BROKKOLIS-SAJTMÁRTÁSOS TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. fodros kocka tészta
  • 20 dkg párizsi
  • 10 dkg ráma
  • 2-3 ek. liszt
  • kb. 5-7 dl tej
  • 40-50 dkg brokkoli ( 1 fej )
  • őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg trapista sajt
  • étolaj
  • Elkészítés: Nagyon szeretem a brokkolis - sajtmártásos tésztát! Főként a fokhagyma adja meg a kítűnő ízét, érdemes kipróbálni!
    Első lépésként forrásban lévő sós, kevés étolajjal dúsított vízben főzzük ki a tésztát, szűrjük le és még egy kevés étolajjal keverjük át, majd tegyük félre. A brokkolit  szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára. Arra ügyeljünk, hogy ne menjen, ne essen szét, de mégis puha legyen. Miután puhára főtt, szűrjük le és ezt is tegyük félre.
    A fokhagymát tisztítsuk meg a héjától és azt is tegyük félre.
    A párizsit, amit, ha felszeletelve vásároltunk vágjuk kisebb csíkokra és készítsük magunk mellé.
    De ha egészben van a párizsink, abban az esetben mi magunk szeleteljük fel , s azután csíkozzuk össze.
    A rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet és fehéredésig pirítsuk. 
    Ezután vegyük le a tűzről és kézi habverővel folyamatosan keverve, adjunk hozzá egy kevés tejet. Miután csomómentesre kevertük, tegyük vissza a tűzre és adjunk még hozzá annyi tejet, hogy közepes sűrűségű besamellt kapjunk. 
    A sűrűség állagát a folyamatos keverés során tudjuk megállapítani. 
    Közben sózzuk, borsozzuk meg és szórjuk meg kicsi ételízesítővel.
    Amikor már elértük a kívánt sűrűséget, adjuk hozzá a csíkokra vágott párizsit és a fokhagymát reszeljük bele. 
    Végül keverjük hozzá a reszelt sajtot és az egészet jól forraljuk ki.
    Amikor jól kiforraltuk, el is készült a párizsis sajtmártás. 
    Utolsó mozzanatként adjuk hozzá, keverjük el benne a félre tett brokkolit.
    A tálalás kétféleképpen is történhet. Tálalhatjuk a mártást a tészta tetejére vagy pedig akár össze is keverhetjük a kifőzött tésztával. Mindkétféleképpen ugyanaz az ízhatás érhető el.
    A fokhagyma nagyon kellemes ízharmóniát kölcsönöz az ételünknek.
    Én a saját tányéromra nagyon szeretek még frissen is fokhagymát tenni a tészta tetejére. Istenien finom lesz tőle a mártásos tészta.
    A párizsi helyett nyugodtan használhatunk hozzá sonkát is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!