RÁNTOTT SAJTGOLYÓK
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 30-40 dkg reszelt trapista sajt
  • 2 tojás
  • 2 ek. finom liszt
  • pici só
  • pici őrölt bors
  • Panírozáshoz: 1-2 tojás
  • 1-2 ek. liszt
  • 3-4 ek. zsemlemorzsa
  • Sütéshez: 1/2 l olaj
  • Elkészítés: Ezt a sajtos ételt valamelyik nap sütöttem meg vacsorára. Olyat akartam, ami gyorsan meg van, van is hozzávalóm az elkészítéséhez és finom is. Nagyon sok szakácskönyvem van, gyakran kapok ajándékba is valamilyen alkalomra, de előszeretettel vásárolok is kisebb és nem drága sütős-főzős kis szakácskönyveket. Ezt a receptet is egy ilyen olcsóbb könyvben találtam. Szerintem nagyon egyszerű és laktató is. 
    A trapista ( de lehet más sajt is, pl. gouda, ementáli ) sajtot reszeljük le, de nem fontos a sajtreszelő legkisebb reszelőjén ezt tenni, nyugodtan megtehetjük ezt a nagyobb lyukún is.
    Nekem kb. 30 dkg sajtom volt itthon.
    Azután adjuk hozzá a 2 tojást, amit előbb kissé verjünk fel villával egy tányéron. Picit sózzuk és borsozzuk meg, majd 2 kisebb kanál lisztet is adagoljunk hozzá. Keverjük alaposan össze, a végén simán kézzel is eldolgozhatjuk.
    A  sajtos keverékből gombolygassunk a kezünkkel kis golyókat, és azután, ha minddel meg vagyunk, panírozzuk be őket.
    Ehhez előbb lisztbe, majd villával felvert tojásba és végül zsemlemorzsába hempergessük meg a sajt golyókat.
    Egy lábaskában vagy egy magasabb falú serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és a golyókat süssük aranybarnára.
    Közben fordítsunk rajtuk a sütés során, hogy mindenhol szép piros legyen. 
    Egy papírtörlőre szedjük ki az olajból, hogy felitatódjon a felesleges olaj, mielőtt tálalnánk.
    Szerintem nagyon gyorsan elkészíthető, könnyű fogás. A sajt sem fog kifolyni a sütés közben, ezen sem kell aggódni, mert másmilyen sajtnál ez bizony előfordul. Gondolok itt olyan sajtra, ami egy levágott szelet a több sajtból és csak be van egyszerűen panírozva. De ez tartalmaz tojást és lisztet is a panír alatt, így az megtartja a sajtot.
    Ebből a sajtmennyiségből 20 db kis sajtgolyó lett, de ettől lehet kevesebbet és többet is készíteni. Úgy viszont a hozzávalók mennyisége változzon.
    Én párolt rizzsel és párolt zöldséggel tálaltam, de lehet krumplipürével és salátával is kínálni.

     Jó étvágyat kívánok hozzá!