TEJSZÍNES RIBIZLI MÁRTÁS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
30-40 dkg ribizli 2-3 csipet só 1-2 kis kanál cukor 3 dl főzőtejszín 2 ek. liszt víz
Elkészítés: A ribizli mártást készíthetjük friss ribizliből is, azaz nyáron, a frissen leszedhető ribizli bokorról, de készíthetjük mirelitből is. A ribizli mártást most a grillezett csirkemell és grillezett juh és grillsajt mellé készítettem, de felszolgálhatjuk bármilyen sült húsok köreteként is. Hiszen a kellemes savanykás íze nagyon jól harmonizál a sültekkel. ( A grillezett csirkemell és a grillezett juh és grillsajt receptjei megtalálhatók az oldalon. )
A ribizlit - ha friss ribizliből készítjük a mártást - szemezzük le és mossuk meg, majd csepegtessük le. Ha mirelitet használunk, előbb engedjük ki, mert 2-3 kanállal ki kell vennünk belőle.
Bármelyikből is készül a mártás, 2-3 kanálnyi mennyiséget vegyünk el belőle és tegyük félre. A többit öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd főzzük meg a ribizlit. 2-3 csipet sóval ízesítsük. A főzési idő nem sok, 10-15 perc elegendő, s nem baj, hogy szétfő, mert a végén úgyis pürésíteni fogjuk az egészet. Amikor megfőlt a ribizli, a tejszínt keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel. Egy picike vizet közben adjunk hozzá a kikeverés során, ettől lágyabbra, selymesebbre tudjuk kikeverni.
Majd habarjuk be vele a mártást és sűrítsük be. Ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá még egy kevés vizet. Jól forraljuk ezután ki, majd a tűzről levéve egy botmixerrel pürésítsük össze.
Egy szűrőn szűrjük át az egészet, hogy ne legyenek benne apró kis magocskák.
Ízesítsük 2-3 kiskanál cukorral és rakjuk bele a félretett ribizli szemeket.
Végül szervírozzuk a grillezett csirkemell és sajtok mellé, vagy bármilyen más sült mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!