HORTOBÁGYI MÁJAS PALACSINTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Palacsintához: 4 tojás 1-2csipet só 6 dl tej 6 ek. finom liszt 6 ek. rétesliszt Csirkemájas pörkölthez: 50 dkg csirkemáj 1 fej vöröshagyma 1 kk. pirospaprika 2 ek. finomliszt víz 1 ek. zsír ízlés szerint só 1/2 mk. őrölt bors csipet majoránna 1 nagy tejföl, 5 dkg reszelt trapista sajt
Elkészítés: Ez az egytálétel ugyanolyan módon készül, mint a Hortobágyi húsos palacsinta. Csupán hús helyett máj a palacsinta tölteléke, viszont bátran merem ajánlani, mert ezzel egy más ízvilágot fogunk kapni, s nagyon finom.
A csirkemájból először pörköltet készítünk: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Majd hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott csirkemájat és annyi vízzel öntjük fel, hogy a májat ellepje. Hozzáadjuk az ízlés szerinti sót, ( a csirkemájat nyugodtan meg lehet sózni, nem lesz kemény, mint a sertésmáj ), a fekete őrölt borsot és a majoránnát. Készre főzzük, ha kell pótoljuk a vizet, mert a besűrítésnél több szaftra van szükség. Amíg fő a májpörkölt, elkészítjük a sós palacsintát. Ebből a mennyiségből 20-22 db. palacsinta lesz. A 4 tojást villával kicsit felverjük, majd hozzáadjuk 12 púpozott ek. lisztet ( az sem baj, ha egyféle lisztet használunk ), ízlés szerint sót és a 6 dl tejet. Ha sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá egy pici tejet. Csomómentesre keverjük és kisütjük a palacsintákat. Amikor a májpörköltünk elkészült, a 2 ek. lisztet keverjük el a tejföllel és sűrítsük be vele a májat, jól forraljuk ki. Ezután szűrjük le, mert így nem kell majd halászni a szaftból a májdarabkákat. Egyenként töltsük meg a palacsintákat. Egy palacsintához egy kisebb evőkanálnyi mennyiséget számoljunk. A palacsintákat a töltés során két végén hajtsuk be és így tekerjük fel. Egy vajjal kikent kisebb tepsibe hosszában 2 sorban helyezzük egymás mellé a palacsintákat. A leszűrt tejfölös mártással öntsük le és reszeljünk a tetejére trapista sajtot. Előmelegített sütőben süssük 20-30 percig.
Sonkás burgonyával vagy Hercegnő burgonyával vagy krumplipürével tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
A csirkemájból először pörköltet készítünk: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Majd hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott csirkemájat és annyi vízzel öntjük fel, hogy a májat ellepje. Hozzáadjuk az ízlés szerinti sót, ( a csirkemájat nyugodtan meg lehet sózni, nem lesz kemény, mint a sertésmáj ), a fekete őrölt borsot és a majoránnát. Készre főzzük, ha kell pótoljuk a vizet, mert a besűrítésnél több szaftra van szükség. Amíg fő a májpörkölt, elkészítjük a sós palacsintát. Ebből a mennyiségből 20-22 db. palacsinta lesz. A 4 tojást villával kicsit felverjük, majd hozzáadjuk 12 púpozott ek. lisztet ( az sem baj, ha egyféle lisztet használunk ), ízlés szerint sót és a 6 dl tejet. Ha sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá egy pici tejet. Csomómentesre keverjük és kisütjük a palacsintákat. Amikor a májpörköltünk elkészült, a 2 ek. lisztet keverjük el a tejföllel és sűrítsük be vele a májat, jól forraljuk ki. Ezután szűrjük le, mert így nem kell majd halászni a szaftból a májdarabkákat. Egyenként töltsük meg a palacsintákat. Egy palacsintához egy kisebb evőkanálnyi mennyiséget számoljunk. A palacsintákat a töltés során két végén hajtsuk be és így tekerjük fel. Egy vajjal kikent kisebb tepsibe hosszában 2 sorban helyezzük egymás mellé a palacsintákat. A leszűrt tejfölös mártással öntsük le és reszeljünk a tetejére trapista sajtot. Előmelegített sütőben süssük 20-30 percig.
Sonkás burgonyával vagy Hercegnő burgonyával vagy krumplipürével tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!