SERTÉS PÖRKÖLT
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • kb.1 kg sertéscomb vagy karaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. zsír
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 fehér húsú ( TV ) paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kevés paradicsomlé vagy 1 kis konzerv paradicsompüré
  • víz
  • Elkészítés: A sertés pörkölt elkészítése nagyon egyszerű. Mellé akár nokedlit is kiszaggathatunk vagy valamilyen tésztát is főzhetünk ki hozzá. Legyen az szarvacska, csavart tészta, stb. De ízletes még petrezselymes burgonyával is, és tarhonyát vagy párolt rizst is tálalhatunk a köreteként. A hús mennyisége természetesen változó kiszerelésű lehet. A1 kg-tól kevesebbet és többet is számíthatunk hozzá. Lehet készíteni karajból is, combból is, de lapocka húst is használhatunk hozzá. Bár én azt nem igen szoktam, mert azon sokkal több a zsíros rész, s a családom nem igazán kedveli a kövéres hús részeket. De aki szereti a zsírosabb húsokat, akár abból is elkészülhet a pörkölt. Én általában sertés combot vásárolok hozzá.

    A sertéshúst először mossuk meg és aki szeretné, egy papírtörlővel fel is itathatja róla a felesleges vizet, de ez annyira nem is szükséges, hisz annyi víz nem marad rajta. Azután szeletekre vágjuk fel. 
    A szeleteket csíkozzuk és a csíkokat azt követően kockázzuk fel. 
    A vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk fel apró kockákra.
    Egy lábasban olvasszuk fel a sertés zsírt - bár aki jobban szeret olajat használni, akkor azt hevítse fel. De szerintem a sertés pörkölthöz jobb sertés zsírt használni, de az olajtól is ugyanolyan ízletes lesz a végén a husi. 
    Majd adjuk hozzá a kockázott hagymát. 
    A zsíron pirítsuk meg a hagymát, a ezután adjuk hozzá a paprikát és a paradicsomot. Amiket előtte vágjunk kis kockákra. A paprikának természetesen távolítsuk el a magházát és a paradicsomnak vágjuk ki a szárvégét. A zöldségekkel is pirítsuk kicsit, két-három keverés erejéig, azt már közben látni lehet, hogy kezd összesűrűsödni a hagymával, de ez sem sok idő.
    Ekkor megszórjuk a paprikával, kicsi vizet aláöntve, átkeverjük. 
    Ekkor beleadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és forgassuk össze a pörkölt alappal.
    Majd öntsük fel annyi vízzel, hogy a húst éppen ellepje.
    Főzzük addig, míg a hús át nem puhul. Közben egy pár alkalommal keverjük át a fővő húst. Amint fél puha már a husink, ha van otthon kis konzerv paradicsompüré vagy paradicsomlé, az utóbbiból elég 1-1,5 dl, azt is adjuk hozzá. 
    De ha ez éppen nincs, nem baj, de ezekkel a hozzávalókkal még ízesebb lesz a pörköltünk.
    Miután a paradicsompürét vagy paradicsomlevet is hozzáadtuk, hagyjuk ezzel is tovább főlni.
    Amikor karajt használunk hozzá, 1 óra főzési idő is elegendő - bár a mennyiségtől változhat a főzésnek az ideje - de ha combból, illetve lapockából  készül a pörkölt, kb. 1,5 óra kell a hús puhulásáig. 

    Ha szükséges, pótolhatjuk a vizet, hogy maradjon leve is majd a szaftnak.
    Miután jó puhára főlt a hús, s kissé le is sült a szaftja, kóstoljuk meg.
    Ha sótlannak érezzük, ekkor még utána ízesíthetünk.
    Ezzel el is készültünk a sertés pörkölttel.
    Köretként én most nokedlit szervíroztam mellé.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!