BROKKOLIFELFÚJT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg brokkoli
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • 8 tojás
  • 5 db virsli
  • bors
  • 5 dkg ráma
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • kevés ráma a tepsi kikenéséhez
  • zsemlemorzsa a tepsi szórásához
  • Elkészítés: A család nagyon szereti a brokkolit, s ezért a brokkoliból készült ételek gyakran sorakoznak az asztalon. Igyekszem különféle recepteket keresni a szakácskönyveimben, hogy újabbakkal is gazdagítsam a repertoárt. Ez a brokkolifelfújt is egy kellemes, könnyű étel. Önmagában is fogyasztható, de én hús mellé a körethez / pl. burgonya, rizs / plussz köretnek is szoktam tálalni.
    Első lépésként a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük meg, arra ügyelve, hogy ne legyen túlságosan puha, különben szétesik a további felhasználás során.
    Majd ha megfőztük, szűrjük le a levétől. 
    A rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet és folytonos kevergetés mellett kicsit "pirítsuk meg". Akkor jó a liszt, ha a kevergetés során a liszt széle kifehéredik.
    Ez a vajas rántás lesz a besamel alapja.
    Ezután vegyük le a tűzről és öntsünk hozzá egy kevés tejet, amit egy kézi habverővel keverjünk simára.
    Azután folyamatosan adagoljuk hozzá a többi tejet is.
    Miután kikevertük az összes tejjel az alapot, tegyük vissza a tűzre,s állandó keverés mellett sűrítsük be a besamelt. 
    Közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 
    Ezt követően vegyük le a tűzről és a 8 tojássárgáját, amit már az elején érdemes szétválasztani a tojásfehérjétől,  rögtön egy kézi habverővel keverjük hozzá. 
    A virslit karikázzuk fel és keverjük bele a tojássárgás besamellbe. 
    Majd a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a virslis keverékbe. 
    Egy tepsit vagy jénait kenjünk ki rámával, hintsük meg zsemlemorzsával és simítsuk bele a masszát. 
    A tetejére ide-oda rakosgassuk rá a brokkoli rózsákat és az egészet gazdagon szórjuk meg a reszelt sajttal. 
    Előmelegített sütőben süssük aranybarna színűre, kb. 20 perc alatt.
    Egy nagyon könnyű, kellemesen krémes brokkolis ételt tehetünk majd az elkészülte után az asztalra.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!