FOKHAGYMAKRÉM LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 közepes egész fej fokhagyma
  • 1 húsleveskocka vagy 2 kk. ételízesítő
  • 1 kis d. tejföl
  • 2x2 ek. ek. liszt
  • 1 kockacukor vagy 1 kk kristálycukor
  • 1 lapos ek. zsír
  • víz
  • Tálaláshoz: pirított kenyér kocka, pirított tökmag, pirított baconszalonna
  • petrezselyem zöld
  • Elkészítés: A fokhagyma krém leves szerintem az egyik legfinomabb levesek közé tartozik. Én és a családom imádjuk ezt a levest. Az elkészítése is nagyon egyszerű, bárki könnyedén meg tudja főzni. Először készítsük elő a fokhagymát. Nekem a fokhagymám nem volt óriási méretű, hanem olyan közepes-kisebb gerezdek alkották a fokhagyma fejet. Úgyhogy ha túl nagy a fokhagyma fej, kevesebb is elég belőle. Én viszont a mérete miatt egy egész fejet használtam hozzá.
    Tehát pucoljuk le a fokhagymák héját és egy fokhagyma nyomón nyomjuk át egy kis tányérra.
    Az 1 ek. zsíron pirítsunk meg  2 ek. lisztet és miután megpirítottuk, adjuk hozzá a félre tett fokhagymát.
    Majd pirítsuk meg ezt is, de csak nagyon kis ideig pirítsuk így együtt tovább, mert különben megég a fokhagyma és keserű lesz tőle az étel. 
    Amikor kevergetjük, azonnal érezni fogjuk, hogy kiadja az illóolajat magából, kellemes fokhagyma illatú lesz a lisztünk tőle.
    Néhány keverés után húzzuk le a tűzről, s engedjük fel egy kis mennyiségű vízzel. Egy kézi habverővel keverjük simára és azt követően öntsünk hozzá még több vizet. Én 3 liter mennyiséget számoltam most a leveshez.
    Majd hagyjuk egyet forrni. 
    Amint forrt a levesünk, tegyünk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót, s ekkor tegyük bele a húsleves kockát is, vagy ennek hiányában az ételízesítőt.
    Belekerülhet a picike mennyiségű cukor is, majd hagyjuk a levest főlni. 
    Ha már megfőlt a levesben a fokhagyma, s az ízek is összeértek, ami kb. 20-30 perc, a másik 2 ek. lisztet keverjük simára a tejföllel. Egy kevés vízzel lazítsunk az állagán és ezzel a keverékkel habarjuk be a levest. 
    Majd újra  forraljuk fel a levesünket. 
    Az előfordulhat, hogy a tejföl kissé összeugrik a levesben, hiszen a fokhagyma is összekaphatja. Ettől nem kell megijedni, botmixerrel tegyük sima állagúvá.
    Majd forraljuk át a botmixerezés után is a levest.
    Utólag  kóstolás után még újra sózhatjuk, ha szükséges.
    Aki szereti, friss petrezselyemzöldet is tehet a leves tetejére tálaláskor.
    A kész fokhagymakrém levest kínálhatjuk pirított magokkal, pirított baconszalonnával. De pirított zsemle vagy kenyérkockával, esetleg sajtos pirított kiflivel is szervírozhatjuk.
    Az utóbbinál karikázzuk fel a kiflit, tegyük sütőpapíros tepsire és minden kifli karikára tegyünk egy kevéske reszelt sajtot. 
    200 fokon süssük addig, míg a sajt is jól ráolvad a kiflikre és szép ropogós színt nem kap a kifli is. Ez a sütési idő kb. 10 perc.
    Bármelyikkel levesbetéttel is kínáljuk, mindegyikkel egyaránt ízletes lesz a levesünk.

    Jó étvágyat kívánok!