SAJTTORTA NARANCS DÍSZÍTÉSSEL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
15 dkg puha keksz 10 dkg ráma 2 dkg porcukor 1 cs. Süti puding sajttortához 8 dkg cukor 25 dkg mascarpone sajt 500 ml tej 2 dl habtejszín 1 cs. vaníliás cukor 4-6 kis kocka tej- vagy étcsokoládé 3-4 karika narancs szelet sütőpapír
Elkészítés: Ezt a sajttortát a kis menyem születésnapjára készítettem. Roppant egyszerű elkészíteni, de nagyon finom édesség. Nem is túl édes, ha valaki édesebben szeretné, az tehet bele több cukrot, de én magam tartottam a leírtakhoz és csak annyi cukrot használtam hozzá, amennyi meg volt adva.
A tortát a sajttorta puding hátulján lévő leírás alapján készítettem, csupán a tetején lévő díszítés volt saját elképzelés alapján.
Először ezt a pudingot egy nagyobb bevásárló központban találtam, de azóta már több kisebb élelmiszer boltban is kapható. Az ára is elfogadható és valóban ízletes tőle a sütemény, hiszen fehércsokoládés ez a pudingpor.
Én erdei gyümölcsös zabkekszet használtam a torta aljához, de lehet bármilyen puha, vajas kekszet választani hozzá, pl. a győri kekszek is kiválóak a kekszes alapokhoz.
Először a rámát olvasszuk fel mikróban egy kis tálkában majd a kekszeket egy aprítógéppel őröljük porrá. Természetesen ha nincs aprítónk, semmi gond, nagyon egyszerűen poríthatjuk a kekszet. Tegyük mindet egy nejlon zacskóba, a végét gumizzuk be, de arra ügyeljünk, hogy a zacskó nagyobb legyen, azaz a keksznek bőven maradjon hely.
A zacskót ezután tegyük egy konyharuha közé és egy klopfolóval ütögessük meg a kekszeket. Néha-néha nézzük meg, hogy kell-e még puhítani vagy kellőképpen összetörtük-e már.
Tegyük egy tálba, adjunk hozzá a leírás szerint 2 dkg porcukrot, s keverjük össze.
Majd keverjük hozzá az olvasztott, de már nem forró rámát.
A torta forma aljára tegyünk egy a formánál nagyobbra hagyott sütőpapírt, s így tegyük rá a keretet és kapcsozzuk is össze.
Majd simítgassuk bele a keksz morzsát.
Én egy torta lapátot használtam erre a célra, szerintem nagyon klasszul bele lehet vele simítani a kekszes alapot.
A sütőpapírra azért van szükség egyébként, hogy ne folyhasson meg egy kicsi olvadt ráma sem, mert az elején majd azt látjuk, hogy talán sok lehet a ráma, így olvasztva, de nem az, mert ha megdermed, pont elég lesz. Ha kevesebb lenne, akkor kemény marad a kekszes alap, amikor felvágjuk a tortát.
Amikor belesimítottuk a formába a kekszet, tegyük hűtőbe. Érdemes legalább 1/2-1 órára a hűtőben pihentetni, hogy kellőképpen le tudjon hűlni a torta alapja.
Azután ha kivesszük, akkor csatoljuk le a keretet, tegyünk egy akkora tányért a keksz alap tetejére, amekkorára kényelmesen elfér, majd fordítsuk rá a tortát.
Így a sütőpapír lesz most felül.
Azt húzzuk le és most tegyük vissza a keksz alapra a torta forma alját és fordítsuk vissza a tortát.
Ezután ismét csatoljuk vissza rá a torta forma keretét.
Addig, míg elkészítjük a krémet, ismételten tegyük hűtőbe.
A pudingport keverjük el a 8 dkg cukorral és a fél liter tejjel, majd főzzük sűrűre és ha készen van, hűtsük ki.
Robotgéppel keverjük át a mascarponét és amikor már majdnem kihűlt a puding, keverjük hozzá a krémsajthoz.
Vegyük ki a hűtőből a torta alapot és simítsuk rá a krémet. Tegyük kis időre vissza a hűtőbe, kb. 15-20 percre, hogy jól megszilárduljon a teteje.
Miután állt ennyi időt, a pár kocka csokit olvasszuk fel vagy gőz fölött vagy mikróban. ( Én gőz fölött egy kis tálkában olvasztottam fel. )
A habtejszínt a vaníliás cukorral verjük fel kemény habbá és osszuk el úgy, hogy 2/3 része maradjon így fehéren és 1/3 részéhez keverjük hozzá a csokoládénak a felét, de arra figyeljünk, hogy már ne legyen forró a csoki.
A fehér habot tegyük egy csillagcsöves habzsákba vagy fecskendő jellegű kinyomóba. Vegyük ki a hűtőből a tortát és körben nyomjunk a tortára habrózsákat.
Ezután a csokissal töltsük meg a kinyomót és abból nyomjunk habrózsákat a fehér habok tetejére. Végül ismét fehér hab kerüljön a csokis hab tetejére.
A maradék olvasztott csokoládét öntsük egy nejlon zacskóba, vágjunk a sarkán egy picike lyukat és csurgassuk meg a habrózsák tetejét.
Ha esetleg kicsit megkötött volna a csoki, de ennyi idő alatt még folyósnak kell lennie, de ha mégis, ismét olvasszuk fel, kicsit hűtsük meg kevergetéssel és azután tudjuk vele megcifrázni a hab tetejét.
A narancsot jó alaposan mossuk meg, töröljük szárazra és vágjunk belőle egy vágódeszkán 3 szeletet és a szeletek egyik végét vágjuk be.
Ha szükséges egy papírtörlővel itassuk fel róluk a felesleges narancs levet, hogy ne csepegjen a torta tetejére a narancslé.
Ahol a bevágás van, ott tekerjük meg a narancs szeletet és a sajttorta közepére illesszük oda. A másik kettő narancs karikával is járjunk el így.
Pár órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy majd kellőképpen fel tudjuk szeletelni.
Tálalás előtt - de akár már a megdíszítéskor is lehet - a kínáló tálra tegyünk egy szép torta papírt és tegyük rá a kész sajttortát.
A torta egész végig a torta forma alján volt, azzal együtt tettem a tálra, semmi nem látszott abból, hogy a formán hagytam a kész tortát.
Ha valaki mégis szeretné levenni a formáról, akkor próbálkozzon meg két lapos fakanállal az átemelésnél, de szerintem így is teljesen jó a szervírozása.
Bárki kipróbálja, nem fog benne csalódni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!