CICA TORTA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 5 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 10 ek. víz
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • A fejének való tészta: 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. liszt, 1 mk. sütőpor
  • Krém: 2 adagra való: 12 tojás
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 40 dkg kristálycukor
  • 20 dkg / 2 tábla / étcsokoládé
  • 40 dkg ráma
  • Díszítéshez: kevés fondant
  • a szeméhez és orrához 1 picike csoki
  • bajusznak madzag vagy erős damil
  • nyakára masni

  • Elkészítés: A tésztához a tojássárgáját keverjük ki a cukorral, majd adjunk hozzá 5 ek. vizet, keverjük el, s adjunk hozzá újabb 5 ek. vizet. Ezt követően dolgozzuk bele a sütőporral elvegyített lisztet és a tojásfehérje felvert kemény habját. A masszát felezzük el és az egyik felébe tegyünk darált diót. Egy tepsit sütőpapírral béleljünk ki és először a diós keveréket öntsük bele, majd erre csurgassuk rá a piskóta masszát. Előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük meg a tésztát.
    A fejét külön készítjük el: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, majd 2 jókora kanál lisztet és a sütőport. Szélesebb és laposabb formájú 2 db csészét kivajaztam  és kiliszteztem ( már a diós piskóta elkészítése előtt elkészítettem ) és fele-fele arányban beleraktam a masszát. Ugyanúgy megsütjük a piskótát, mint a diós tésztát.
    Valójában egyszerre tettem be a sütőbe a diós piskótát is és a fejének való piskótát is, ugyanis pár perc alatt el lehet készíteni a fejre a piskóta tésztát, ezért a diósnak az állási ideje minimális.

    Krém: A cukrot, a vaníliás cukrot, a csokoládét, amit kockákra tördeltünk és a tojásokat gőz fölött nagyon sűrű krémmé főzünk. Nagyon fontos, hogy folyamatosan keverjük- én kézi habverőt használok-mert különben rántotta lesz a tojásból. A krém főzési ideje minimum fél óráig eltarthat, a lényeg, hogy igen sűrű krémet kapjunk. Ha készen van, hűtsük ki és / gépi habverővel / keverjük el benne a rámát.

    A fondantból csak kevésre van szükségünk, mert csak az arcát és a fülét kell bevonni vele. Ezért igen keveset kell csak készíteni.
    Elkészítését lásd : fondant címszó alatt.

    A fondantból az arca és a füle rózsaszín, a pofikája, amiben a bajusz lesz benne, fehér legyen. A szemeket és az orra hegyét egy kicsi kocka olvasztott csokiból készítettem.: Micróban 1-2 perc alatt felovasztom a kis kocka csokit, alufóliára cseppentek belőle karikára formázva és hagyom megdermedni.
    Állítsuk össze a tortát.
    Először felezzük meg a krémet, s az egyik fele megy majd a torta közé és a kívülről való bekenésre, a másik fele pedig a cica szőre lesz.
    A kihűlt tésztát először formára vágom ki, egy fekvő cicatestet egy A4-s lapra rajzolok, olyan formában, hogy elől 2 lábrész is legyen. Ezt ráhelyezem a tésztára és késsel körbe vágom. A leeső részből ki lehet vágni a 2 fülét háromszög alakban. Ezután a tésztát 3 lapba vágjuk és megkenjük a krém egy részével és a külsejét is megkenjük a krémmel. A csészéből kiborított piskótákat szép egyenesre vágjuk, (a leeső részből lesz a farka) majd kettévágva megkenjük azokat is krémmel kívül-belül és összeillesztjük, így lesz kerek feje. A fejét ráillesztjük a testre, és bevonjuk az arcát fondanttal. A fennmaradó 1/2 adag krémmel csillagcsöves habzsákkal mindenhol bevonjuk a cicát. A farkát bekrémezzük-ez nagyon vékonyka lesz és csak a tálcára utólag illesztjük a cicatesthez- és azt is megdíszítjük a nyomózsákból. A pofijára kivágunk kis pofialakzatot, fogpiszkálóval megszurkáljuk, oda madzagokat vágunk és dugunk be bajusznak. Az alufóliáról késsel levesszük a dermedt csokit és ráillesztjük az arcára. A füle első részét is bevonjuk fondanttal, ráhelyezzük a fejre, majd bekenjük és díszítjük a krémmel. Végül egy masnit teszünk a nyakához. Ez a torta elkészítési mód megegyezik a sündisznó és maci tortával, csak a kinézetük más.

    Sok sikert kívánok hozzá! ( nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik.)