ZÖLDBORSÓ LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg borsó
  • 5-6 szem burgonya
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2-3 szál petrezselyem gyökér
  • 1 fej vörös hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész bors
  • 1-2 tk. ételízesítő
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • petrezselyem zöld
  • valamilyen leves tészta petrezselyemzöld
  • 1kk. pirospaprika
  • bármilyen levestészta
  • Elkészítés: A zöldborsó leves szerintem az a leves, amit minden háziasszony gyakran készít el oda haza. Nagyon könnyen megfőzhető levesek közé tartozik, én is szívesen főzöm hétköznap is és hétvégén is. A sárgarépákat, a petrezselyem gyökereket és a burgonyákat megpucoljuk, megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk. Lehet karikára, kockára, hosszúkás alakúra is vágni, kinek melyik szimpatikusabb.

    Egy akkora fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni - kb. 3-4-5-6  liternyi - hideg vizet öntünk és beletesszük a zöldségeket.
    Befűszerezzük sóval és az egész borssal, s bele adjuk a lepucolt egészben hagyott hagymát és a fokhagymát  is.
    Ezután hozzáadjuk a borsót. Ha friss borsót használunk a leveshez, akkor azt előtte ki kell fejteni és meg kell mosni, ha fagyasztottat, akkor azt csak le kell öblíteni vízzel, hogy jég darabok ne maradjanak rajta.
    Viszont ha konzerv vagy üveges borsót használunk hozzá, azt most az elején semmiképpen se adjuk hozzá, hanem csak a főzés felénél, mert az pillanatok alatt megfől. S ha az a fajta a főzés elején kerül bele, teljesen szét fől a leves főzésének a végére.
    Én általában nyáron friss borsót használok és télen pedig fagyasztott állapotában kerül nálam a levesbe.
    Azután a petrezselyem zöldet mossuk meg és aprítsuk fel, s az is mehet a leves alapunkba.
    Amikor már forrt egyet-kettőt a leves, akkor ízesítsük ételízesítővel és az 1 zöldségleves kocka is belekerülhet.
    S addig főzzük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. 
    Ha már puhára főltek a zöldségek, őrölt pirospaprikát is adunk hozzá, majd beleteszünk valamilyen levesbetétet. Bármilyen apró tészta jó hozzá, pl. betűtészta, kis levéltészta, csillagtészta stb. 
    A tészta hozzáadása után még főzzük 10-15 percig, amíg a tészta is megpuhul.
    Ezzel el is készült a borsó leves.

    Jó étvágyat kívánok!




    erzsike
    2011-07-17
    Kedves kilonka! Örülök, hogy tetszenek a receptjeim. Igyekszem minél több recepttel bővíteni az oldalt. Kellemes főzést kívánok! Üdv. Erzsike
    kilonka
    2011-07-17
    Nagyon tetszenek az itt bemutatott gasztronómiai kínálatok.Egyszerűek és finomak.