más díszítési technikát, de szerintem így még mutatósabb. 
    A krémmel megtöltve pedig isteni.
    Recept forrása: Andi konyhája

    Jó étvágyat kívánok hozzá!