TEJFÖLÖS CSIRKEPÖRKÖLT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 konyhakész csirke feldarabolva vagy csirkecombok
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek.zsír
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 kk. ételízesítő
  • 2 lapos ek. liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 paprika ( TV paprika )
  • 1 paradicsom, víz
  • Elkészítés: A csirkepörkölthöz használhatunk egy egész csirkét is feldarabolva vagy csirkecombokat, de készíthetjük úgy is a pörköltet, hogy az egész csirkének az aprólékait - lába, szárnya, háta, zúzája szívvel, mája, nyaka - a csirkehús levesbe kerül és a combok a mellehúsával együtt pedig a pöribe. Én általában így szoktam készíteni.
    Nekem szerencsém van, mert édesanyám tart csirkéket és azokat levágva, az otthon tartott csirke húsból készíthetem el a pörköltet.
    Természetesen a boltban vásárolt csirkéből is remek pörköltet tudunk készíteni. Ha nem volt kéznél az anyukámtól kapott csirke hús, vásároltam én is a boltban.
    Első lépésként a csirke húsokat mossuk meg. Ha üzletben lett vásárolva - de persze az otthonit is - előbb tisztítsuk meg. Az esetleges tollat, nem oda illő részeket távolítsuk el.
    A felhevített zsíron vagy olajon - aki azt jobban szereti - fonnyasszuk üvegesre a hagymát, amit előzőleg pucoljunk meg és kockázzunk fel. 
    Majd, ha kissé megpirítottuk a hagymát, adjuk hozzá az őrölt pirospaprikát. Öntsünk alá rögtön egy kicsi vizet, hogy a paprika ne keseredjen meg, majd a paprikát és a paradicsomot mossuk meg, a szár végeket vágjuk ki és kockázzuk fel kicsire. S azután adjuk a hagymás alaphoz.
    Egy-két keverés mellett, forraljuk, főzzük össze a hagymával.
    Tegyünk bele sót, borsot, ételízesítőt, s  keverjük el a fűszeres alapot és ekkor rakjuk bele a husikat. 
    Öntsük fel annyi vízzel, hogy a húst éppen ellepje. Fedjük le és főzzük puhára. 
    Miután megpuhultak a csirke húsok, s a csirke szaft is jól besűrösödött,  még öntsünk hozzá egy kevés vizet, hogy legyen bőven szaftja, s ezzel a hozzáadott vízzel forraljuk ki.
    A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel és habarjuk be vele a pörköltet. Jól forraljuk ki az egész pörköltet.
    / Én a tejfölt úgy szoktam kikeverni a liszttel, hogy amikor már elkevertem csomómentesre a lisztet, adok hozzá egy kis vizet, kb. 1-1,5 dl-t és azzal együtt keverem ki, ezáltal sokkal selymesebb lesz a habarék. /
    A kész, tejfölös csirkepörkölt  nokedlivel tálalva a legfinomabb.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!