VÖRÖS ÁFONYÁS BROWNIE
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 10 dkg vörös áfonya ( aszalt )
  • 25 dkg kristály cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg ráma
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl natúr joghurt
  • 20 dkg finom liszt
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • csipet só
  • 4 dkg kakaó por ( ha van Holland kakaó )
  • sütőpapír
  • Teteje: 10 dkg vörös áfonya ( aszalt )
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • Elkészítés: Időnként szoktam Brownie süteményeket is készíteni, nem mondom, hogy túl gyakran, de ez a Brownie is az egyik kedvencünk lett ide haza. Ennek a süteménynek a receptje a " Nők lapja konyha desszert " újság 2019/3. számában található, s amikor átlapoztam ezt a sütis újságot, rögtön megakadt rajta a szemem. Küllemében is íncsiklandozó, mutatós édesség és amikor elkészül, akkor sem csalódik benne az ember, könnyed, finom sütemény. A Brownie-ra persze az a jellemző, hogy nem krémes kinézetűek, tehát ha valaki szereti ezt a fajta desszertet, érdemes kipróbálni.
    A sütőt először melegítsük elő. ( Villanysütőnél 180 fok, alsó-felső sütés. )
    A kisebb méretű tepsinket is készítsük elő, nekem lasagne tepsim van, az kisebb, mint egy normál tepsi és béleljük ki sütőpapírral.
    A vörös áfonyát ezután vágjuk össze kisebb darabokra, hogy ez is elő legyen készítve.
    Majd egy kis lábasban melegítsünk egy kevés vizet és a tetejére téve egy tálat, olvasszuk össze benne a rámát, a cukrot, a tejet és a kakaóport.
    Ezután levéve a vízgőzről, keverjük hozzá a joghurtot, a tojást. 
    Majd a lisztet, amiben keverjük el előbb a csipet sót és a szódabikarbónát.
    Végül az összedarabolt áfonyát is keverjük el a masszával.
    A tepsibe simítsuk bele a keveréket és az előmelegített sütőben süssük meg kb. 20-25 perc alatt.
    Az újságban lévő recept szerint az áll, hogy 20 percnél olyan lesz a tészta állaga, mintha nyers lenne még, viszont az már jó lesz. Hát nekem kicsit tömörebb volt, nem annyira hasonlított a nyers állaghoz, de így volt finom.
    Ha megsült a tészta, hagyjuk kihűlni, s ezután elkészíthetjük a csokimázat.
    A csokoládét tördeljük bele egy tálba, majd a folyékony tejszínt forraljuk fel.
    Ezután a tálban lévő csokoládéra öntsük rá a forró tejszínt és kézi habverővel keverjük addig, amíg el nem olvad a csoki és össze nem áll a folyékony tejszínnel.
    Hagyjuk kissé kihűlni, ez nem sok idő, hisz nem teljesen kell kihűteni és ezt követően öntsük rá a már meghűlt Brownie-ra.
    Ezt érdemes úgy csinálni, hogy amikor már nem meleg a tésztánk, húzzuk le a hátuljáról a sütőpapírt és ekkor tegyük vissza a tésztát a tepsibe.
    Vagy esetleg, ha mégsem tesszük vissza, alufóliából készítsünk egy peremet a süti köré, mert különben lefolyhat a csokoládé a tésztáról.
    Majd ezután a másik adag vörös áfonyát is daraboljuk apróra és szórjuk meg vele a fehér csokoládé tetejét.
    Tegyük kis ideig hűtőszekrénybe és forró vízbe mártott késsek szeleteljük fel.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!