SÖRÖS BÁRÁNYRAGU
ÜNNEPI | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
  • Bárányból készült leves alaplé
  • 60-70 dkg bárány lapocka csont nélkül
  • 1 fej hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • só ízlés szerint / kb. 1/2 tk. /
  • 1 kk. ételízesítő
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 kk. tárkony
  • 1,5 tk. tárkonyos ecet
  • 1,5-2 dl sör
  • 1 ek. liszt
  • 1 kis kanál zsír
  • A mazsolás rizshez: 1,5 bögre rizs
  • 3 bögre víz
  • 1-2 kk. ételízesítő
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kisebb kanál zsír
  • Elkészítés: A gerinccsontból levest készítünk, s ebből az alapléből fogjuk felönteni a husit. Elkészítését lásd a leveseknél a báránylevesnél.

    A húst alaposan megtisztítjuk minden ín- faggyú darabtól, megmossuk és felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk és azt is kockákra vágjuk és a zsíron megdinszteljük. A paprikát és a paradicsomot szintén kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Kicsit megfonnyasztjuk. Ezt követően a húst is beleadjuk a hagymás alapba és pirítjuk egy kis ideig, amíg a hús ki nem fehéredik. Ezután meghintjük őrölt borssal, sóval, ételízesítővel, tárkonnyal, felöntjük a leves alaplével. Hagyjuk főlni, ha kell pótoljuk az alaplevet alatta. Legalább 1,5 órát főzzük, ekkor már gyönyörűen porhanyós puha lesz a hús. A lisztet csomómentesre keverjük a sörrel és besűrítjük vele a pörköltet. Jól kiforraljuk és amikor elzártuk alatta a lángot, ízesítjük a tárkonyos ecettel. Ha valakinek sótlan, azt még ízesítheti.
    Mazsolás rizzsel tálaljuk.


    Mazsolás rizs:Elkészítés: A rizst megmossuk, szűrőn lecsepegtetjük és a zsiradékon üvegesre hevítjük. Közben meg-megkeverjük. Sózzuk ízlés szerint és hozzáadjuk az ételízesítőt. Felöntjük vízzel, hagyjuk kicsit forrni, majd ezután takarék lángon és ha van lángelosztónk, még azt is tegyük a lábas alá, addig főzzük, amíg a rizs magába nem szívja a vizet és megpuhul.
    Ilyenkor viszont már nem szabad kevergetni a rizst, akkor amikor még csak forr, megkeverhetjük, de azt követően ne.
    Fontos: A rizshez minden esetben annyi vizet adjunk, hogy a rizs kétszerese legyen.1 pohár rizshez 2 pohár víz. Így nem lesz mancsos a rizs.
    Legalábbis én így tanultam és nekem be is vált ez a módszer.
    Ha megfőtt a rizs, még melegében keverjük el a mazsolával.



    Jó étvágyat kívánok hozzá!