ALMÁS PITE
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg zsír
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 cs. sütőpor
  • kevés tej- kb.2-3 dl
  • 1 üveg télire eltett alma vagy 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1-2 kk. őrölt fahéj

  • Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk, két cipóra vesszük, majd először kinyújtjuk az egyiket, s azt zsírozott és lisztezett tepsibe fektetjük, majd megszurkáljuk a tésztát egy villával. Ezután rásimítjuk a reszelt almát.
    Ha télire eltett almából készítjük, akkor nincs más dolgunk, mint, hogy rásimítjuk a tésztára. Én mindég ebből szoktam készíteni, de a friss almából sem tart sokáig az előkészítés.
    Ha friss az alma, akkor az almát először meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és lereszeljük. Egy kevés vajon serpenyőben megpároljuk. Amikor megpárolódott, ízesítsük fahéjjal és cukorral, de nem kell sok egyikből sem, mert a teteje is meg lesz szórva fahéjjal és cukorral..
     
    Ezután 10 dkg cukrot összekeverjük a fahéjjal és megszórjuk vele az elsimított almát. Kinyújtjuk a másik tésztalapot, ráfektetjük az almára, villával ezt is megszurkáljuk és előmelegített sütőben szép arany színűre sütjük. Kb. 30 perc alatt.





    Ha kicsit kihűlt, tetejét hintsük meg porcukorral és kockákra vágva szervírozzuk.




    Ha már épphogy csak langyos a piténk, akkor lehet szépen szeletelni.









    Jó étvágyat kívánok hozzá!