TÖLTÖTT DAGADÓ
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 darab sertés dagadó
  • 4 szelet kenyér vagy 4 zsemle
  • 2 nyers tojás
  • 5 főtt tojás
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés zsiradék
  • 4-5 darab csirkemáj
  • só, bors
  • ételízesítő
  • majoránna
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt piros paprika
  • Elkészítés: Ezt a finom töltött dagadót nem csak ünnepnapokra lehet elkészíteni, hanem egy vasárnapi ebéd alkalmából is. Bármikorra is készítjük, bizton állíthatom, nem lesz csalódás, mert nagyon ízletes húsétel. Ehhez a főételhez elsőként a hagymát lepucoljuk, kis apró kockákra vágjuk és a zsiradékon üvegesre fonnyasztjuk. A csirkemájat szintén kis kockákra vágjuk, amit természetesen előbb szépen megmosunk és letisztítunk. Eltávolítjuk a nem oda illő darabokat. Majd a kockázás után a hagymához adjuk. Pici só és bors fűszert keverjünk bele és kicsi víz hozzáadásával pirítsuk készre és ezután félre tesszük. A főtt tojásokat, amit keményre főztünk, lepucoljuk róluk a tojáshéjat és a tojásokat is felkockázzuk.
    Majd a kenyérszeleteket vízbe áztatjuk és kicsavarjuk. A kicsavart kenyereket vagy ha zsemlét használtunk,  zsemléket összemorzsoljuk a kezünkkel és a kockázott tojáshoz adjuk. A főtt tojásos, kenyérmorzsás keverékhez hozzákeverjük a félretett májat. Ezután ezt is még befűszerezzük. Só, bors, ételízesítő kerüljön bele.
    Majd a petrezselyem zöldet aprítsuk fel és azt is tegyük a töltelékhez valókhoz. Adjuk hozzá a nyers tojásokat, amiket érdemes előbb egy villával kicsit felverni egy külön kis tálkában. 
    Ezt követően alaposan keverjük el. 
    A dagadó húst előbb mossuk meg hideg vízben, csepegtessük le vagy akár egy papírtörlővel fel is itathatjuk róla a vizet és fektessük egy vágódeszkára.
    A dagadót ezután egy éles,hosszú pengéjű késsel óvatosan szúrjuk fel és töltsük meg. 
    Ne töltsük túlságosan tömören meg, mert sülés közben megdagad és ha nagyon meg van tömve, szétreped a hús. A nyílás végét vagy hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítsük.
    A megtöltött húst ezután kívülről is hintsük meg sóval, borssal és még majoránnával is.
    Egy tepsit jól zsírozzunk ki és fektessük bele a töltött husit.
    A megtisztított fokhagymát dobjuk mellé és rá, s öntsünk alá kevés vizet.
     A tepsibe tehetünk a hús mellé megtisztított burgonyát, s apróbb fejű hagymát is, ha úgy szeretnénk sütni.
    De csak úgy önmagában is süthetjük a töltött dagadót.
    Alufóliával letakarva előmelegített sütőben süssük kb. 1 órát. 
    Ezután vegyük le a fóliát, majd pótoljuk a hús alatt a vizet, s  tetejét is meglocsolgatva, süssük pirosra a húst.
    Amikor készen van, hagyjuk hűlni, mielőtt felszeletelnénk, mert csak pici hűlés, állás után lehet szépen szeletelni. Forrón felvágva szétesne a hús a töltelékkel együtt.
    A mellette sült burgonyával és hagymával tálaljuk vagy bármilyen más körettel és esetleg mártással is kínálhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!