MÉZES ZSERBÓ
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg finom liszt + a nyújtáshoz egy kevés
  • 6 dkg sertés zsír
  • 16 dkg kristálycukor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 4 ek. méz
  • kevés tej, kb. 1-1,5 dl
  • Krém: 3 tojássárgája
  • 3 ek. kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek. liszt
  • 5 dl tej
  • 20 dkg ráma
  • külön 20 dkg kristálycukor
  • 2-3 kk. rumaroma
  • Teteje: 10 dkg ét tortabevonó csokoládé
  • 3-5 dkg ráma
  • külön 2-3 kocka csokoládé, hozzá pici ráma
  • Elkészítés: Ez a sütemény recept az anyukám receptje. Az igaz, hogy általában a zserbóról rögtön az jut az eszünkbe, hogy annak a tölteléke dióval készül. Ez a recept nem ír hozzá diót, de mégis zserbó néven ismert. A sütit érdemes pl. szombat délelőtt elkészíteni és vasárnap délelőttig állni hagyni, hogy kellően puhuljon meg a tésztája. ( Persze bármikor elkészíthető, de ha hétvégére készítjük, akkor a szombat délelőtti sütés a legideálisabb. ) Ugyanis a méz hozzáadásával kissé keményebb tésztát kapunk és ha kicsit többet áll a kész sütemény, akkor lehet igazán szépen felszeletelni.
    Amikor elkészült a süti, akkor pár órát a spajzban hagytam állni és csak azután tettem a hűtőbe, ezáltal is elősegítve a tészta puhulását.
    A süteményhez a tésztának a megadott hozzávalóit dolgozzuk össze. 
    A liszthez morzsoljuk el a zsírt, adjuk hozzá a szódabikarbónát. Majd az egész tojásokat és a mézet. A méz mennyisége lapos evőkanálnyi legyen. Először csak pici tejet adjunk hozzá és kezdjük el összegyúrni a tésztát és azután adjunk még hozzá annyit, hogy kellően puha állagot kapjunk.
    A gyúrótáblát hintsük meg liszttel és a begyúrt tésztát osszuk 4 cipóra. Az elsőt nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink.
    Egy normál méretű tepsit válasszunk. 
    Közben a sütőnket melegítsük elő, ha gázos, akkor a megadott hőfokra. Ha villany sütőnk van, abban az esetben 180 fokra, alsó-felső sütésre.
    Az anyukámnak gázpalackos gáztűzhelye van, így annál a sütőn csak két sütési lehetőség van, az egyik a nagy lángon való sütés - ha ott sütök, erre állítom - és a takarék lángon való sütés.
    A tepsi hátoldalát zsírozzuk be és a nyújtófa segítségével helyezzük rá a tésztát. Igazgassuk el, ha nagyobb lett, vágjuk le azt a lelógó tészta részt. Azt azután hozzá gyúrhatjuk a másik cipóhoz.
    Helyezzük be a sütőbe és süssük világos rózsaszínre kb. 10-15 perc alatt. Ez a sütési idő sütőtől függ.
    Közbe nyújtsuk ki a következő lapot  és készítsünk elő egy tálcát.
    Ha kész az első lap, óvatosan csúsztassuk le a tálcára. 
    A kinyújtott másik lapot helyezzük fel ugyanerre a tepsire - esetleg ha szükséges, újra zsírozzuk meg és ugyanúgy süssük meg a lapot. A másik két lapot is készítsük így el és süssük meg őket.
    Azért érdemes egyébként ugyanerre a tepsire tenni a következő lapokat is, még ha van is másik ugyanilyen tepsink, mert mivel ez meleg, sokkal jobban el lehet rajta igazítani a többi kinyújtott tésztát.
    Ha meg vannak a lapok, amíg hűlnek, készítsük el a krémet.
    A 3 tojássárgáját keverjük ki a 3 ek. cukorral, a vaníliás cukorral, a 3 ek. liszttel és a tejjel, majd az egészet főzzük fel sűrűre. Azután hűtsük ki. Azalatt a rámát keverjük jól ki a 20 dkg cukorral és ha kihűlt a főzött krém, dolgozzuk el vele, majd adjunk hozzá ízlés szerint rumaromát. Érdemes 2 kávés kanál mennyiség után megkóstolni a krémet, hogy kell-e még bele egy kevés.
    A krémet osszuk el három részre és töltsük meg vele a lapokat.
    Végül készítsük el a csokimázat a tetejére.
    Egy kis lábasba tegyünk vizet, helyezzük a gázra és tegyünk a lábas tetejére egy tálat. 
    Tördeljük bele a 10 dkg csokoládét. Amint a vízgőz felett kezd olvadni, először csak egy kicsi rámát adjunk hozzá, majd a kevergetés során még annyit tegyünk hozzá, hogy kellően olvadt csokit kapjunk.
    Ezután az egészet öntsük a legfelső lap tetejére és simítsuk el egyenletesen a tetejét. 
    Helyezzük vissza ugyanezt a tálat a vízgőzre - persze ismét égjen a lábas alatt a láng - és a többi pár kocka csokit tegyük bele. Ahogy olvad, egy nagyon kicsi rámát adjunk hozzá, csak annyit, hogy egy selymes csoki állagot kapjunk. Ez a mennyiség a rámából 1-2 dkg.
    Ha megolvadt a csokink, ezzel díszítsük meg a már félig dermedt csokimázunk tetejét.
    Ezt úgy a legkönnyebb elvégezni, hogy vegyünk egy bögrét. A bögre belsejébe tegyünk egy nejlon zacskót, úgy hogy kívülre hajtsuk a zacskó többi részét.
    A zacskóba öntsük bele az olvadt csokit, majd miután kivettük a bögréből a zacskót, tekerjük meg a zacskó száját, így lett egy kicsi csokival teli zsákocskánk.
    A zsákocska sarkát vágjuk le ollóval, de csak egy pici lyukat hagyva és így húzgáljunk a csoki tetején csíkokat, vagy éppen bármilyen más motívumot is készíthetünk vele.
    A bögrére egyébként csak praktikusság szempontjából van szükség.
    Azaz, hogy ne öntsük az olvadt csokit a zacskó mellé.
    Miután elegendő időt állt a süteményünk, szeleteljük fel a sütinket.
    Nagyon szépen, repedés nélkül fel lehet vágni a csokis sütiket, úgy, hogy láng felett felmelegítünk pár pillanat alatt egy kiskést és a csokiba csak bele olvasztjuk a szeletelés helyét.
    Természetesen minden újabb kés melegítésnél le kell mosni a késről a rajta maradt csoki maradványt, mert az ráégne különben.
    Azután a beolvasztás mentén már szépen fel tudjuk szeletelni a süteményeinket.
    Remélem ez a praktika nektek is beválik.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!