LUCSKOS KÁPOSZTA
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • sertéshús kb. 40-50 dkg
  • 2 babérlevél
  • kevés fűszerkömény
  • só ízlés szerint
  • 1 dl. rizs
  • 1 ek. zsír
  • 2 ek. liszt
  • 2 kk. őrölt pirospaprika
  • víz

  • Elkészítés: Első lépésként a káposztát vágjuk át késsel, hogy ne legyenek olyan hosszú csíkban a káposzta szálak. Én ezt úgy szoktam végezni, hogy még a zacskóban lévő káposztát nem borítom ki a zacskóból, hanem szétnyitom a zacskó száját és késsel hosszában és keresztben is megvágom késsel az egybe állt  káposztát. Ezután kiborítom és egyszer átmosom, mert ha ez nem történik meg, félő, hogy túl savanyú lesz a megfőtt káposzta. Ezt a vizet leöntöm és ezután teszem fel főlni egy fazékba. Amikor a káposzta bekerült a fazékba vagy lábasba, hozzáadunk 1 fej hagymát, amit megtisztítunk a héjától és felkockázunk. Kerüljön még bele babérlevél, fűszerkömény és annyi vízzel öntsük fel, hogy bőven ellepje.  Ha már félpuha a káposzta, hozzáadhatjuk a feldarabolt húst,  s azzal is főzzük tovább, közben még egyenlőre ne sózzuk meg. Ha kell, még pótoljuk a vizet. A hússal még legalább 1 órát főzzük, de a hús főzési félidejénél adjuk hozzá a megmosott és levétől lecsepegtetett rizst is. S ha már megpuhult a hús, egy kevés rántással habarjuk be. Ehhez a zsíron pirítsuk meg a lisztet, majd vegyük le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, öntsük fel kevés vízzel és keverjük simára. Ezt a rántást adjuk a káposztához. S ezután ízesíthetjük sóval, majd jól forraljuk ki.
    Én azért nem szoktam az elején sózni, mert a káposzta is sós és csak a végén a kóstolásnál tudhatjuk, hogy mennyi sóra lehet szükség.
    A lucskos káposztához természetesen gombócokat is lehet készíteni, ebben az esetben még szükség van kb. 40 dkg darált húsra, 1 dl rizsre, sóra, borsra, őrölt piros paprikára és 2 tojásra. Mindezeket jól keverjük össze és formáljunk gombócokat, s amikor már puha a káposzta és hús is, akkor tegyük bele a gombócokat. Van aki a káposztába nem tesz már rizst, így akár el is maradhat, nálam is készült már így is, úgy is.
    A lucskos káposzta nálunk kihagyhatatlan egy disznótoros alkalomkor, viszont ilyenkor jóval nagyobb mennyiséget készítek, legalább 3 kg káposztából és a hús mennyisége is duplája a most megadottnak. 
    Ezenkívül olyankor a kikevert kolbász alapanyagból formálok gombócokat, amibe már csak nyers tojást teszek, fűszereket nem, hiszen az már be van fűszerezve. S abba a gombócba nálam már nem kerül rizs sem.
    De mindenhogyan nagyon finom.
    Utólag még természetesen nemcsak sózhatjuk, hanem aki savanyúbban szereti, ízesítheti kevés ecettel is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!