ALBÁN KRÉMES
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 7 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 20 dkg cukor
  • 12 ek. víz
  • 1 dl étolaj
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • Krémhez: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 10 ek. cukor
  • 7 tojásfehérje
  • 1/2 liter víz
  • Tetejére: 1 cs. tejszínhabpótló por
  • 1,5 dl tej
  • Elkészítés: Az Albán krémes receptjét az egyik barátnőmtől kaptam. Könnyen elkészíthető sütemény, szerintem bárki könnyedén meg tudja csinálni. Ehhez a tésztához a 7 tojássárgáját és az 1 egész tojást keverjük ki habosra a cukorral. Adjuk hozzá a 12 ek. vizet, majd az olajat, s azzal is habosítsuk tovább.
    Azután a lisztet, a kakaót  és a sütőport keverjük össze és egy fakanállal forgassuk bele a tojásos alapba.
    Egy sütőpapírral bélelt normál méretű tepsibe öntsük bele, simítsuk el és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük meg.
    Készítsük el a sütés vége felé a krémet. 
    A pudingport keverjük el csomómentesre a cukorral és a vízzel, s főzzük sűrűre. 
    A 7 tojásfehérjét verjük fel habbá és keverjük hozzá a még meleg pudinghoz. 
    A megsült tésztát vegyük ki a sütőből, s a  tetejére még meleg állapotában simítsuk rá a krémet.
    Ezután tegyük vissza a sütőbe 5 percre, majd ismét kivéve a sütőből, most már  hagyjuk kihűlni. 
    A tejszínhab pótlóport verjük fel a tejjel kemény tejszínhabbá és a kész habot simítsuk rá a krémre.
    Legalább fél napot hagyjuk állni, de ha egy éjszakát áll, az sem baj. 
    Tetejét akár megszórhatjuk kakaóporral is vagy csokireszelékkel, de a habot önmagában hagyva, villával is megcifrázhatjuk. Azután felszeletelve szervírozzuk.
    Egyébként ennek a süti receptnek eredetiben a krémje nem tartalmaz cukrot, de a családomnak úgy nem ízlett. Ezért változtattam rajta és legközelebb cukorral készítettem. 
    Ezzel a variációval már ízletesebb lett a sütemény.
    A tejszínhab pótlópor helyett használhatunk folyékony habtejszínt is, legyen az Meggle vagy Hulala. 
    A barátnőmnél, akitől kaptam a receptet, tejszínhab pótlópor volt megadva, s aszerint készítettem  el először én is. De más alkalommal már folyékony habtejszínt használtam.
    Mindkettővel készítve egyaránt finom sütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!