VÖRÖS ÁFONYÁS BROWNIE
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
Tészta: 10 dkg vörös áfonya ( aszalt ) 25 dkg kristály cukor 1 tojás 15 dkg ráma 1,5 dl tej 1 dl natúr joghurt 20 dkg finom liszt 1 dkg szódabikarbóna csipet só 4 dkg kakaó por ( ha van Holland kakaó ) sütőpapír Teteje: 10 dkg vörös áfonya ( aszalt ) 20 dkg fehér csokoládé 1 dl habtejszín
Elkészítés: Időnként szoktam Brownie süteményeket is készíteni, nem mondom, hogy túl gyakran, de ez a Brownie is az egyik kedvencünk lett ide haza. Ennek a süteménynek a receptje a " Nők lapja konyha desszert " újság 2019/3. számában található, s amikor átlapoztam ezt a sütis újságot, rögtön megakadt rajta a szemem. Küllemében is íncsiklandozó, mutatós édesség és amikor elkészül, akkor sem csalódik benne az ember, könnyed, finom sütemény. A Brownie-ra persze az a jellemző, hogy nem krémes kinézetűek, tehát ha valaki szereti ezt a fajta desszertet, érdemes kipróbálni.
A sütőt először melegítsük elő. ( Villanysütőnél 180 fok, alsó-felső sütés. )
A kisebb méretű tepsinket is készítsük elő, nekem lasagne tepsim van, az kisebb, mint egy normál tepsi és béleljük ki sütőpapírral.
A vörös áfonyát ezután vágjuk össze kisebb darabokra, hogy ez is elő legyen készítve.
Majd egy kis lábasban melegítsünk egy kevés vizet és a tetejére téve egy tálat, olvasszuk össze benne a rámát, a cukrot, a tejet és a kakaóport.
Ezután levéve a vízgőzről, keverjük hozzá a joghurtot, a tojást.
Majd a lisztet, amiben keverjük el előbb a csipet sót és a szódabikarbónát.
Végül az összedarabolt áfonyát is keverjük el a masszával.
A tepsibe simítsuk bele a keveréket és az előmelegített sütőben süssük meg kb. 20-25 perc alatt.
Az újságban lévő recept szerint az áll, hogy 20 percnél olyan lesz a tészta állaga, mintha nyers lenne még, viszont az már jó lesz. Hát nekem kicsit tömörebb volt, nem annyira hasonlított a nyers állaghoz, de így volt finom.
Ha megsült a tészta, hagyjuk kihűlni, s ezután elkészíthetjük a csokimázat.
A csokoládét tördeljük bele egy tálba, majd a folyékony tejszínt forraljuk fel.
Ezután a tálban lévő csokoládéra öntsük rá a forró tejszínt és kézi habverővel keverjük addig, amíg el nem olvad a csoki és össze nem áll a folyékony tejszínnel.
Hagyjuk kissé kihűlni, ez nem sok idő, hisz nem teljesen kell kihűteni és ezt követően öntsük rá a már meghűlt Brownie-ra.
Ezt érdemes úgy csinálni, hogy amikor már nem meleg a tésztánk, húzzuk le a hátuljáról a sütőpapírt és ekkor tegyük vissza a tésztát a tepsibe.
Vagy esetleg, ha mégsem tesszük vissza, alufóliából készítsünk egy peremet a süti köré, mert különben lefolyhat a csokoládé a tésztáról.
Majd ezután a másik adag vörös áfonyát is daraboljuk apróra és szórjuk meg vele a fehér csokoládé tetejét.
Tegyük kis ideig hűtőszekrénybe és forró vízbe mártott késsek szeleteljük fel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!