LENCSELEVES
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
1cs. (50 dkg) lencse 2 sárgarépa 2 petrezselyemgyökér 5-6 burgonya 1kisebb ek. zsír 1- 2 kisebb ek. liszt 2 kk. pirospaprika 2 kk. ételízesítő só 5-6 szem egész bors 1 hagyma és 1 gerezd fokhagyma 20-30 dkg füstölt szárazkolbász
Elkészítés: Ehhez az egyszerű lencse leveshez csak füstölt kolbászt adok, de aki szereti, tehet bele füstölt sonkát is, amit érdemes felkockázni. A lencsét előbb válogassuk ki, mossuk meg 2-3 váltás vízben, és azután áztassuk be legalább 1 órát. Az áztatáshoz öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje a lencsét. Amíg áztatjuk, azalatt megdagad kicsit a lencse és attól hamarabb meg fog főlni. Érdemes egyébként mindenképp minimum 1 óráig áztatni, ( van aki több órát áztatja, én annyit nem szoktam ) hogy gyorsabban megfőljön a lencse.
Ezt követően egy fazékba tegyünk fel 4-5 l vizet.
Ezt követően egy fazékba tegyünk fel 4-5 l vizet.
A sárgarépát, petrezselymet és krumplit tisztítsuk meg, daraboljuk fel karikákra vagy kockákra, kinek melyik szimpatikusabb és adjuk a fazékban lévő vízhez.
Tegyünk bele 1 fej héjától megtisztított hagymát és 1 gerezd fokhagymát.
Sót és egész borsot is adjunk hozzá.
1-2 forralás után ételízesítőzzük is meg.
S adjuk hozzá a lencsét is.
Aki, ha túl hosszú időn át áztatja a lencsét, általában nem kell, hogy a zöldségekkel együtt főzze készre, mert abban az esetben könnyebben megfől, viszont az 1 órai áztatás mellett több főzési időre van szükség. Így a zöldségekkel egyszerre főzöm meg természetesen a lencsét is.
Miután feltettünk mindent a fazékba, hagyjuk puhára főlni.
Közben a keletkezett habot egy szűrővel ne feledkezzünk meg leszedni.
Ha megfőtt a zöldség is és a lencse is, tegyük bele a kolbászt, amit előtte karikázzunk fel. S ha, szeretnénk, esetleg a sonka darabokat is adjuk a leveshez.
Ha megfőtt a zöldség is és a lencse is, tegyük bele a kolbászt, amit előtte karikázzunk fel. S ha, szeretnénk, esetleg a sonka darabokat is adjuk a leveshez.
Azzal is kb. 15-20 percig főzzük.
Természetesen a főzés során ellenőrizzük, hogy megpuhult-e kellőképpen, s ha igen, készítsünk egy kisebb rántást.
A zsíron pirítsuk meg a lisztet, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a pirospaprikát és hideg vízzel hígítva keverjük csomómentesre. Ezzel a rántással forraljuk ki a levest.
Egy utolsó kóstolás után, még sózzunk utána, ha úgy érezzük, hogy szükség van rá.
Majd egy finom, friss kenyérrel szervírozzuk a kész, lencse levest.
Aki szereti tésztával dúsítani, abban az esetben bármilyen leves tésztát is kínáljunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok!
Jó étvágyat kívánok!