TEPSIBEN SÜLT LAZAC
EGYSZERŰ | GYORS | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • kisebb lazac darabok
  • őrölt fehér bors
  • kevés teavaj
  • sütőpapír
  • alufólia
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Tulajdonképpen most karácsonykor készítettem először lazacot, noha sok nagyobb üzletben könnyedén megvásárolhatók ezek a hal féleségek. De valahogy mindég a ponty, az amúr, a kárász, keszeg, pisztráng kerültek az asztalra, de úgy gondoltam, hogy idén karácsonykor lazac is lesz a menüsor között. Nagyon sok előkészület nincs vele, ezt lehet tepsiben és serpenyőben is elkészíteni.
    Ha serpenyőben sütjük, az persze lényegesen kevesebb időt igényel.
    Én viszont tepsiben készítettem.
    A tepsit - a tepsi mérete attól függ, hogy mennyi lazac darabot sütünk - béleljük ki sütőpapírral és a sütőt melegítsük elő. Ha villany tűzhelyünk van, akkor 200 fokra alsó-felső sütésre.
    A lazac darabokat öblítsük le - én folyóvíz alá tettem a csapban és úgy öblítettem le - majd egy papírtörlővel itassuk fel róla a vizet. 
    A lazacot ezután sózzuk és borsozzuk meg.
    ( Én most a fűszerezést némely halnál kihagytam, mert a 11 hónapos kisunokám imádja a lazacot és a lányom csak úgy minden nélkül szokta neki megsütni, csak vajat tesz a tetejére. )
    Azután a hal darabokat tegyük a tepsire és minden halacska tetejére tegyünk 3 kis darabka vajat. Kb. 1-1 pici kis darabra gondolok.
    Fedjük le alufóliával és helyezzük be a sütőbe. Kb. 20 perc után emeljük le a tepsiről az alufóliát.
    S ezután még süssük 10-15 percig.
    Érdemes megnézni villával, hogy átsült-e. Világos rózsaszínnek kell lennie és látható, amint szépen sültek a rétegek, nincs már nyers színe a halnak.
    Lehet kínálni mellé mártást is. Én édesburgonyát kínáltam hozzá, amit pucolva és gerezdekre vágva tepsiben megsütöttem és jégsaláta paradicsommal volt még a köret.
    Egy kevés citrommal meglocsolhatjuk a tetejét, amikor fogyasztjuk.
    Sütés után tegyük egy szép tálra és már szervírozhatjuk is a fincsi halacskás főfogást.
    (  Nekem egy hal formájú üveg tálon van, de sajnos a fotón nem jól vehető ki. Szerintem nagyon mutatós, ha a felszolgált hal ételeink egy hal formájú tálra vannak felhelyezve. )
    Még azt szeretném megemlíteni, hogy a lazac is bármikor megvásárolható a Lidl-ben, Aldiban. Kis kiszerelésben kapható, így már pénztárcabarát is egyben.
    A halacskák darabszáma attól függ, hogy mennyit szeretnénk készíteni. 
    Ezért sem írtam, hogy hány darab hal legyen a hozzávalók között, hiszen lehet 1 darab és 6 vagy akár több hal darabot is sütni. Ezt mindenki maga döntheti el, hogy hány lazac darabot készít el a családja számára.
    Szerintem nagyon ízletes halétel, próbáljátok ki.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!