PRÉZLIGOMBÓCOS CSIRKERAGULEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 csirkének az aprólékai
  • 30-40 dkg zöldborsó
  • 5-6 szem burgonya
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2-3 szál petrezselyem gyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész bors
  • 1 tk. ételízesítő
  • 1 tyúkhúsleves kocka
  • 1tk. őrölt pirospaprika
  • petrezselyemzöld
  • Prézligombóchoz: 2 egész tojás
  • só, őrölt fekete bors és ételízesítő ízlés szerint
  • 1 ek. étolaj
  • kb. 6 ek. zsemlemorzsa, amennyit felvesz a tojás
  • Elkészítés: A zöldség levesnek ezt a változatát nem régen készítettem egy vasárnapi ebéd alkalmával. A különlegességét a prézli gombóc adta, hiszen a leves egy borsós csirkeragu leves. A leveshez először megpucoljuk a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret és a burgonyákat. Majd 2-3 váltó vízben  megmossuk és tetszőleges darabokra vágjuk. A csirkeaprólékot szintén megmossuk. Annyi vizet öntünk egy fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni. Én 4-5 l-es fazékban készítem a leveseket általában,  mert én szeretem, ha a levesből későbbre is marad, hisz az felmelegítve  is élvezhető. 
    Tehát a fazékba öntsük bele a vizet, s utána  rakjuk bele a csirke aprólékait.
    Feltesszük a tűzre és hagyjuk, hogy felforrjon. Közben a sót azt hozzá is adhatjuk a csirke aprólékos alapléhez.
    Miután felforrt a leves, a keletkezett habot egy szűrővel szedjük le a leves tetejéről.
    Miután lehaboztuk a levest, ekkor hozzáadjuk a zöldségeket.
    Hozzákerülhet a borsó is és a kétféle hagyma is, amiket előtte pucoljunk le a héjától.
    Befűszerezzük a sóval, az 1 leveskockával és ételízesítővel.
    Hozzáadjuk a szemes borsot és hagyjuk főlni ezután a levest.
    Ha megpuhultak a csirke aprólékai és a zöldségek, egy kevés őrölt piros paprikával színezzük meg a levest.
    A piros paprika nemcsak szép színt ad a levesnek, hanem kellemes ízt is kölcsönöz neki.
    A húsnak és a zöldségeknek is minimum 1 óra főzési idő kell, de ellenőrizzük ez idő tájt a csirke húst, s ha még úgy találjuk, hogy főlnie kell, főzzük addig, míg puha nem lesz minden. 
    Azt követően még ízesíthetjük  egy pici ételízesítővel a legvégén is a levest.
    Végül elkészítjük a prézligombócokat. Ahhoz a tojásokat üssük fel egy tálkába és villával kissé verjük fel.
    Sózzuk,borsozzuk meg ízlés szerint és egy pici ételízesítőt ebbe is adjunk bele. Hozzákeverjük az olajat és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható állaga legyen. Ne legyen se túl híg,  de túl sűrű se, mert ha híg, szétmállik a főzés során és ha túl sűrű, akkor kőkemény lesz a gombóc. 
    Azért írtam kb. 6 ek.-nyi mennyiséget a zsemlemorzsából, mert annak a mennyisége valójában függ a tojások nagyságától. 
    Ha kisebb a tojás, kevesebb morzsát vesz fel, ha nagyobb, akkor többre van szükség.
    Miután jól kikevertük, kis golyókat formálunk belőle, amiket először egy tányérra rakosgassunk le.
    Majd egyszerre tegyük a levesbe, hogy mind egy időben főljön meg. 
    Amikor a levesbe kerültek a kis gombóckák, még kb. 10 percig főzzük tovább a levest, amíg a gombócok megpuhulnak. 
    Én szoktam végezni 10 perc elteltével egy ellenőrzést. Ahhoz  egy gombócot kivéve a levesből kettévágok és ha már puha, akkor készen is van a levesünk.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!