LENCSELEVES
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1cs. (50 dkg) lencse
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 5-6 burgonya
  • 1kisebb ek. zsír
  • 1- 2 kisebb ek. liszt
  • 2 kk. pirospaprika
  • 2 kk. ételízesítő
  • 5-6 szem egész bors
  • 1 hagyma és 1 gerezd fokhagyma
  • 20-30 dkg füstölt szárazkolbász
  • Elkészítés: Ehhez az egyszerű lencse leveshez csak füstölt kolbászt adok, de aki szereti, tehet bele füstölt sonkát is, amit érdemes felkockázni. A lencsét előbb válogassuk ki, mossuk meg 2-3 váltás vízben, és azután áztassuk be legalább 1 órát. Az áztatáshoz öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje a lencsét. Amíg áztatjuk, azalatt megdagad kicsit  a lencse és attól hamarabb meg fog főlni. Érdemes egyébként mindenképp minimum 1 óráig áztatni,  ( van aki több órát áztatja, én annyit nem szoktam ) hogy gyorsabban megfőljön a lencse.
    Ezt követően egy fazékba tegyünk fel 4-5 l vizet. 
    A sárgarépát, petrezselymet és krumplit tisztítsuk meg, daraboljuk fel karikákra vagy kockákra, kinek melyik szimpatikusabb és adjuk  a fazékban lévő vízhez.
    Tegyünk bele 1 fej héjától megtisztított hagymát és 1 gerezd fokhagymát. 
    Sót és egész borsot is adjunk hozzá.
    1-2 forralás után ételízesítőzzük is meg. 
    S adjuk hozzá a lencsét is. 
    Aki, ha túl hosszú időn át áztatja a lencsét, általában nem kell, hogy a zöldségekkel együtt főzze készre, mert abban az esetben könnyebben megfől, viszont az 1 órai áztatás mellett több főzési időre van szükség. Így a zöldségekkel egyszerre főzöm meg természetesen a lencsét is.
    Miután feltettünk mindent a fazékba, hagyjuk puhára főlni.
    Közben a keletkezett habot egy szűrővel ne feledkezzünk meg leszedni.
    Ha megfőtt a zöldség is és a lencse is, tegyük bele a  kolbászt, amit előtte karikázzunk fel.  S ha, szeretnénk, esetleg a sonka darabokat is adjuk a leveshez.  
    Azzal is kb. 15-20 percig főzzük.
    Természetesen a főzés során ellenőrizzük, hogy megpuhult-e kellőképpen, s ha igen, készítsünk egy kisebb rántást. 
    A zsíron pirítsuk meg a lisztet, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a pirospaprikát és hideg vízzel hígítva keverjük csomómentesre. Ezzel a rántással forraljuk ki a levest.
    Egy utolsó kóstolás után, még sózzunk utána, ha úgy érezzük, hogy szükség van rá.
    Majd egy finom, friss kenyérrel szervírozzuk a kész, lencse levest.
    Aki szereti tésztával dúsítani, abban az esetben bármilyen leves tésztát is kínáljunk hozzá.

    Jó étvágyat kívánok!