VIRSLI SZŐTTES
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 35 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 1 kk. só, 1 kk. étolaj
  • Szövéshez: 8-10 db virsli
  • A tészta kenéséhez: 1 egész tojás
  • A tepsi kikenéséhez: zsiradék
  • Elkészítés: Amikor a főkategóriába kerestem a megfelelő beírást, gondolkodóba estem, hiszen ez nem csupán a tésztákhoz illeszthető be, hanem főfogás is lehet akár reggelire, akár ebédre. De kitűnő választás  uzsonnára vagy vacsorára. Bármelyik időszakban fogyasztható, nagyon finom, laktató étel.

    A tésztához először az élesztőt futtassuk fel a meglangyosított tejben, amibe beletettük a cukrot is. 
    Miután feljött az élesztő,egy tálba mérjük ki a lisztet, a sót és az olajat, s adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is. 
    Majd gyúrjuk össze tésztává a hozzávalókat.
    Ha szükséges, még adhatunk hozzá kevés tejet, ezt majd érezni lehet a kidolgozás során.
    Jól dagasszuk ki és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára. 
    Miután megkelt a tészta, nyújtsuk ki akkorára, amekkora a gáztepsink. 
    A tepsit kenjük meg zsiradékkal és helyezzük bele a tésztát. 
    A továbbiakban a tepsin dolgozunk, de ha valakinek könnyebb a gyúródeszkán, ott is folytathatja az előkészületeket. 
    Viszont akkor egy sütőpapírra rakja rá a kinyújtott tésztát és azzal együtt kell átemelni a tepsire. 
    A tésztát ezután derelye vágóval hosszában vágjuk be csíkokra, de ne vágjuk végig a tésztát, az oldalainál maradjon egy kevés perem. 
    A virsliket hosszában vágjuk ketté és szövögessük bele a tészta csíkokba. 
    A tészta tetejét kenjük le felvert tojással és előmelegített sütőben süssük arany barnára.

    Hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt felvágnánk.
    Majd tálaláskor kockákra vágva, kechuppal vagy mustárral szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!