THOMAS VONAT TORTA
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 dl étolaj
  • 30 dkg reszelt sárgarépa
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 dl víz
  • 3 ek. kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg ráma
  • Sütéshez: sütőpapír
  • Díszítéshez: piros
  • kék
  • fehér
  • barna fondant vagy marcipán massza
  • ecset ( vékony végű )
  • ehető ragasztó vagy víz
  • Elkészítés: A Thomas vonat torta az én ötletem volt, de a lányommal közösen készítettük el, a kis unokám 1. születésnapjára. A lányom sütötte meg hozzá a répa tortát, a krémet is ő főzte fel, de a torta összeállítását és megdíszítését én végeztem. Utólag amikor elkészült, persze találtam a külsejében hibát, majd menet közben ki is térek rá, de annyira nem szembetűnő, bár látszik, csak engem bosszantott nagyon. De a lényeg, hogy tettszett és finom is volt és az unokám imádta. Ugyanis van egy játék Thomas vonatocskája, azt nagyon szereti, így azt gondoltam, ilyen torta legyen az első szülinapján. 
    A torta tésztája répa torta volt, a krém viszont nem tejjel készült, hanem vízzel, de aki tejjel szeretné, akkor helyettesítse nyugodtan azzal a vizet.
    Először a répákat hámozzuk le és reszeljük meg a sajt reszelő finomabbik részén. Majd csak azután mérjük meg, ugyanis a répa tiszta, reszelt súlya kell, hogy 30 dkg legyen.
    Ezután a tojásokat válasszuk szét és a tojássárgákat keverjük el a cukorral, majd az olajjal.
    Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és miután elkevertük, dolgozzuk bele a lisztet, amibe bele kevertük a sütőport.
    Egy fél citrom reszelt héjával és picike őrölt fahéjjal ( ízlés szerint, kb. 1/4 kávéskanálnyi ) ízesítsük.
    Egy közepes méretű ( lasagne ) tepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát. 
    180 fokra előmelegített sütőben süssük készre 25-30 perc alatt. Tűpróbát végezzünk.
    Ha megsült, hagyjuk kihűlni a tésztát. Ezalatt elkészíthetjük a krémet.
    1 cs. vaníliás pudingport keverjünk ki 3 ek. cukorral és 3 dl vízzel és 3 tojássárgájával. ( kézi habverővel )
    Majd az egészet főzzük fel sűrűre és hűtsük ki. Ezt követően keverjünk el benne 10 dkg puha rámát.
    A tészta kihűlése után már össze is állíthatjuk a vonat alapjait.
    Én amíg " kiszabtam " a vonat méreteit, addig a hűtőben pihentettem a krémet.
    A tésztából először vágjuk le a széleket vékonyan, azaz vágjuk körbe, hogy mindenhol egyenletes széleket kapjunk. 
    Majd vágjunk egy hosszabb téglalapot a tésztából. Ez lesz a vonat alsó része.
    Mivel nem nagy maga a tészta hossza, s a többi darabnak is ki kell jönnie belőle, ezt keresztben tudjuk levágni.
    Azután érdemes vonalzót vagy mérőszalagot használni, én vonalzóval mértem és vágjunk ki két egyforma kocka formát, amik kisebbek legyenek a téglalaptól szélességben is. Ugyanis ha ráhelyezzük őket, a téglalap hátulján és mindkét oldalán is maradjon egy kevéske szabad hely, kb. 1,5-2 cm.
    A vonatnak az orra pedig 3 kis karikából fog állni, azokat egy pogácsa szaggatóval szúrjuk ki. 
    Végül egy kicsi téglalap alakú tésztát is vágjunk ki, ez lesz majd a kémény a vonat tetején.
    Minden egyes méretre szabott tésztát vágjunk ezután ketté és a krémet vegyük ki a hűtőből. Osszuk el kb. 3 felé. 
    Az első rész krémmel kenjük meg a hosszú, téglalap alakú tésztalapot, majd a második rész krémmel - ami nem biztos, hogy mind kell is bele - kenjük meg a kockákat és a karikákat. A legkisebb tésztadarabot sem szét vágni és sem megkenni nem kell, azt hagyjuk úgy egyben.
    A megmaradt utolsó adag ( és ha maradt az előzőből is ) krémmel meg fogjuk kenni kívülről az összeállított vonat tortát.
    Tehát előbb kenjük meg vékonyan a téglalap alakút. Erre helyezzük rá az egyik kockát, annak a tetejét is kenjük meg krémmel és tegyük rá a másik kockát.
    A felhelyezéskor arra figyeljünk, amit már említettem is, hogy a téglalap oldalainál és a hátuljánál maradjon egy kevés szabad rész.
    Ha ez meg van, a kockát is kenjük le a krémmel vékonyan, majd a korongokat is egymáshoz tapasztva, helyezzük rá a vonat elejére.
    Itt nekem egy fél korongra már nem volt szükség, mert akkor már túl lógott volna a torta hosszán.Úgy hogy annyival kevesebb karika fért fel.
    Azután ellenőrizzük, hogy mindenhol bekentük-e a torta külsejét, ha kell ezt még pótoljuk. 
    Amíg előkészítjük a fondantot vagy marcipánt, addig ismét tegyük hűtőbe a tortánkat.
    Na sajnos az összeillesztésnél történt a hiba, nem vettem észre, hogy a vonat orránál ferdén illesztettem össze a korongokat, csak már a kész, bevont  tortánál figyeltem fel erre a hibára. 
    Próbáltam utólag igazítani rajta, de már nagyon nem lehetett, s végül úgy maradt. De remélem ez nem annyira ront a küllemén.
    Először a piros fondantot gyúrjuk át és kevés porcukros felületen nyújtsuk ki.
    Vegyük ki a vonatot a hűtőből.
    Mivel egyben elég nehéz szerintem felhelyezni a fondantot - de aki úgy gondolja, neki könnyű, próbálja meg - a kinyújtott fondantból vágjunk le akkora darabot, de persze kicsit nagyobbat a fondant vágóval vagy kis késsel, amekkorát ráteszünk az első részére.
    Azaz a kocka elejére, az orr résztől egészen az elejének a legalsó részééig.
    Ott szépen kézzel simítgassuk el a piros fondantot. Ezután következik a kocka forma bevonása.
    Egy akkora darabot vágjunk ki a piros fondantból, ami majd a vonat orra mögötti részt fogja eltakarni. Ott egy kis szemmérték is szükséges, ugyanis akkora félkörívet kell kiszabni, ami illeszkedik a vonat orrvégéhez.
    Majd vágjunk egy akkora széles csíkot, amivel körben be tudjuk vonni a kocka mindkét oldalát és hátulját egyszerre.
    Végül a kocka lenti oldalait és lenti hátsó részét is be kell vonni pirossal, így oda mérés alapján, ismét vágjunk egy hosszabb keskeny csíkot és illesszük rá a megadott helyekre. A kezünkkel szépen simítsuk el a fondantot a vonaton, majd megint csak tegyük a tortát a hűtőbe. 
    Ezek az idők nem hosszúak ugyan, amit közbe-közbe a hűtőbe tesszük a tortát, de legalább addig is lecsökken a hidegen kívüli töltött idő.
    Amíg a hűtőben hűtjük a tortát, a megmaradt pirosat tegyük zacskóba, mert még kelleni fog és ne száradjon ki. S vegyük elő a kéket.
    Azt is gyúrjuk át és nyújtsuk ki.
    Amikor még csak kivágtuk a tésztából a négyzetet, akkor az a mérési adat meg van. Ugyanekkora kockát vágjunk ki a kinyújtott kék fondantból.
    És vágjunk ki akkora téglalapot is, ami majd a vonat elejét fogja takarni.
    Én abból az elejére kivágott részből még kiszabtam egy kerek részt, az lett a vonat orrának az eleje, s nekem ez így egy darabból lett feltéve, de ha úgy könnyebb, külön csak egy kerek részt is is ki lehet vágni.
    Vegyük ki ismét a tortát és a kocka rész tetejére szépen illesszük rá a kivágott négyzet alakú darabot, majd szépen simítsuk rá.
    Ezután a többi kék fondantból vegyünk el egy kicsike darabot és a  kezünkkel gömbölygessünk meg egy picike és két nagyobbacska golyót. 
    Azokat illesszük rá a vonat orrának az elejére, mivel az még csak krémmel van bevonva.
    A két nagyobb golyócska lesz az arcocska, a kisebb pedig az orrocska.
    Majd az újabb kék levágott fondant darab felhelyezése következik. Úgy tegyük fel a fondantot, hogy először a kerek részt tegyük rá és miután ráillesztettük az orr elejére, akkor óvatosan illesszük tovább a vonat legelső részére is.
    Ezt követően jön a kézi megmunkálás. A fondantot az ujjunkkal szépen el kell simítgatni, hogy jól ki tudjon rajzolódni a vonat orra és az orcája.
    Most érdemes megint hűtőbe tenni a tortát. 
    Mert előbb vágjuk ki a kerekeket. 
    A kinyújtott fondantból egy kisebb pogácsa szaggatóval szúrjunk ki 6 db karikát. Tegyük félre és egy nejlon zacskóval takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
    Vegyük elő a barna fondantot - ha nincs kész barnánk, azt könnyen készíthetünk, megszínezhetünk egy világos színű fondantot kevés kakaóporral és összegyúrva megkapjuk a barna színt - és vágjunk ki 3 egyforma szélességű és hosszúságú vékony csíkot. 
    Majd vágjunk ki 2 egyforma hosszú és egyforma szélességű csíkot a kerekekhez. Itt természetesen megint csak mérni kell, hogy pontosak legyenek a leszabott csíkok.
    A szeméhez a szemgolyókhoz gombolygassunk 2 kis golyót és 2 kicsi szemöldököt is sodorjunk. A fehér fondantból - ha van egy kevés maradékunk az jó, ha nincs, akkor valamilyen világos színű is jó lesz - két kis szemnek egy-egy kör alakot vágjunk ki a kinyújtott világos/fehér részből.
    S még egy kis nyelvecskét is készítsünk, ehhez egy kis félkörívet vágjunk ki.
    Vegyük elő az ehető ragasztót vagy ennek hiányában egy kis pohárba tegyünk egy kicsike vizet és az ecsetet is készítsük elő.
    Ugyanis itt már jó, ha összetapad a két fondant, de persze, ha simán egymáshoz tapadnak a kivágott részek, akkor a ragasztásra nincs is szükség.
    Vegyük ki a hűtőből a tortát és a vonatnak ragasszuk fel a kék karikákat a vonat oldalának alsó részéhez, ezek lesznek a kerekei.
    A 3 kerékre ezután ragasszuk fel hosszában rá a barna hosszú csíkot.
    A vonat másik oldalán is tegyük meg ugyanezt.
    Majd következhet a vonat orr része. A 3 kivágott barna csíkot helyezzük fel kb. egyforma távolságra egymástól a tetején.
    A fehér szemeket ezután illesszük az arcocskák fölé és azokra ragasszuk rá a barna szemgolyókat. A barna szemöldököket szintén ragasszuk fel a szemek fölé. 
    Majd a száját is tegyük a két arcocska közé, kicsit lejjebb az arcoktól.
    Ismét hűtő következhet, amíg elkészítjük az utolsó darabokat a vonathoz.
    Vegyük elő újra a piros fondantot, gyúrjuk össze és sodorjunk belőle egy akkora darabot,csíkot, ami majd a vonat kockarészéhez fog a fél körívre kerülni, itt ugyanis eltakarjuk az összeillesztést. S helyezzük is fel. 
    Majd az eleje következik.
    Egy darabot nyújtsunk ki a pirosból és már a tészta első fázisában lemért kocka méretére vágjunk egy csíkot és a két végét kerekítsük le.
    Majd sodorjunk két hosszabb csíkot és az egyiket vágjuk több egyforma kicsi darabokra.
    A vonat kéményét készíthetjük kétféleképpen. A levágott kis tésztadarabnak az egyik végét lekerekítjük és bevonjuk piros fondanttal vagy a kész piros fondantból készítünk egy henger alakú darabot - én végül ennél a megoldásnál maradtam.
    A vonat elejére a kék részre alulra ragasszuk fel a szélesebb, lekeskenyített végű csíkot, arra illesszük rá a kicsi darab csíkocskákat és az egészet zárjuk le a hosszabbra sodort csíkkal, persze akkorával, amekkora oda illik, úgy hogy a felesleget vágjuk le.
    Végül ragasszuk fel a kéményt is, aki szeretné, fogpiszkálóval biztosíthatja a vonat kéményét, bár nekem simán oda tapadt.
    A kémény tetején az ecset végével kis bemélyedéseket készítettem, így tettem élethűbbé a kéményt.
    Végül a vonat kocka felületén, a piros részen kicsi csíkokat mélyítettem bele a piros fondantba egy kis késsel, azok jelképezték az ablakokat.
    S ezzel el is készítettem a Thomas vonatot.
    Azt még szeretném megemlíteni, hogy érdemes a tortát tálcán készíteni, s nem gyúrótáblán vagy az asztalon, mert azzal, hogy gyakran hűtőbe tesszük a minél kevesebb kinti melegebb hőmérsékleten való tartózkodás miatt, nagyban megkönnyíti a torta mozgatását a tálca, nem kell újra és újra megmozdítani a tortát, már csak akkor, amikor szervírozzuk.
    S akkor tesszük csak át más, szebb torta tálcára.
    Remélem más is szívesen neki fog az elkészítéséhez, nem olyan nehéz, mint amennyire látszik. 
    Én nagyon boldog voltam, hogy tetszett és a kis unokám is nagyon jó ízűen falatozott belőle.

    Jó étvágyat és jó kreatívkodást kívánok hozzá!