LUCSKOS KÁPOSZTA
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50-60 dkg sertés comb vagy lapocka hús
  • 2 babérlevél
  • kevés fűszerkömény
  • só ízlés szerint
  • 1 dl. rizs
  • 1 ek. zsír
  • 2 lapos ek. liszt
  • 2 kk. őrölt pirospaprika
  • víz
  • Elkészítés: A lucskos káposzta nálunk régebben főként a disznóvágások egyik főétele volt. Ma már anyukám nem nevel malacot, így akkor ez már nem is készülhetne, de én egy évben többször is készítek ilyen káposztás ételt. Disznó vágáskor a főzés során a bekevert kolbász húsból elvett gombóc is került bele. Ezt ma már ilyen formában nem szoktam bele tenni. 
    Első lépésként a savanyú káposztát vágjuk több helyen át késsel, hogy ne legyenek olyan hosszú csíkban a káposzta szálak. Én ezt úgy szoktam végezni, hogy késsel hosszában és keresztben is megvágom az egybe állt  káposztát. Ezután hideg vízben mossuk át a káposztát, mert ha ez nem történik meg, félő, hogy túl savanyú lesz a megfőlt káposzta. 
    Ezt a vizet természetesen öntsük le a káposztáról.
    A megmosott káposztát tegyük bele nagyobb lábasba és adjunk hozzá 1 nagyobbacska fej hagymát, amit megtisztítottunk a héjától és felkockáztunk előtte. Kerüljön még bele babérlevél, fűszerkömény és egy kevés só. 
    Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.  Majd hagyjuk szépen főldögélni. 
    Közben a sertés húst, ami lehet sertés comb vagy lapocka hús, mossuk meg és vágjuk nagyobb darabokra. Ha már félpuha a káposzta, hozzáadhatjuk a feldarabolt húst, s azzal is főzzük tovább.
    Közben, ha kell, még pótoljuk a vizet. Ennél a káposztás ételnél fontos, hogy több leve legyen a káposztának, úgymond legyen leveses.
    A hússal még legalább 1 órát főzzük, de a hús főzési félidejénél adjuk hozzá a megmosott és levétől lecsepegtetett rizst is.
    Ha már jó puha a káposzta és megpuhult a hús is, egy kevés rántással habarjuk be. 
    Ehhez a zsíron pirítsuk meg a lisztet, majd vegyük le a tűzről, szórjuk meg kevés őrölt pirospaprikával, öntsük fel kevés vízzel és keverjük simára. Ezt a rántást adjuk a káposztához. S jól forraljuk ki.
    Azt követően kóstoljuk meg a káposztát, s ha úgy érezzük, hogy sótlan, akkor ízesítsük utána a sóval.
    Én azért szoktam az elején csak kevés sóval sózni, mert a káposzta is sós és csak a végén a kóstolásnál tudhatjuk, hogy mennyi sóra lehet még szükség. Tehát kerül bele só, csak óvatosabb mennyiségben.
    A lucskos káposztához természetesen ha valaki szeretne, gombócokat is lehet készíteni. Abban az esetben még szükség van kb. 40 dkg darált húsra, sóra, borsra, őrölt piros paprikára, ízesítésként kevés  fokhagymára és 2 tojásra. Mindezeket jól keverjük össze és formáljunk gombócokat, s amikor már puha a káposzta és hús is, akkor tegyük bele a gombócokat. 
    De mint a recept elején írtam, én ezt most már ki szoktam hagyni. 
    Akár van benne gombóc, akár nincs,  mindenhogyan nagyon finom.
    Utólag még természetesen nemcsak sózhatjuk, hanem aki savanyúbban szereti, ízesítheti kevés ecettel is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!