CSIRKE PÖRKÖLT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 csirke feldarabolva
  • 1 ek. zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db fehér húsú paprika ( TV paprika )
  • 1 db paradicsom
  • 2 kk. piros őrölt paprika
  • őrölt bors
  • víz
  • 1-2 dl paradicsomlé
  • Elkészítés: A csirke pörköltöt én magam leginkább akkor szoktam elkészíteni, ha csirkehús levest főzök. Ugyanis anyukám szokott csirkét vágni, így a csirke szárnya, lába, háta, mája, szíve belekerülnek a levesbe. A többi hús része kerül majd a pörköltbe. Bár  ez sincs minden alkalommal így, most nem készült leves, ezért az aprólék is a pörkölt alapba került. 
    De természetesen az nem mindenkinél adott, hogy egyenesen a baromfi udvarról kerül az asztalra a csirke hús. A boltban is meg lehet vásárolni.
    Abban az esetben, ha levest nem akarunk főzni, aprólékot nem kell vennünk hozzá.
    Csirkecombok legyenek, alsó és felső és aki szeretne, tegyen bele csirkemellet is.
    Először tisztítsuk meg a húsokat, majd néhány vízbe mossuk meg.
    Én a csirkecombokat a csontok mentén késsel be szoktam vágni, hogy a vér a főzés során ne maradjon benne.
    Azután a hagymát tisztítsuk meg a héjától és vágjuk kockákra. 
    A zsírt olvasszuk fel a lábasban, adjuk hozzá a hagymát és fonnyasszuk üvegesre, s kissé pirítsuk azután meg.
    A fehér paprikát mossuk meg, vágjuk ki a magházát és vágjuk kis kockákra.
    A paradicsomot szintén mossuk meg és annak a szárvégződését vágjuk ki, majd azt is kockázzuk fel.
    Mindkét felkockázott zöldséget adjuk a hagymához és pároljuk össze az egészet.
    Ami nem sok időt igényel.
    Azután hintsük meg őrölt piros paprikával és rögtön öntsük fel egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg.
    Ezt követően rakjuk bele a csirkehúst.
    S így, még víz nélkül forgassuk össze a hagymás alappal. 
    Sózzuk, borsozzuk  ízlés szerint, s öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Majd főzzük puhára. 
    A főzés fél idejénél adjunk hozzá 1-2 dl sűrűbb paradicsom levet, attól majd sűrűbb és ízletesebb lesz a szaftja. 
    Végül főzzük addig, míg a husi is puha nem lesz, s a szaftja is szépen összefől a csirkehússal, már nem lesz víz állagú, hanem kellően sűrűbbre fől. Közben néhányszor persze keverjük meg a pörköltet.
    A főzés során, amikor már majdnem készen van a pörkölt, kóstoljuk meg a szaftot és ha szükségét érezzük, még sózzunk utána.
    Miután készre főlt, nokedlivel vagy tésztával és savanyúsággal tálalhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!