EPERLEVES TEJBERIZSES GALUSKÁVAL
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1/2 kg eper 2-3 liter víz 1-1 csipet só 1/2 kk. őrölt fahéj 2 dl tejföl 1 cs. felfőzhetős vaníliás pudingpor 3-4 ek. cukor A tejberizshez: 1 csésze - 2 dl-es - rizs 1,5 dl víz 1,5 dl tej 2-3 ek. cukor 1 vaníliás cukor
Elkészítés: Ezt az eper levest nagyon gyorsan el lehet készíteni és egy fincsi szezonális levest fogunk kapni. Az eper 3/4 részét a fahéjjal és a csipet sóval puhára főzzük. Ez a főzési idő nem sok, kb. 10 perc.
Közben a rizst megmossuk, a vízzel és a tejjel és egy csipet sóval feltesszük főlni és szintén puhára főzzük, majd félre tesszük. / Ha szükséges, pótolhatjuk a tejet a főzés során. /
Ha megfőtt az eper, bele adjuk a cukrot. Majd a pudingot simára keverjük a tejföllel, adhatunk hozzá egy kevés vizet is, hogy folyékonyabb keveréket kapjunk.
Ezzel a pudingos tejföllel habarjuk be a levesünket. Kézi habverővel folyamatosan keverve jól forraljuk ki. Botmixer használata már nem szükséges, mert a kézi habverővel keverve is elérjük azt a kívánt selymességet a levesnél, mintha botmixert használnánk. A tejföl helyett főzőtejszínt is lehet használni, de én eddig csak tejföllel készítettem.
A készre főtt tejberizsben ezután keverjük el a kétféle cukrot, s ha már langyosra hűlt, két kiskanál segítségével formázzunk belőle galuskákat.
Közben a rizst megmossuk, a vízzel és a tejjel és egy csipet sóval feltesszük főlni és szintén puhára főzzük, majd félre tesszük. / Ha szükséges, pótolhatjuk a tejet a főzés során. /
Ha megfőtt az eper, bele adjuk a cukrot. Majd a pudingot simára keverjük a tejföllel, adhatunk hozzá egy kevés vizet is, hogy folyékonyabb keveréket kapjunk.
Ezzel a pudingos tejföllel habarjuk be a levesünket. Kézi habverővel folyamatosan keverve jól forraljuk ki. Botmixer használata már nem szükséges, mert a kézi habverővel keverve is elérjük azt a kívánt selymességet a levesnél, mintha botmixert használnánk. A tejföl helyett főzőtejszínt is lehet használni, de én eddig csak tejföllel készítettem.
A készre főtt tejberizsben ezután keverjük el a kétféle cukrot, s ha már langyosra hűlt, két kiskanál segítségével formázzunk belőle galuskákat.
Majd így hűtsük ki ezt a leves betétet.
A levest a félretett 1/4 rész eperrel és a tejberizses galuskákkal tálaljuk. Hidegen és langymelegen egyaránt élvezetes.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A levest a félretett 1/4 rész eperrel és a tejberizses galuskákkal tálaljuk. Hidegen és langymelegen egyaránt élvezetes.
Jó étvágyat kívánok hozzá!