KAKAÓS-JOGHURTOS KALÁCS
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 40 dkg finom liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 ek. kristálycukor
  • 1 dl tej
  • 5 dkg szobahőmérsékletű ráma vagy liga
  • 1 kis dobozos natúr joghurt ( 125 gr-os )
  • 1 tojás
  • 2-3 ek. holland kakaópor
  • hozzá 3 ek. tej
  • Teteje: 1 tojássárgája
  • 1 tk. tej
  • 1 tk. kristálycukor
  • Egyéb: 1 közepes méretű kalácssütő forma ( kb. 30x10 cm-es )
  • kevés ráma és kevés liszt a sütő forma kikenéséhez, kilisztezéséhez
  • Elkészítés: Most a hétvégén megint csak egy kalácsot szerettem volna készíteni. Már pár nappal előtte találtam Gabriella oldalán egy nagyon guszta, joghurtos, kakaós kalácsot, amit úgy gondoltam, én magam is elkészítek. Volt itthon joghurtom is, élesztőm is és a többi hozzávaló meg általában van ide haza. Kalácssütő formában sütöttem meg a kalácsot, ami nálam 30x10 cm-es. 

    Ez a kalács anyukámnál készült, mindig készítek neki, nekünk valamit. Így ott nem villany tűzhely van, ott kb. 200 fok a megfelelő hőfok.
    De ha villany sütőben sütném, akkor 190 fokon, alsó-felső sütési álláson sütném meg a kalácsot.
    Először a kalácshoz be kell dagasztanunk a tésztát.
    Ahhoz az 1 dl tejet langyosítsuk meg a mikróban, majd adjunk hozzá az 5 ek. cukorból elvéve 1 tk. mennyiséget. Morzsoljuk bele az élesztőt és egy szalvétával lefedve, hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
    Egy tálba mérjük ki a lisztet, majd morzsoljuk el a liszttel a rámát vagy a ligát.
    Én ligát használtam hozzá, de természetesen a ráma is tökéletes hozzá.
    Az 5 ek. cukrot, ami persze 1 tk.-al kevesebb lett, keverjük el egy kézi habverővel az egész tojással és ezt is tegyük a liszthez. 
    Adjuk ezután hozzá a joghurtot is és a felfuttatott élesztőt.
    Jól dagasszuk ki a tésztát. 
    Egy könnyű, lágy tésztát kell kapnunk, de ha kissé ragadna, egy picike liszttel javítsunk az állagán.
    De nekem nem kellett hozzáadni még plusz lisztet.
    Azután egy 25 dkg-os darabot vegyünk el a tésztából.
    Én ezt a mennyiséget mérlegen kimértem, mert szemre nem biztos, hogy éppen ennyi lett volna.
    A fenn maradt, nagyobb rész tésztába fog bele kerülni a kakaó.
    Ahhoz a holland kakaót, amiből én két lapos evőkanállal használtam csak, adjuk hozzá a 3 ek. tejet és keverjük el.
    Majd adjuk a tésztához és gyúrjuk át, hogy a tésztában mindenhol elvegyüljön a kakaó.
    Egy-egy tálba helyezzük bele a kidagasztott tésztákat, azaz külön a fehér tésztát, külön a kakaósat.
    Egy-egy konyharuhával fedjük a tálak tetejét és a tésztákat kelesszük duplájára.
    A kelesztési idő kb. 1 óra.
    Miután megkeltek a tészták, egy gyúrótáblát hintsünk meg liszttel és mindkét tésztát nyújtsuk ki.
    Ha úgy látjuk, hogy a már kinyújtott tészta talán egymás mellett elfér a gyúrótáblán, akkor mindkét tésztát egymás mellett nyújtsuk ki.
    A kakaós nagyobb tészta cipót 30x35 cm-re nyújtottam, míg a kisebbet 30x15 cm-esre.
    Én ehhez használtam a kinyújtott tésztánál mérőszalagot, hogy ne kelljen a végén korrigálni a tésztákon.
    Ezután a kakaós tésztára ráhelyezzük a fehér tésztát.
    Ezt oly módon tegyük rá, hogy a kakaós tészta alsó felére illesszük rá a fehér tésztát.
    Ezután az összeillesztett tészták felől kezdjük el feltekerni a tésztát, úgy mint a bejglit.
    Ha feltekertük a tésztát, a kalácssütő formánkat kenjük ki vékonyan ligával vagy rámával, attól függően, hogy mit használtunk a tészta bedagasztásához.
    Majd hintsük meg liszttel.
    Miután ez készen van, óvatosan helyezzük bele a kalács tésztát.
    Fedjük le egy konyharuhával és most ismét kelesszük. De ez a további kelesztési idő már csak 15 percig tartson.
    Ez idő elején kapcsoljuk be a sütőnket a recept elején megadott hőfokra, hogy bemelegedhessen a sütőnk.
    A kelesztési idő leteltével emeljük le a konyharuhát, s kenjük le a kalács tetejét.
    Ahhoz a tojássárgát, amihez  egy kis, S méretű tojás is elegendő, keverjük el az 1 tk. cukorral és az 1 tk. tejjel.
    Ezzel a keverékkel kenjük meg a kalács tetejét.
    Miután ezzel meg vagyunk, helyezzük be a formát a már előmelegített sütőbe és süssük meg kb. 35 perc alatt.
    A sütés 20 percénél nézzünk rá a kalácsra és ha azt látjuk, hogy a teteje már szép piros, akkor fedjük le alufóliával a tetejét.
    Mert nem szeretnénk, hogy túl süljön a teteje, viszont a közepének még szükséges a további sütés.
    Az anyukám sütőjében 35 percig sült a kakaós kalács, de mivel minden sütő más és más, így 30 percnél érdemes tűpróbát végezni.
    Ha már nem tapad egyáltalán a késre a tésztából, akkor átsült a közepe is.
    Vegyük ki a sütőből a kalácsot és néhány perces várakozás után kiboríthatjuk a formából.
    Nem fog beleragadni, szépen kijön a formából.
    Fordítsuk vissza, majd hagyjuk kihűlni vagy legalább langyosra hűlni a kalácsot.
    Mert valójában már langy melegen is felvághatjuk, s akkor láthatjuk, ahogyan kirajzolódnak a gyönyörű világos és barna szeletek.
    Akár tízóraira, akár uzsonnára egy csésze kakaó vagy kávé mellé nagyon ízletes finomság.

    Forrás: Gabriella konyhája

    Jó étvágyat kívánok hozzá!