CSIRKEMÁJAS TÖLTELÉK PARADICSOMSZÓSSZAL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Töltelékhez: 1/2 kg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt bors
  • őrölt piros paprika
  • 2-3 ek. zsír
  • 6 tojás
  • 8 db zsemle
  • kevés petrezselyemzöld
  • Paradicsomszószhoz: 1 nagyobb ek. zsír
  • 2 púpozott ek. liszt
  • 1/2 liter paradicsomlé
  • 4 dl víz
  • 1/2 mk. só
  • 2 tk
  • cukor
  • ALL IN -30% MINDENREElkészítés:
    Ezt a finom májas tölteléket nagyon szereti a család, s a receptet anyukámtól sajátítottam el.
    Először elkészítjük a töltelékhez a májat.
    A májat  megtisztítjuk, a felesleges, oda nem illő részeket kivágjuk, majd megmossuk, s a lecsepegtetés után kis kockákra daraboljuk.
    A hagymát kockákra vágjuk és 1 ek. zsíron üvegesre hevítjük.
     Majd a felkockázott májat hozzáadjuk a hagymához, és az egészet  megpirítjuk. Közben sózzuk és borsozzuk meg egy kicsit. ( A csirkemájat nyugodtan lehet  sózni, nem úgy mint a sertés májat. A csirkemáj nem fog a párolás során megkeményedni a sótól. ) Egy kevés vizet is öntsünk alá, amint már kezd kifehéredni a máj, s úgy pirítsuk készre.
    Ha megpirítottuk a májat, tegyük félre.
    A zsemléket ezután vízbe mártjuk, csak annyira, hogy amikor kicsavarjuk, ne legyen mancsos, hanem jó morzsalékos legyen. Tehát csavarjuk ki a zsemléket, miután megmártottuk egy kis ideig a vízben.
    Hozzáadjuk a morzsalékosra szétszedett zsemlékhez ezután a félretett pirított májat, majd  6 tojássárgáját.
    Összedolgozzuk, majd befűszerezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. / a sóból kb. 2 mk-nyit, a borsból 1/2 mk-al és a paprikából 2 mk-al adagolhatunk, de kóstoljuk meg és ha sótlan, ízesítsünk utána. / Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet ( én télen fagyasztóból elővett petrezselyemzöldet használok ) és keverjük át újra.
     A 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a masszába.

    Egy normál méretű tepsit zsírozzunk ki és simítsuk bele a májas tölteléket.
    Előmelegített sütőben süssük szép pirosra, 50-60 perc alatt. 
    A megsült tölteléket langyosan szépen kockázzuk fel és paradicsomszósszal tálaljuk.
    Mi szoktunk mellé tyúkhúslevesben főtt tyúkhússal is kínálni, de enélkül is ízletes finomság.
    Leírom a paradicsomszósz elkészítésének a menetét is.
    Paradicsomszósz elkészítése:
    A zsírból és a lisztből készítsünk rántást, s ezután húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a paradicsomlét. Keverjük csomómentesre,- én ilyenkor mindég kézi habverővel keverem ki- majd adjuk hozzá a vizet is. Sózzuk és tegyük vissza a tűzre és folytonos keverés mellett sűrítsük be. Ha besűrűsödött és felforrt, ízesítsük a cukorral. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!